Beyin Şeker İle Besleniyor İyi Ama Şeker Neden Zararlı?

Yaşam Tarzı - 07 Haziran, 2021 - Okuma Süresi: 2 Dk.

07 Haziran, 2021

Beyin Şeker İle Besleniyor İyi Ama Şeker Neden Zararlı?

Çoğumuz sağlıklı yaşama atacağımız ilk adımlarda hayatımızdan üç beyazı çıkarmayı hedefleriz. Un, tuz ve şeker! Peki ama beynimizin çalışması için şekere ihtiyaç duyduğunu biliyor muydunuz? Gelin bu tezat gibi görünen bilginin üzerine hep birlikte eğilelim.

Beynimizin tam anlamıyla yakıt kaynağı, glikoz olarak adlandırılan şeker tipidir. Eğer ki beynimiz glikoza ulaşamazsa hafıza, konsantrasyon, ruh hali ve daha birçok faktör olumsuz etkilenir. Sinir hücreleri yaşamsal faaliyetlerini sürdüremez. Bu durum bunamaya yol açabilir. Yani anlayacağınız glikoz en az oksijen kadar önemlidir.

                                                                                                                 Beyin Şeker İle Besleniyor İyi Ama Şeker Neden Zararlı?

Peki ama tüm bunlara rağmen şeker neden zararlı ?

Günlük hayatta tükettiğimiz karbonhidratlar sindirildikten sonra glikoz, fruktoz ve galaktoz adlı basit şekerlere dönüştürülürler. Bu şekerler ''zararlı'' olarak adlandıracağımız şekerler değildir. Tabi çok fazla aşırıya kaçmadığımız sürece.

Vücudumuzun asıl düşmanları eklenti şekerlerdir. Bu şekerler yiyeceklere adı üzerinde üretim veya işlenme sırasında sonradan eklenirler. Günlük olarak tükettiğimiz paketli gıdalardan konserve ürünlere kadar birçok yiyecekte eklenti şekerler sinsice hayatımıza dahil olurlar. Maalesef ki birçoğunun üzerinde de ''şeker eklentisiz'' gibi bilgilendirmeler yerini çoktan almıştır.  

 Beyin Şeker İle Besleniyor İyi Ama Şeker Neden Zararlı?

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2015 yılında yayınladığı bildiriye göre, sağlığımız için günlük eklenti şeker alımı günlük enerji ihtiyacının %5'i kadar olmalıdır. Gelin birlikte basit bir matematik problemi çözelim.

Günlük enerji ihtiyacımız ortalama 2000 kalori. Bunun %5'i 100 kalori yapar. 100 kalori hemen hemen 25 gr şekere eş değerdir. 25 gram şeker ise 5 küp şeker yapar. Yani günlük eklenti şeker alımımız 5 küp şeker kadar olmalıdır. 

Peki, ben 5 küp şekerden fazla eklenti şeker tüketiyorum, ne olacak ? Öncelikle beynimiz her şeker tüketiminde dopamin salgılar. Bu hormona iyi hissettiren hormon derler. Optimum seviyelerde bizim için çok faydalı bir hormondur. Fakat şekerli yiyeceklerin ucunu kaçırırsanız dopamin seviyesi sürekli yüksek seyreder. Bu da artık bir önceki yediğiniz şeker miktarının sizin için yetersiz olduğu anlamına gelir. Şeker bağımlılığı işte tam da bu evrede başlar.

Aşırı şeker yerim bir de hiç hareket etmem diyenler için durum daha da kötü. Bu durum karaciğer yağlanmasına neden olur ve ilerleyen zamanlarda çok daha ciddi sağlık problemleri karşınıza çıkar. 

Siz siz olun şeker için yaşamak yerine, yaşamak için şeker tüketin. Sağlıkla kalın. 

 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.