Metrobüsten Dünyaya: Deveci Tech - ENLIL

Girişimcilik - 30 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

30 Ağustos, 2021

Metrobüsten Dünyaya: Deveci Tech - ENLIL

Kerem Deveci bir gün okula giderken metrobüsün oluşturduğu hava akımını fark etti ve aklından şunu geçirdi: “Ben bunu kullanırım!”. Deveci'nin çocukluk hayali ileride kuracağı şirkete soy ismini vermek ve dünyaya tanıtmaktı. Hayallerine adım adım giden bu yolculuğa hep birlikte tanık olalım.

KEREM DEVECİ

1990 yılında Kadıköy’de dünyaya gelmiş, üniversite hayatına Viyana Teknik Üniversitesi’nde başlamışken sonrasında Türkiye’ye dönmeye karar vermiş inşaat mühendisliği mezunu bir girişimcidir. Türkiye’de üniversite eğitimine devam ettiği sırada ikamet ettiği Kadıköy semtinden üniversiteye metrobüs kullanarak 1.5 saatte varan Deveci, geçirdiği bu süre boyunca etkili gözlem yeteneğini kullanarak ileride başarıya ulaşan girişimine ilk adımı atacaktı.

Deveci yine bir gün okula gidişi sırasında metrobüsün hızlanmasıyla oluşturduğu hava akımını fark etti ve aklından şunu geçirdi: “Ben bunu kullanırım!”. Hızla hayalindeki projeyi hayata geçirme isteğiyle bölge sanayisindeki metal parçalar üreten firmalarla görüşüp aklındaki prototipi oluşturmaya başladı. Devecinin bu çabası birkaç firmanın genç girişimciyi ciddiye almayışı ve sonunda yardımsever bir atölye sahibinin, istediği parçaları karşılıksız temin etmesiyle sonuçlandı. Genç girişimci Türk Patent Enstitüsü'ne başvurdu ve projesi için faydalı model belgesi aldı. Bu aşamada Deveci halâ yalnız başına ilerliyordu. İleride “ENLİL” adını vereceği dikey rüzgâr türbininin ilk prototipini evinin salonunda üretti.

Metrobüsten Dünyaya: Deveci Tech - ENLIL

GİRİŞİM ÇABALARI

Deveci, projesini vakit kaybetmeden İTÜ Kuluçka Merkezi’ne sundu ve kabul edildi. Aynı esnada melek yatırımcılarla iletişim kuran Deveci, motivasyonunu düşürecek cevaplarla karşılandı. Yatırımcıların, “projenin başarısız olacağı” öngörüsüyle projeyle ilgilenmemeleri ve Kuluçka Merkezi’nin de aynı düşünceyle projeyi eleyişi Deveci’yi başka kurumlarla görüşmeye yöneltti. Bu yaşanan olumsuzlukların üzerine İETT ile görüşüp projesinin metrobüs güzergahında test edilmesini talep etti. İETT Deveci’ye imkân tanıdı ve metrobüs güzergahında prototipi test etmeyi kabul etti. Test aşamalarını videoya kaydedip sosyal medya platformları aracılığıyla paylaştıktan kısa bir süre sonra projenin test videosu dünyaca ilgi gördü. Bu aşamada yatırımcıların Deveci’ye ulaşması, Mercedes-Benz Türk Start Up ve İskoçya’da düzenlenen ClimateLaunchpad yarışmalarında aldığı birincilik ödülleri bu girişimi önemli bir noktaya taşıdı.

ENLİL

ENLİL, günümüzün en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan rüzgâr gücünü modern şehrin dinamiklerini kullanarak elde etmek üzere tasarlanmış dikey rüzgâr türbinidir. Bilinen rüzgâr türbinlerine artı olarak ENLİL, trafik akışının hızlı ve sürekli olduğu karayollarında araçların hızından oluşan rüzgârı yakalamak üzere tasarlanmıştır. Saatte ortalama 2 kW enerji üreten türbin en az iki hanenin günlük ortalama elektrik ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir. Üç yarım silindirden oluşan alüminyum kanatlar son derece hafiftir ve en düşük rüzgârı bile maksimum ölçüde kullanacak bir aerodinamiğe sahiptir. Özellikle metrobüs gibi trafiğin hızlı aktığı karayollarında, park, bahçe ve sahil gibi kamu alanlarında kullanıma uygun olduğu biliniyor. ENLİL aynı zamanda ülkenin yeşil enerji ihtiyacını karşılamasına da katkıda bulunmayı hedefliyor.

Metrobüsten Dünyaya: Deveci Tech - ENLIL

GELECEK

Deveci’nin çocukluk hayali, bir teknoloji şirketi kurup soy ismini şirkete vermek ve bu şirketi küresel başarıya ulaştırmaktı. Şirketini Deveci Tech adıyla kurdu ve ilk ürününe ENLİL ismini verdi. ENLİL, ismini Sümer mitolojisindeki fırtına ve rüzgâr tanrısından alıyor. Deveci Tech, üretime geçireceği başka ürünlere de anadoludaki mitolojik isimler vererek yerli mitolojiyi dünyaya tanıtmayı hedefliyor. Aldığı yatırımlarla piyasa değerini günden güne yükseltmeye devam eden Deveci Tech şirketinin, ilerleyen yıllarda yeşil teknolojinin önemli isimlerinden olacağını öngörmek zor olmamalı.

Dünyada yeni gelişmekte olan ve sayılı ülkelerin yüksek maliyetlerle test ettiği bu teknolojiyi ülkemizde toplum ve çevrenin faydasına kullanmaya cesaret etmiş Kerem Deveci’yi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. Yazımızı kendisinin bir cümlesiyle bitirelim;

Sadece fikir sizi hiçbir yere getirmez. Fikir ne kadar karmaşık olursa olsun bulunabilir. Fikrim var diye oturmayın. Harekete geçin!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.