Engelleri Bir Bir Aşan Girişimci: Soichiro Honda - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 17 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

17 Mayıs, 2021

Engelleri Bir Bir Aşan Girişimci: Soichiro Honda - TeknoCase

Günümüzde bir çıkış kapısı olarak görünen girişimcilik düşüncesinin aslında o kadar kolay olmadığını, bu yolda gerçek başarılar için gerçek adımlar atılması gerektiğini; zorlu yollardan geçen ve teknoloji alanında adından söz ettiren Soichiro Honda’nın girişimcilik sürecini anlatarak açıklayacağım.

Engelleri Bir Bir Aşan Girişimci: Soichiro Honda - TeknoCase

1906 yılında Japonya'da dünyaya gelen Soichiro Honda, demirci bir babanın ve dokumacı bir annenin oğluydu. Çocukluğunda yoksul zamanlar geçiren Honda, bir yandan babasının yanında tamir işleriyle ilgilenirken bir yandan da eğitimine devam ediyordu. Fakat okul hayatıyla pek arası olmadığı için 15 yaşında okuldan ayrıldı ve iş aramak için Tokyo'ya gitti. Art Shokai garajında çırak olarak altı yıl boyunca çalıştı. Aynı zamanda burada hem motor ve otomotiv ile alakalı eğitimler aldı, hem de yarış otomobillerinin tasarımını da yakından izleme fırsatı buldu. 22 yaşına geldiğinde ise nihayet kendi atölyesini kurmuştu. Ama ne yazık ki emin adımlarla ilerlemeye çalıştığı bu yolda aksilikler peşini bırakmadı. 

 

Engelleri Bir Bir Aşan Girişimci: Soichiro Honda - TeknoCase

Yarış otomobilleriyle oldukça ilgili olan Honda, yarış otomobilleri için motorun soğumasını sağlayan bir parça geliştirdi ve bu geliştirdiği yeni motorla İkinci Dünya Savaşı'nın o zorlu ve çoğu motor sporlarının yapılmasının yasak olduğu dönemde bir yarışa katıldı. Fakat bu yarışta ciddi bir kaza geçirdi, sol gözünü yaraladı. Ölümden dönen Honda üç ay boyunca hastanede kaldı ve bu kaza sonucu yarış kariyeri son buldu. Ayrıca o dönemlerde Toyota için ürettiği piston yayı da testten geçemedi ve büyük zarara uğradı.

 

Engelleri Bir Bir Aşan Girişimci: Soichiro Honda - TeknoCase

Bu olaylardan sonraki birkaç yılda kendini toparlayan Honda, hemen işlere atılmadı. İlk birkaç yıl kendini daha fazla geliştirebilmek adına çabaladı ve ardından Tokai Seiki adında yeni bir fabrika kurarak sorunsuz piston yayları ve yeni motorlar üretmeye devam etti. Kurduğu bu şirket kısa zamanda başarı yakalamaya başlamıştı fakat İkinci Dünya Savaşı zamanlarında fabrikası bombalandı. Fabrikayı yeniden inşa etti ancak fabrika ikinci kere bombalandı. Birkaç yıl sonra bütün gücünü toplayıp fabrikasını üçüncü kere inşa etmeye başlayacaktı ki, Honda savaş sonrası çok daha kaliteli üretim yapabileceğini ve ürünlerini çok daha kolay pazarlayabileceğini düşünürken büyük bir deprem oldu ve fabrikası üçüncü kez hasara uğradı.

Honda, ağır hasar gören bu fabrikayı restore etmek yerine belirli bir para karşılığında Toyota'ya sattı ve 1946 yılında Soichiro bir kez daha kendi şirketini kurdu: Honda Teknoloji Araştırma Enstitüsü. Savaşın tamamen bittiği döneme gelinmişti ama benzin kıtlığından dolayı otomobillerden ziyade bisikletlere olan talep daha fazlaydı. Honda da bu durum karşısında bisiklete özel olarak küçük ve az benzin tüketen bir motor üretti. Artık şansın ondan olduğu zamanlara gelmişti. Yönettiği enstitü hızla büyüdü. 1961 yılına gelindiğinde ayda 100.000 motosiklet üretebilecek kapasiteye erişmişti. 1962 yılında ise etrafında olumsuz tavırlara kulak asmayarak araba üretimine de başladı ve 1980'lerin sonuna gelindiğinde dünyanın en büyük üçüncü otomobil üreticisi konumundaydı.

Başarı ancak defalarca başarısız olmakla elde edilir. Başarının temelinde zorluklarla mücadele etmek vardır. Zorluklardan korkmazsanız başarı size kendi gelecektir.

SOICHIRO HONDA

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.