Yenilenebilir Enerji Kaynakları Ve Faydaları - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 24 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.

24 Ağustos, 2021

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Ve Faydaları - TeknoCase

Günümüzde enerji, çarkların dönmesi ve dünyada insan yaşamının sürmesi için yenilenebilir enerji vazgeçilmez bir gereksinim halini almış bulunmakta. İşte yenilenebilir enerji kaynaklarını sizler için derledim. İyi okumalar.

Giriş

Günümüzde enerji, sürdürülebilirlik ile birlikte ele alınan yapı taşı bir kavram niteliğinde. Daha özele inmek gerekirse “sürdürülebilir gelişme” dünyadaki tüm toplumların üzerinde önemle durduğu bir konu. Bunun neden önem arz ettiğini kendinize sorabilirsiniz ya da sormuş da olabilirsiniz. Sorduysanız veya şu an merak ediyorsunuz buyurun yazımıza devam edelim. Biliyorsunuz ki yenilenebilir olmayan ve tükenen enerji kaynakları ekosisteme zarar vermekte. Yani iki yönlü bir zarara gidiş söz konusu. Hem dünyanın ihtiyaç duyduğu enerji kaynağı bu şekilde üretilmeye devam ederse bitecek yani sınırlı hem de bu tür bir enerji üretimi ekosisteme çok büyük zararlar vermekte. Hal böyle olunca alışılagelmiş enerji kaynaklarının verimli üretim ve tüketimi, ekosisteme olan etkilerinin en aza indirilmesi yanında, temiz ve tükenmez enerji kaynaklarına geçişi gündeme getirmekte. İşte bu kavramlar bundan dolayı birbirinden ayrılmamaktadır. Şimdi gelelim bu enerji kaynakların ne olduğuna!

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Ve Faydaları - TeknoCase

Yenilenebilir enerjinin ne olduğunu basitçe söylemek gerekirse, rüzgar, güneş, su,dalga gibi kendileri tükenmeden diğer enerji kaynaklarının üretiminde kullanılan kaynaklara yenilenebilir enerji kaynakları diyebiliriz. Yenilenebilir enerji kaynakları doğal kaynaklardan sağlanır ve sürdürülebilirliği mümkün olan enerji çeşitleridir.

Yenilenemez Enerji Kaynakları: Kömür, petrol, doğalgaz vb.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları: Güneş Enerjisi, Rüzgar Enerjisi, Biyokütle Enerjisi, Jeotermal Enerji, Hidroelektrik Enerji, Hidrojen Enerjisi, Dalga Enerjisi

Güneş Enerjisi

Güneş ve onun yarattığı enerji güneş sistemimizde bulunan tüm uydular ve gezegenler için bir enerji kaynağıdır. Özellikle dünyamızda yaşamın devam edebilmesi için vazgeçilmez bir kaynak niteliğindedir. Güneş enerjisi teknolojileri güneş ışınlarını paneller aracılığıyla toplayarak ısı veya elektrik üretimini sağlamaktadırlar. Güneş enerjisi elektrik, ışık ve ısı şeklinde günümüzde değerlendirilmektedir.

Rüzgar Enerjisi

Rüzgar enerjisinin bağımlı olduğu bir kaynak vardır ki o da güneş enerjisidir. Şöyle açıklamak gerekirse: Güneş enerjisi karaları ve denizleri aynı oranda ısıtmadığından oluşan basınç farkı rüzgarı meydana getirmekte ve bu da bizlerin rüzgarın etkisinden yararlanmamıza vesile olmakta. Rüzgarın daha fazla hissedildiği bölgelere kurulan rüzgar tribünleri ile birlikte de kinetik enerjiyi önce mekanik enerjiye, daha sonra elektrik enerjisine dönüştürebilmekteyiz. Rüzgârdan elde edilen bu enerji rüzgarın o anki hızına ve kuvvetine bağlı olarak değişebilmektedir.

Biyokütle Enerjisi

Bu enerji çeşidi de tükenmez enerji kaynakları arasında yerini almaktadır ve her yerden elde edilebilmektedir. Özellikle kırsal alanlarda yaşayanlar ve buralarda buğday, mısır gibi özel ürünlerin yetiştiriciliğini yapanlar için sosyo-ekonomik gelişmelere yardımcı olması nedeniyle en uygun enerji kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Biyokütle enerjisi için yukarıda saydığımız buğday, mısır gibi özel olarak yetiştirilen bitkiler, yosunlar, otlar, hayvan dışkıları, sanayi atıkları ve gübreler evlerden atılan tüm organik çöpler bu enerjinin kaynağını oluşturmaktadır. Fosil yakıtların (kömür vb) tükenmesi ve yarattığı çevre kirliliğine karşın, biyokütle kullanımı enerji sorununu çözmek için giderek önem kazanmaktadır.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Ve Faydaları - TeknoCase

Jeotermal Enerji

Jeotermal terim anlamı olarak yer ısısı anlamına gelmektedir. Belli başlı doğa olayları ya da yağışlar sonucu oluşan sular yer kabuğunun yüzeyindeki çatlaklardan magma tabakasına ulaşır ve magma tabakasındaki ısınan bu sular sıcak su basınç ile buhar olarak yeryüzüne geri ulaşır. Yeryüzüne ulaşan bu su ve buhar, tribünler yardımıyla birçok enerji türüne dönüştürülebilmektedir. 

Hidroelektrik Enerjisi

Hidroelektrik enerjinin temelinde ise akan bir suyun enerjisini kullanma mantığı yatmaktadır. Hidroelektrik enerji santralleri yenilenebilirdir. Doğa için temiz bir enerji kaynağı konumundadırlar. Yükseltinin fazla olduğu yerlerde suyun akış hızı fazla olduğundan hidroelektrik santralleri bu bölgelere kurulmaktadır. 

Hidrojen Enerjisi

Günümüzde teknolojinin ve üretim olanaklarının bu enerjiyi üretmesi hala pek elverişli olmadığı için yaygın bir kullanımı bulunmamaktadır. Ancak teknolojinin ilerlemesi ile birlikte temiz bir enerji kaynağı olarak dünyanın enerji ihtiyacını karşılamada en önemli adaylardan biridir. 

Dalga/Okyanus Enerjisi

Dalga enerjisi, denizlerde oluşan dalgaların yarattığı itme kuvvetinden yararlanan yenilenebilir enerji kaynakları arasındadır. Günümüzde dalga enerjisi çok yaygın değildir. Bunun en önemli nedeni, şiddetli fırtınalarda dalga enerjisini üreten türbinlerinin çok fazla zarar görmesi ve dalga oranının çok yüksek olduğu yerlerin kısıtlı oluşudur. Ancak gelişen teknolojik olanaklar ve üretilen yeni türbin formları ile bu sorunun da yakın zamanda aşılacağını söyleyebiliriz.

Umarım bu paylaşım sizler için bilgilendirici olmuştur. Sağlıkla kalın!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.