Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Alışveriş - 29 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 5 Dk.

29 Aralık, 2020

Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Alışverişe hepimiz bayılırız hatta bazılarımız bağımlılık seviyesinde severiz. Peki alışveriş yaparken dikkat etmemiz gerekenler nedir? Azar azar, fark etmeden ocağımıza incir ağacı dikmemeniz için öneriler yazımda.

ALIŞVERİŞ ÖNCESİ

Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Alışverişe çıkarken bir ihtiyaç listesi yapmak çok önemlidir. Eğer ne alacağınızı bilerek giderseniz ihtiyaçlarınıza öncelik vermiş olursunuz. Ayrıca alacağınız önemli şeyleri unutmak çok sinir bozucudur, bunu yaşamak istemeyiz.

  • Online satışın bu kadar revaçta olduğu bir dönemde kontrol etmemek olmaz. Çoğu zaman internette daha uygun fiyatlarla karşılaşabiliyoruz. Kargo bedelini de hesaba katmayı unutmayalım tabii!

Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  •  Markaların yılın belli zamanlarında indirim dönemleri oluyor. Önceden fiyatını kontrol ettiğiniz ürünü o zamanlarda alabilirsiniz. Özellikle elektronikte küçük oranlarda indirimler bile çok faydalı olabiliyor.

  •  Markaların indirim/satış ilanlarına çok dikkat etmek lazım. Örneğin kocaman yazılmış %70 indirimi gördüğünüzde çok mutlu olabilirsiniz ama küçük puntolarla yazılmış “-e varan” kısmına da dikkat etmek lazım. Bazı markalar ise şehirlere göre indirim/kampanya yapabiliyor. Mağazaya gitmeden önce kontrol etmekte fayda var.

Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  •  Eğer tek yaşıyorsanız ortak alışveriş yapacağınız bir arkadaşınızın olması faydalı olabilir. Kampanyalı ürünleri alıp paylaşabilirsiniz veya bozulacak meyve-sebzeleri ikiye bölebilirsiniz.

  •  Önyargılı olmayın! Pahalı sandığınız markaların indirim döneminde daha ucuza geldiğini görebilirsiniz. Fiyat/Performans alışverişin kalbidir. Az bir farkla daha kalitelisini almak yararınıza olabilir. Örneğin ucuza kazak aldığınızı zannedersiniz fakat yıkandıktan sonra sökülmeye başlar ve siz tek seferlik giymek için o miktarı vermiş olursunuz.

           “Ucuz mal alacak kadar zengin değilim.”

ALIŞVERİŞ ESNASINDA

  • Sadece bir dükkanın fiyatını baz alarak alışveriş yapmayın. Bazı yerlerin indirimli olarak sunduğu fiyatlar asıl fiyatıyla aynı olabiliyor.

 Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Market alışverişlerinizde büyük sepetler kullanmamaya özen gösterin. O sepeti doldurmayı hedefleyeceksiniz. Diyetlerde küçük tabak tercih etmekle aynı mantık. Ne kadar olduğu değil gözümüze ne kadar gördüğü önemlidir. Aman dikkat!

  • Matematik bilinçli tüketicinin en büyük silahıdır. Dört işlemle bu oyunun kazananı siz olabilirsiniz. Küçük ve büyük boyu olan ürünlerde genelde büyük boy olan daha ekonomiktir, bu düşüncede olduğumuz için pek fark etmeyiz ama durum değişebilir hesaplamakta fayda var.

  • Matematiğimizin bizi koruyacağı diğer konu ise 3 al 2 öde gibi kampanyalar. Bu ürünlerin son kullanma tarihi olabilir ya da ihtiyacımızın fazlası olabilir. Ödeyeceğimiz fiyatı 3’e bölüp kar/zarar hesabı yapmamız lazım ki kaş yaparken göz çıkarmayalım.

  • Çok zekice bulduğum bir hileyi paylaşmak isterim sizinle: marketlerde peynir, süt, yoğurt gibi temel ürünleri reyonların daha arkasına koyarlar ki oraya ulaşana kadar diğer ürünlerle karşılaşın. Temel ihtiyacınızın yanında onları gördüğünüzde dur şunu da alayım demek yerine direkt hedefe gitmek için ise yazımın başında belirttiğim gibi alışveriş listesi çözüm olacaktır.

Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Çoğu zaman görünüşe kanan algımıza bir dur! dememiz lazım yoksa sonumuz vahim olacak. Göz alıcı paketlerle sunulmuş ürünlerin fiyatı daha fazla olur genelde fakat paketin şahaneliği uğruna alırız. Emeğe saygı diyelim, kendimizi böyle avutalım.

  • 1.60 metre hizasına genelde daha pahalı ürünler konulur sebebi ise çocukların dikkatlerini çekmek ve insanların ortalama baktığı hizanın orası olmasıymış. Ortada kabak gibi duran ürünü direkt almak yerine bilinçli olup etrafına da bakmak lazım demek ki.

  • Dikkat ettiniz mi alışveriş arabaları çok ses çıkarıyor? Bundan dolayı etrafımızdakileri rahatsız ettiğimizi düşünür yavaşlarız. Heh! Tam o yavaşladığımız noktada etrafımızdaki reyonlara daha da dikkat ediyoruz. Bu da marketlerin uyguladığı bir diğer yöntemdir. Çok zekice değil mi?

  • Son olarak son kullanma tarihine ve ürünün defosunun olup olmadığına bakmadan ürün almıyoruz tabii ki. Örneğin 30’lu yumurta daha ucuz olabilir fakat SKT’sine kadar bitiremeyecekseniz eğer geri kalanı çöp olacaktır. Hem ekonomik olarak zarar ederiz hem de ürünü ziyan etmiş oluruz.

ALIŞVERİŞTEN SONRA

Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  •  Alışveriş fişimiz çok büyük önem taşır. Önce fişe göz atarız neler aldığımızı, fiyatlarını bir kontrol ederiz. Sonrasında gözünüzden kaçan SKT'si geçmiş ürünler veya defolu ürünler varsa çok geçmeden iade ederiz. Bence her ihtimale karşı bir süre fişi saklamakta yarar var ama karar sizin.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.