Veni Vidi Vici, Geldim Gördüm Yendim!

Kültür ve Sanat - 03 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

03 Mayıs, 2021

Veni Vidi Vici, Geldim Gördüm Yendim!

Roma İmparator'u Jül Sezar'ın ünlü lafı: Veni Vidi Vici. Bu söz nereden gelmektedir, ne için ve ne amaçlarla söylenmiştir? Bizim topraklarımızla bağı olan bir çok tarihi hikayeden sadece birini gelin birlikte öğrenelim.

Latince söylenen bu ünlü söz bir çok kez kulağınıza çalınmıştır. Sözden daha ünlü olansa sözün sahibi Jül Sezar'dır. Zela Savaşı'ndan sonra söylediği bu kısa ve öz laf tarihe geçmiştir. Sadece üç kelime ile 2 milyonu aşkın kurban, Anadolu, Mısır, İskenderiye ve Pontus'u barındıran zaferlerini özetlemiş ve taçlandırmıştır. 

Veni Vidi Vici, Geldim Gördüm Yendim!

Veni, Vidi, Vici?

Kısalığının aksine anlamı büyük olan bu söz çok şeyiifade ediyor. Jül Sezar; Mısır ve İskenderiye, Kuzey Afrika toprakları ve dünyanın en değerli el yazmaları üzerinde kan ve zekayla yazdığı tarih ve 2 milyonu aşkın kurbanın öyküsünü barındıran zaferlerini üç kelimeye sığdırmıştı. Bu zaferler elde edilirken Pontus’tan gelen haberler üzerine Pontus Krallığı üzerine yola çıkan Sezar, Zela Savaşı’na girer. Zela bugün Tokat’ın Zile ilçesidir. Savaşı kazanan Sezar Roma Senatosu’na Tokat’tan bir mesaj yollar: Veni, Vidi, Vici. Bu sözün anlamı "Geldim, gördüm, yendim." Şeklinde. Bu ünlü söz Sezar’ın ağzından ilk kez ülkemizde çıkıyor. 

Veni Vidi Vici, Geldim Gördüm Yendim!

(Sözün söylendiği Zile Kalesi)

Sezar’ın 2055 Yıllık Marka Sloganı

Pompeii’de bulunan bir taş sütuna da yazdırılarak ölümsüzleştirilen bu söz adeta markalaştırılmıştır. Ne var ki bu sütunun sahte olduğu da öne sürülmektedir. Bunun dışında Zile ilçesinde ortaya çıkarılan birçok tarihi eserde yine bu sözü yazıldığı görülmektedir. Aynı zamanda birden fazla yazılı kaynakta bu sözün söylendiği yerin Zile olduğu belirtilmektedir. Lafın kısası kesin olan bir şey var ki, Tokat’ta söylenen bir söz dünyanın sayılı imparatorluklarından Roma’nın en ünlü hükümdarı Sezar için bir slogan haline gelmiş. Uzun sürede, uzun uğraşlarla edindiği her şeyi iyi bir markanın yapacağı gibi kısa, öz ve akılda kalıcı şekilde ölümsüzleştirmiştir. Böyle kıvrak zekaya sahip olmadan tarihe geçmeyi beklemek de doğru olmazdı zaten.

Mesajla Dert Anlatmak 

Bu cümle Julius Sezar tarafından Roma senatosu'na yazılmış Zela Savaşındaki zaferini anlatan mektupta geçer. Sezar İtalya'nın Pompei ilçesinde Pontus'lu Pharnaces II'ye karşı kazandığı zaferin ardından Roma Senatosuna gönderdiği mektupta bu cümleyi kullanır. Bu kısa ve özlü söz sadece Sezar'ın zaferinin büyüklüğünü değil, onun askeri hünerini de vurgulamaktadır. Farklı bir bakış açısından (Sezar aynı dönemde bir iç savaşı da sürdürmektedir), bu özdeyiş aristokratlardan oluşmuş ve geleneksel olarak Roma Cumhuriyeti'ndeki en güçlü grubu temsil eden senatoyu küçümseyişinin bir göstergesi olarak yorumlanabilir.

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.