Faydaları ve Zararlarıyla Güneş Işığı

Yaşam Tarzı - 26 Temmuz, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

26 Temmuz, 2021

Faydaları ve Zararlarıyla Güneş Işığı

Yaz günlerinde güneş ışığı gün içinde uzun süre bizlerle birlikte. Güneş ışığı vücudumuza gerekli miktarda D vitaminini almamızı sağladığı gibi aşırı temas halinde cildimize zarar verir. Gelin güneşten en iyi şekilde nasıl faydalanabiliriz öğrenelim.

Gitgide artan sıcaklar yazı hissettirirken en çok dikkat etmemiz gereken şeylerden biri güneşlenme ve bronzlaşma oluyor. Vücudumuzun gereği olan D vitaminini kullanmak için güneş ışığı almak oldukça önemli. Peki ne kadar doğru güneşleniyoruz? Aldığımız güneşin ne kadarı bize D vitamini olarak dönüyor? İşte bu soruların cevapları:

Güneşin UV-A ve UV-B olmak üzere 2 tip ışını vardır. UV-A ışını güneş ışınlarının yatay geldiği zaman yayılır. Yani öğleden önce sabah saat 10'a kadar, öğleden sonra ise 16.00-17.00 saatlerinde yayılır. Zararlıdır, kansere sebep olur. UV-B ise güneş ışınlarının dik geldiği zaman yani saat 12.00'de yayılır. Yararlıdır, güneşlenmeye en uygun zamandır. Herkes için ideal bir güneşlenme süresi yoktur çünkü bu süre cilt tipine ve bulunulan bölgeye göre değişir. Güneşin altında kızarmadan kalabildiğimiz maksimum süre bizim ideal güneşlenme süremizdir. Yine Ege ve Karadeniz bölgesinde 5-10 dk güneşlenmek yeterli olsa da Marmara ve Karadeniz gibi kuzey bölgelerinde 15-20 dk yeterli olur. 

Güneş Işığının Cildimize Verdiği Zararlar:

Güneş ışınının aşırı derecedeki ısısı vücudumuzda yanıklar oluşturur. Yanıklar birinci, ikinci, üçüncü derece yanık olmak üzere 3'e ayrılır. Sadece birinci derece yanıklar güneş yanığı olabilir. Yanık vücudumuzda kırmızı, kuru ve kabarcıksız görünür. Cilt renginde değişme görülür. Yanık bölgesinde hafif ağrı hissedilebilir. Fazla güneş ışığı deri rengini koyulaştırır ve erken yaşlanmanıza sebep olur. Fotokarsinogenez, fotoksik rahatsızlıkları arttırır. Katarakt oluşumuna yön verir. Deri kanseri oluşumuna neden olur.

D Vitamini Eksikliği ve Yetersizliği:

Faydaları ve Zararlarıyla Güneş Işığı

18 yaş ve üstü yetişkinlerin kemik, diş, kas ve bağışıklık sisteminin korunması için 600-1500 IU D vitamini alması çok önemli. Peki D vitamini eksikliğinde neler olabilir?

D vitamini eksikliği çocuklarda yumuşak kemiklere ve iskelet deformatilerine neden olan Raşitizm hastalığına yol açar. Yetişkinlerde ise kemik erimesi, iskelet yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve buna bağlı düşmelere neden olur. D vitamini eksikliğinde bağışıklık sistemimizin de güç kaybetmesiyle birçok hastalığa yakalanabiliriz.

Peki D vitamininin faydaları neler?

Yeterli alındığında D vitamini hücresel bağışıklığa katkı sağlıyor. Çocukları da gribal enfeksiyonlardan koruyor. Astımlı hastaların akciğer fonsiyonlarında düzenleme sağlıyor.

Vücudumdaki D vitamini yeterli mi?

Faydaları ve Zararlarıyla Güneş Işığı

Vücudunuzdaki D3 seviyesi 20ng/ml'nin altında ise D vitamini seviyeniz çok düşük olduğu anlamına gelir. 30ng/ml'nin üzerinde ise D vitamini seviyeniz normaldir. 

Mevsim geçişlerinde vücudumuzun direncini korumak için D vitamini seviyesini ölçtürmeliyiz, D vitaminin eksik olduğu durumlarda doktorumuzun desteğiyle vitamin takviyesi almalıyız.

Bronzlaşmak için saatlerce ve günlerce güneşlenmek deri yaşlanması ve cilt kanseri gibi durumlarla deri sağlığını olumsuz etkiler. Cilt tipimize uygun ve SPF değeri en az 15 olan güneş kremleri kullanmalıyız. Güneş kremi güneşle temas etmeden yarım saat önce uygulanmalı. Ayrıca dışarı çıkarken uygun güneş gözlüğü seçmeli, şapka kullanmalı ve gerekirse şemsiye alıp dışarı çıkmalıyız. 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.