Silikon Vadisi

Girişimcilik - 01 Şubat, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

01 Şubat, 2021

Silikon Vadisi

Günümüzde teknolojinin başkenti olarak bilinen ve binlerce şirketin merkezi haline gelen Silikon Vadisi, dünya ekonomisini etkilemesinin yanı sıra bugün pek çoğumuzun da merak ettiği bir yer haline gelmiştir. Peki Silikon Vadisi'nin geçmişi nasıldır, ismini nereden almıştır?

Neden Silikon Vadisi?

 Amerika'nın Kaliforniya eyaletinin San Francisco şehrindeki, San Jose vadisine verilen isimdir.  Bölgede yoğun olarak üretilen silikon çiplerden dolayı bu ismi almıştır.

Silikon Vadisi'nin Geçmişi

Silikon Vadisi

 1800'lü yıllarda Kaliforniya'da altın yatakları keşfedildi ve ''Altın Eyalet'' olarak anılır oldu.  Aynı zamanda süt, bal ve üzüm üretiminde de meşhur bir bölge olan Kaliforniya bu özelliklerinden dolayı girişimcilik ruhu olan kişilerin ilgisini çekmeye başlar. 1891'de eski Kaliforniya valisi Leland Stanford tarafından Stanford Üniversitesi açılır.

Silikon Vadisi

Ardından Amerikalı mucit Lee De Forest'in de bölgeye gelmiş.  Bölgedeki  radyo, kıtalar arası telefon iletişimi, televizyon, radar ve dijital elektroniğe katkı sağlamıştır. Bu üniversitenin mezunları olan Bill Hewlett ve David Packard, üniversitenin de desteği ile kampüs yakınlarında bir garajda Hewlett Packard (HP) şirketini kurarlar.

Silikon Vadisi                                  Silikon Vadisi

1951'de üniversite dekanı, kampüs çevresindeki bütün arazileri teknoloji şirketlerine devreder. General Electric ve Eastman Kodak ise  bölgedeki ilk şirketlerden olur. 1956'da ise William Shockey, John Bardeen ve Walter Brattin ilk yarı iletken transistörü icaat ederek bölgenin ilk  Nobel ödülünü alırlar böylelikle bölge dünyanın ilgisini çekmeyi başarır. 1957'de  William Shockey, birçok Stanford mezununu işe almaya başlar. ''Hain Sekizliler'' olarak adlandırdığı sekiz çalışanı işlerini bırakıp Sherman Fairchid ile ortak olurlar ve daha üstün özellikleri olan  Fairchild yarı transistörünü geliştirirler. 1963 yılında ise bölgede ilk mouse geliştirilir ve online internet sisteminin temelleri atılır. 1968'de bu ''Hain Sekizli''den ikisi Faircid'le olan  ortaklığını bozup İntel'i kurar. Hain Sekizli'nin diğer çalışanları da; AMD, NVIDIA  gibi şirketlerin kurulumuna yardım eder. 1971'de ise ilk mikroişlemci, ilk bilgisayar, arama motorları olan Yahoo, Google ve Facebook burada ortaya çıkar. 1976'da ise Steve Jobs ve Steve Mozniak burada ilk şirketlerini açarlar ve Apple markasını yaratırlar.

 

Silikon Vadisi                                 Silikon Vadisi                      

1994 yılında Jerry Yang, Stanford Üniversitesinde bir karavanda Yahoo'yu kurar. 1998'de ise Sergie Brin ve Larry Page  Google şirketini kurar. Vadi'de bugün ise  eBay, Yahoo, Facebook, Google,Twitter, Uber, Tesla gibi pek çok şirket ve 250.000 çalışan bulunmakta.  Bir kişinin yıllık geliri ise ortalama 144.800 Amerikan doları.     

 Silikon Vadisi      

Silicon Valley

 Silicon Valley dizisi bu Vadi de neler olduğunu merak edenler için önemli bir kaynağı oluşturuyor.  Dizinin konusu Richard ve arkadaşlarının hayali bir teknoloji şirketi olan Pied Piper ile olan yolculuklarını anlatıyor.

 Silikon Vadisi

 Peki bu Vadi de çalışma fırsatını nasıl elde edebiliriz?  

 Silikon Vadisi'nde master düzeyi sertifika programlarını inceleyin.  Amerkika'nın en prestijli okullarından birinin Silikon Vadisi'nde bulunan kampüsünde dokuz ay süren bu programlar öğrencilere hem kendilirini geliştirme hem de sonrasında bir senelik çalışma izni veriyor. Programınızı seçtikten sonra  IELTS 6.5 veya 80 TOFEL skorunuz, üniversite transkriptleriniz ve diğer gereken evraklarla başvurunuzu yapıp gereken ücreti ödeyin.  Kabulünüz geldikten sonra vize işlemlerinizi başlatın.  Vizeniz onaylanıp elinize ulaştıktan sonra programın ücretini okula ödeyin ve uçak biletinizi alın. Ayrıca program başlamadan 30 gün önce Amerika'ya gitme gibi bir şansınız var bu sayede istediğiniz yerleri seyahat edebilirsiniz. Ancak öncelikle okula gidip geldiğinizi haber vermeniz gerekiyor. Silikon Vadisi

 

 

 

 

 

 Silikon Vadisi

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.