Dünyaca Ünlü Tabloların Arkasındaki Hikayeler

Kültür ve Sanat - 03 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

03 Mayıs, 2021

Dünyaca Ünlü Tabloların Arkasındaki Hikayeler

İster sanat tutkunu olsun ister olmasın, çoğu insan bazı ünlü tablolarla mutlaka karşı karşıya gelmiştir. Bir müzede, defter kapaklarında, hatta telefon arka planlarında... Peki bu ünlü şaheserleri yaratırken ressamların kafalarında neler dönüyordur? Resim yapmak sadece gelişi güzel fırça darbeleri midir yoksa daha fazlası mıdır?

1.Çığlık - Edward Munch (1893)

 

Çığlık tablosunun arkasında tahmin de edilebileceği gibi dışa vurulmak istenen bir acı yatıyor. İnsanın ve doğanın varoluşsal acılarını çığlık atan bir insan tasviri ile anlattığı eseriyle ilgili Norveçli ressam Edward Munch şu sözleri dile getirmiştir: “Bir gün iki arkadaşımla yolda yürüyordum ve güneş batmak üzereydi. Birden gökyüzü kan kırmızısı oluverdi. Durup köprünün demirlerine yaslandım. Konuşamayacak kadar yorgun hissettim o an. Kırmızının tonları mavi ve siyah karışımı fiyordu dolduruyordu. Arkadaşlarım yürümeye devam ettiler, ancak ben olduğum yerde kalakaldım. O anda doğanın inanılmaz bir sesle çığlık attığını duydum.”

2.Yıldızlı Geceler - Vincent Van Gogh (1889) 

 

Vincent Van Gogh bu resmi Fransadaki St. Paul akıl hastanesinde iken yaptı. Doktorlar tedavisinin bir parçası olarak ondan resim yapmasını istiyordu. Aslında bu resme akıl hastanesindeki odasından görülen Saint-Remy-de-Provence şehrinin düşsel bir yorumu denebilir çünkü resimdeki köy ve kilise hayal gücüyle yaratılmış unsurlardır. Van Gogh’un odasından bakıldığında böyle bir manzara yoktu. Ressam, kardeşine yazdığı mektuplardan birinde şu sözleri dile getirmiştir: “Demir parmaklıklı penceremde adeta bir buğday tarlası görüyorum. Sabahları ise gün doğumunu tüm ihtişamıyla izliyorum.”

3.Kaplumbağa Terbiyecisi - Osman Hamdi Bey (1906)

 

Bizi oldukça gururlandıran bu tabloda Osman Hamdi Bey, Osmanlı’da hiyerarşinin ve bürokrasinin ne kadar zorlu olduğunu anlatmak istemiştir. Sarayda pek çok görev üstlenen Osman Hamdi Bey kendini Mevlevi musikisinin bir çalgısı olan nakkareyi tutan bir terbiyeci olarak tasvir ederken, kendisine uyum sağlamakta zorlanan astlarını da terbiye edilmesi hayli zor olan ve yavaş hareket eden kaplumbağalar olarak tasvir etmiştir. Ressam tablonun aynısı 1907 yılında tekrar yapmıştır.

4.Christina’nın Dünyası - Andrew Wyeth (1948)

 

Christina’nın Dünyası, Amerikalı ressam Andrew Wyeth’in en ünlü tablosudur. Resimde çalıların üzerine düşmüş kadın, ressamın Maine’deki evinin komşusu Christina’dır. Kas hastalığı sebebi ile yürüyememektedir.

5.Belleğin Azmi - Salvador Dali (1931)

 

Sürrealizmin önemli sanatçılarından olan Salvador Dali, bir yaz günü Port Lligat manzarası üzerinde çalışırken yanında bulunan Camambert peynirinin eridiğini fark eder. Eriyen peynir Dali'de şiddetli buhrana yol açar ve halüsinasyon yaşatır. Bu halüsinasyon sonrasında ressam, manzara resmine eriyen saatler eklemeye karar verir. Dali’nin birçok diğer eserinde de halüsinasyon öğeleri bulunur.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.