Yeni Tüketim Mekanizması Medya ve Popüler Kültür

Kültür ve Sanat - 23 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

23 Ağustos, 2021

Yeni Tüketim Mekanizması Medya ve Popüler Kültür

Popüler kültür medyanın hem bir üretim alanı hem de tüketim alanı olmasını sağlamıştır. Kültür endüstrisi etkisinde kalan medyanın ürettiği içeriklerden kazanç sağlanabilmesi rekabet ortamını oluşturmuştur. Medya aynı zamanda popüler kültürün yayılması için etkili bir aracıdır.

Hangi kültürel değerlerin baskın olacağı ve benimseneceğini kültür endüstrisi belirler ve kişiler bu doğrultuda sosyalleşme imkânı bulabilirler. Kültür endüstrisi etkisini medya ile güçlendirmiştir ve kişiler üzerinde sürekli tüketim, gösteriş, abartı, rekabet gibi özellikleri benimsetmiştir. Metron’un bireysel ve toplumsal uyuşmazlık arasındaki farkı açıklamak için “anomi” kavramını kullanmıştır. Gençler de anomi ortamında sosyalleşmektedir. Bu anomi ortamına kültür endüstrisinin etkisi oldukça fazladır. Kültür endüstrisi kitle iletişim araçları ile oluşturduğu değerleri hızlı bir şekilde yayarak benimsetmektedir. Mc Luhan’ın bahsettiği kavram olan “küresel köy” kavramı burada işlemektedir. Dünya küresel bir köydür ve gezegenin bir ucunda olan olay kolayca bir diğer ucundan duyulabilmektedir. Küresel düzeyde işleyen bu durum kültür endüstrisinin imajını yaymak için yeterli ortamı oluşturmaktadır.

Raymond Williams’ın Üretim Araçları Olarak İletişim Araçları makalesinde özellikle medyaya yoğunlaşarak bu yapıların üretim araçları olduğunu ifade etmiştir. Günümüz dünyasında medya aracılığı ile para kazanmak çok yaygın hale gelmiş ve etkin bir şekilde kullanılıyor olması iletişim araçlarının üretici olduğunun bir kanıtıdır.

Bu duruma en iyi örnek Youtube’un iletişim aracı olarak kullanılmasına ek kâr elde etme ve yatırım içinde uygun bir üretim aracı halindedir. Youtube’un içerisinde rekabetin olması ve kâr elde edilebilmesi kapitalist bir üretim aracı olduğunu da göstermektedir.Yeni Tüketim Mekanizması Medya ve Popüler Kültür

Medyanın insan tüketimine etkisi çok fazladır. Kitlelere sunulan reklamlar sayesinde toplum üzerinde algı operasyonları yapılarak tüketim kültürünün yaygınlaşması amaçlanmaktadır. Popüler olan bir ünlünün takipçi sayısına göre reklam ücreti belirlenmesi ve ona tanıtım yapmasından dolayı ödeme yapılması sosyal medya üzerinde kâr edildiğinin ve tüketimin olduğunun basit bir örneğidir.

Popüler kültürde önemli olan imajdır ve imaj dışında her şey göz ardı edilmektedir. Medyada popülerleştirilip üretilen ve kitlelere sunulan müzik, haber, dizi ve film gibi içerikler sanat ve bilgilendirme amacının dışında başka bir amaca hizmet etmektedir aslında. Bu üretilen içerikler tamamen kâr amacı güdülerek veya yandaşlık amacı ile yapılmaktadır. Hedef kitleyi etki altına alarak öncelikle tüketim yaptırmak ve belirlenmiş düşünceyi benimsetmektir. Üretilen bu içeriklerin yayınlanması ile maddi bir karşılık bulması içeriğin ticari mal olarak kabul edilmesini ve tamamen kültür endüstrisinin bir ürünü olmasını sağlamaktadır.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.