Ders Çalışma Teknikleri

Eğitim - 08 Kasım, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

08 Kasım, 2021

Ders Çalışma Teknikleri

Çok ders çalışmak mı? Verimli ders çalışmak mı? Başarının anahtarı ders çalışma yöntemimize bağlı. Yöntemini değiştir dünyan değişsin!

Dersler başladı sınav tarihleri de yaklaşmışken verimli ders çalışma tekniklerini öğrenmenin tam zamanı! Gelin bu tekniklere birlikte bakaklım.

Pomodoro Tekniği

Günümüzde yeni yeni duyulsa da bu yöntemin bulunma tarihi çok eskilere dayanmaktadır. 1980'lerin sonunda Francesco Cirillo tarafından geliştirilen Pomodoro, aslında bir çeşit zaman yönetimi tekniğidir. Sadece ders çalışma programı için değil hayatımızın her alanında yapmamız gereken her işte kullanabiliriz.

Peki ismi neden pomodoro?

Planlanan iş 25 dakika uzunluğunda, kısa molalarla ayrılır. Bunun için zamanlayıcı kullanılır. Her aralık, Francesco Cirillo'nun üniversite öğrencisiyken kullandığı domates şeklindeki mutfak zamanlayıcısından sonra, İtalyanca 'domates' kelimesinden bir pomodoro olarak ifade edilir.

Ders Çalışma Teknikleri

Pomodoro nasıl uygulanır?

Öncelikle yapılacaklar listesi hazırlanır ve bir alarm saati alınır. Saat 25 dakikaya ayarlanır ve alarm çalana dek sadece tek bir göreve odaklanılır. Bu süreyi verimli geçirebilmek için dikkat dağıtıcı unsurlar (telefon, yiyecek, içecek vs) yanımızda bulunmamalıdır. Süre bittiğinde bir pomodoro işaretlenir ve tamamlanan görevi kaydedilir. 5 dakikalık bir ara verilir. Dört pomodorodan sonra 15-30 dakikalık uzun bir ara verilir. Uygulama takibini kolaylaştırmak adına telefonunuza pomodoro aplikasyonlarını yükleyebilirsiniz.

Akronim

Bir şeyi akılda tutmanın en kolay yolu onu basitleştirmektir. Biliyoruz ki sayfalarca ders notunu akılda tutmak bir hayli zor. İşimizi kolaylaştırmak için akronimler oluşturabiliriz. Akronim veya kısma ad, iki veya daha fazla sözcüğün baş harflerinden veya ilk birkaç harfinden oluşturulmuş kelimelerdir. Ders notlarımızı önümüze alıp akronimler oluşturma zamanı.

Ders Çalışma Teknikleri

Geri Çağırma Metodu

Bazen saatlerce ders çalışırız ama aklımızda kalan sadece birkaç cümle olur çünkü akılda tutmaya değil de ezberlemeye odaklanmışızdır. Bu duyguyu defalarca yaşadıysanız ders çalışma yönteminizi değiştirme vaktiniz gelmiş demektir. Geri çağırma tekniği, severek kullanacağınız alternatif yöntemlerden biri.

Ders Çalışma Teknikleri

Peki bu yöntemi nasıl uygulayabilirsiniz?

Yapmanız gereken öncelikle aklınıza gelen bilgileri hatırladığınız kadarıyla not almak. Daha sonra kitaba bakarak unuttuğunuz kısımları belirliyorsunuz. Bu yöntem eksiklerinizi kapatmanın en güzel yolu. Konu tekrarı yapmadan önce çalışacağınız konuya dair neler hatırladığınızı düşünmek hem ezberlemenin önüne geçecek hem de bilgileri daha kalıcı hale getirecektir.

Yöntemleri konuştuğumuza göre sıra geldi favori ders çalışma yöntemini belirlemeye... Kolay gelsin!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.