Zihnin Egzersizi: Sudoku

Yaşam Tarzı - 24 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

24 Mayıs, 2021

Zihnin Egzersizi: Sudoku
Kredi: Nurefşan Akcan

Birçoğumuzun aşina olduğu fakat tozlu raflarda kalan bir mantık oyunu, Sudoku. Son zamanlarda online eğitim ve karantinanın getirdiği stresi atarken mantığınızın ve hafızanızın da kuvvetlenmesini ister misiniz? Hadi gelin birlikte Sudoku'nun tarihini ve faydalarını inceleyelim.

Türkiye'de Diamond olarak da bilinen Sudoku 1980'lerde Japon şirket olan Monthly Nikolist'in dergisinde yayınlanmıştır. Uzakdoğu başta olmak üzere dünyada birkaç yıl içinde büyük bir hızla popülerleşen bir mantık oyunudur. Hemen hemen her gazetenin arkasında görebileceğiniz bu oyun dünyaca ünlü The Times gazetesinde ilk defa 2004 yılında yayımlandı. Kolay, orta, zor, çok zor olmak üzere zorluk seviyeler vardır. 50'ye yakın sayıda da çeşidi bulunmaktadır. Sudoku Japonca "Sayılar tek olmalı" anlamına gelen "Suuji wa dokishin ni kagiru" kelimelerinin kısaltmasıdır. İsim babası ise sudokunun ilk defa yayınladığı şirketin kurucusu olan Maki Kaji'dir.

Nasıl oynanır?

Sudoku tek kişilik bir oyundur. 9x9'luk karelerin içinde 3x3'lük kareler olan 9 bölge vardır. Bulmacanın içinde bazı sayılar zorluk seviyesine göre size hazırlayan kişi tarafından verilir. Tek bir çözümü olduğu için tahmin edilerek oynanamaz. Verilen ipuçları baz alınıp mantık yürütmek gerekir. 1’den 9’a kadar olan rakamları her satır ve her sütunda, sadece bir defa kullanarak dizmeniz gerekir. Aynı şekilde 3x3'lük kare bölgelerin her birinde 1'den 9'a kadar olan rakamlar birer defa kullanılmalıdır. Zorluk seviyesine göre değişse de bir oyun genellikle 5-30 dakika kadar sürebilir.

Bütün sudoku çeşitleri için üç temel kural geçerlidir:

1) Her satırda tüm rakamlar bulunmalı ve bu rakamlar sadece birer defa yer almalıdır.

2) Her sütunda tüm rakamlar bulunmalı ve bu rakamlar sadece birer defa yer almalıdır.

3) Her bölgede tüm rakamlar bulunmalı ve bu rakamlar sadece birer defa yer almalıdır.

 

 Zihnin Egzersizi: Sudoku

 

Peki Sudoku'nun saymakla bitmez faydaları nedir?

Hafızanızı ve mantığınızı beraber çalıştırır.

- 3 boyutlu düşünebilmenizi sağlar.

- Beyni diri ve dinç tutar. 

- Tam bir konsantrasyon geliştiricisidir.

- Problem çözme yeteneğini geliştirir.

- İleri yaşta görülebilen Alzheimer gibi demans hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

- Zihni dinlendirerek stresi azaltır.

- Zekayı geliştirir.

- Yaratıclığı arttırır. 

- Hızlı bir şekilde karar almaya yardımcı olur.

 

Zihnin Egzersizi: Sudoku

 

Dünyada Sudoku Şampiyonası

Dünya Zeka Oyunları Federasyonu 1992 yılında kurulmuştur. Federasyon zeka oyunlarını seven insanları bir araya getirmek ve zeka oyunu kültürünü yaymak amacıyla kurulmuştur. Türkiye federasyonun kurucu üyelerinden biridir ve federasyon tarafından düzenlenen tüm yarışmalara katılmış ve iki kere ev sahipliği yapmıştır. Dünya Zeka Oyunları Federasyonu her yıl, ekim-kasım ayında, Federasyon tarafından bir önceki yıl ilan edilen ülkede Dünya Zeka Oyunları Şampiyonası (WPC) düzenler. 2006 yılında Federasyonun aldığı bir kararla, her yıl Dünya Sudoku Şampiyonası (WSC) da düzenlenmektir. Türkiye ‘de WPF ‘ın temsilcisi Akıl Oyunları TBT-Türk Beyin Takımıdır.

Sudoku'yu oynamak için matematik dahisi olmaya gerek yok! 7'den 70'e hitap eden; tek zararı bağımlılık olan bu oyunu eminim siz de çok seveceksiniz.”

 

 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.