Duygusal Zeka (EQ) Kontrolü

Yaratıcılık - 29 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 2 Dk.

29 Aralık, 2020

Duygusal Zeka (EQ) Kontrolü
Kredi: Unsplash - Jem Sahagun

Çoğu zaman IQ başarının en önemli belirleyicisi olarak görülür. Peki çok başarılı olduğumuz halde duygularımızı kontrol edemiyorsak? Duygusal zekanın iş dünyası da dahil birçok alandaki etkileri ve önemi işte bu yazıda!

Duygusal zeka (EQ) pek bilinmeyen, üzerine düşülmeyen fakat önem verilmesi gereken bir konudur. Duygusal zeka, kişilerin hem kendi duygularını hem de karşısındaki kişilerin duygularını anlayabilme yani empati kurabilme ve özgüven olgusunu geliştirme olanağı olarak tanımlanır.

Duygusal zeka kavramı ilk olarak 1989 yılın John Mayer ve Peter Salovey'in yayınladıkları bir makalede yer almıştır. Profesörler, insanların duygusal alandaki yetilerini bilimsel olarak ölçmüşler ve bazı insanların diğerlerinden, kendi duygularını tanımlamada ve duygusal konularda problem çözmede daha iyi olabileceğini ortaya koymuşlardır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda ise IQ'nun başarıya katkısının pek fazla olmadığının, bununla beraber sosyal ve duygusal becerilerin ihmal edildiği gözlemlenmiştir.

Duygusal zeka yoksunluğu kişinin aile yaşamından mesleki başarısına kadar pek çok alanda kötü sonuçlar elde etmesine sebep olabilir. Çünkü akıl, duygusal zeka olmadan verimli bir şekilde çalışamaz. Birbirlerini tamamlayıcı süreçlerdir.

EQ becerileri öğretilebilir ve geliştirilebilirdir. Buna kendinizi tanımaya çalışarak başlayabilirsiniz. Gerçekten kim olduğunuzu, kim olmak istediğinizi, hayattan beklenti ve isteklerinizi detaylı olarak irdeleyin. Sevdiğiniz şeyleri, yeteneklerinizi, hayal ve isteklerinizi göz ardı etmeyin.Duygu ve düşüncelerinizi kontrol etmeyi, olumsuz düşüncelerden kendinizi soyutlayabilmeyi öğrenin. Eleştirilere açık olun. Böylece yüzleşmekten korktuğunuz ve devamlı göz ardı ettiğiniz noktaların farkına daha iyi varabilirsiniz. Yeniliklere açık olun. Davranışlarınızın sonuçlarını, sizi ve karşınızdakileri nasıl etkileyeceğini düşünün. Empati yapmaktan kaçınmayın. Duygusal zekanın en önemli noktalarından biri budur.

Unutmayın, geliştirilebilir olan bu zeka türünü hayatınızı bambaşka bir noktaya getirebilir!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.