Hukuk Fakültesi Hakkında Merak Edilenler

Kampüsten Haberler - 16 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

16 Ağustos, 2021

Hukuk Fakültesi Hakkında Merak Edilenler
Kredi: vram.

Bu yazımda hukuk fakültesi hakkında merak edilenler ve hukuk fakültesi mezunlarını bekleyen iş imkanları hakkında bilgi vermekteyim. Keyifli okumalar!

Hukuk fakültesi, hukuk biliminin öğretildiği ve bu bilim içindeki çeşitli dallarda araştırmalar yapılan fakülte. Mezunları, avukatlık, hâkimlik, savcılık, öğretim görevlisi ve üyesi, hukuk danışmanlığı, noterlik, kaymakamlık yapabilmektedir.

Hukuk Fakültesi.

Türkiye'de eğitim süreleri 4 yıldır. Türkiye'deki ilk hukuk fakültesi 1874'te kurulan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi olup, Cumhuriyet Döneminde yeni açılan ilk fakülte 1925'te kurulan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'dir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 5 Kasım 1925 tarihinde Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla, Atatürk tarafından kurulmuştur. İstanbul Hukuk Fakültesi'nin esasını 1874 tarihinde Galatasaray Lisesi'nde "Dârülfünun-u Sultanî" şubesi olarak açılan "Mekteb-i Hukuk" teşkil eder. Konya Hukuk Mektebi ise 1907 yılında alınan bir kararla kurulmuş, 1908 yılında da eğitime başlamıştır. Ege Üniversitesi Hukuk Fakültesi ise 1978 yılında kurulmuştur, 1982 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi kurulması ile hukuk eğitimi bu üniversiteye geçmiştir.

Bu anlatttıklarım hukuk fakültesi hakkında genel bir bilgi mahiyetindeydi. Şimdi ise hemen hemen her hukuk fakültesi hayali kuran öğrencinin merak ettiği konulara değinmek istiyorum.

1) Hukuk fakültesi zor mu?

Zorluk oldukça subjektif bir kavram. Hukuk fakültesinde çok zorlanan da rahat bir şekilde sınavları geçen de var. Ancak genele yaydığımda özellikle derslerin konularının çok olması ve sınavların genellikle klasik yapılmasından dolayı diğer fakültelere kıyasla daha çok çalışmayı gerektiren bir bölüm. 

2) Mezun olunca Hakim/Savcı/Avukat nasıl olunur?

Hukuk Fakültesi

Hakim veya Savcı olmak isteyenler fakülteyi bitirdiklerinde Hakimlik/Savcılık sınavına girip geçerli puan almaları gerekiyor. Sınavı başarılı bir şekilde geçenler sözlü sınava yani mülakata alınıyor. Mülakattan da başarılı bir şekilde geçenler Hakim/Savcı olmaya hak kazanır ve 17 aylık staj döneminden sonra atanabilirler. Ancak Hakim/Savcı atamaları hukuk fakültelerinin 1 yılda verdiği mezun sayısıyla karşılaştırıldığında oldukça düşük kalmaktadır. Avukat olmak isteyenler ise yeni gelen düzenleme ile Avukatlık sınavına girer ve geçer puan alan adaylar 6 ay adliyede 6 ay bir avukatın yanında olmak üzere 12 aylık staj dönemine girerler. Staj dönemi biter bitmez Avukatlık ruhsatı için Barolar Birliğine başvurulur ve resmen avukat olarak işe başlayabilirler.     

Hukuk fakültesinde hangi dersler görülüyor ve tüm kanunlar ezberleniyor mu?

Hukuk Fakültesi

Her hukuk fakültesinde zorunlu olarak belli başlı dersler verilmektedir. Birkaç istisna ve seçmeli dersleri dışarıda tuttuğumuzda Türkiye'deki tüm hukuk fakültelerinde aynı dersler verilmektedir. Bunlar; Anayasa Hukuku, Medeni Hukuk, Ceza Hukuku (Genel ve Özel diye iki ayrı ders), Borçlar Hukuku (Genel ve Özel olmak üzere iki ayrı ders), İdare Hukuku, Uluslararası Hukuk, Eşya Hukuku, Ticaret Hukuku, Usul Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Miras Hukuku vs. Hukuk fakültesinde ders içerikleri kanun çerçevesinde anlatılmaktadır. Bizzat kanun ezberletilmese de belli başlı konularda neyin nasıl yapıldığını hangi kanuna başvuracağınızı bilmeniz gerekiyor. Ancak her kanun maddesi olmasa da tekrar yapa yapa ister istemez belli başlı kanun maddelerini ezberleyebiliyorsunuz.

Mezun olunduğunda ne kadar maaş alınıyor?

Hakım/Savcı stajyerleri staj döneminde aylık 7.716 TL alıp Hakim/Savcı olanlar meslekte kalma süreleri ve derecelerine göre 11.034 TL'den 19.040 TL'ye kadar alabilmektedirler. Avukatlar ise serbest meslek erbabı olduklarından staj döneminde kanuni olarak herhangi bir ücret alamasalar da yanında çalıştıkları avukatlar tarafından tamamen yanında çalıştıkları avukatların inisiyatifine göre ortalama 750-2500 TL almaktadırlar. Avukatlık mesleğine başlandıktan sonra ise kendi büronuz varsa gelcek dava sayısına göre değişmekle birlikte başka bir büroda bir avukatın yanında avukatlık mesleğinizi icra etmek isterseniz ortalama 3.000-6.000 TL arasında alabilirsiniz.

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.