Birbirinden Farklı Başarılı iki Eğitim Sistemi: Finlandiya Ve Güney Kore

Eğitim - 22 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

22 Mart, 2021

Birbirinden Farklı Başarılı iki Eğitim Sistemi: Finlandiya Ve Güney Kore

Size birbirinden çok farklı ve oldukça başarılı iki eğitim sisteminden bahsedeceğim. Bunlar Finlandiya ve Güney Kore. Güney Kore eğitim sistemi dayanıklılık ve çok çalışmaya dayanırken Finlandiya bunun tam tersi olarak hem katılığın hem esnekliğin faydalarını öğretmeye dayalı bir sistemdir. Gelin bu iki başarılı sisteme bir bakalım!

 FİNLANDİYA 

■ ÖĞRETMEN SEÇİMİ 

Bu eğitim sisteminde öğretmenler, ülke mezunlarının en başarılı %10'unun içinden seçiliyor ve eğitim alanında yüksek lisans derecesi edinmesi gerekliliği bulunuyor.


■ OKULA KENDİLERİ GİDİYORLAR

Birbirinden Farklı Başarılı iki Eğitim Sistemi: Finlandiya Ve Güney Kore

Finlandiya'da zorunlu okula başlama yaşı yedidir ve öğrencilerin yaşları kaç olursa olsun okula kendilerinin yürüyerek ya da bisikletle gitmeleri gerekiyor. Özel durumlar haricinde çocuklar okula aileleri tarafından götürülmüyor. Bu durum Fin kültürünün çocukların bağımsız yetişmesine verdikleri önemden kaynaklanıyor.


■ NOT VERİLMİYOR, ÖDEV YOK!

Birbirinden Farklı Başarılı iki Eğitim Sistemi: Finlandiya Ve Güney Kore


Eğitim hayatlarının ilk 6 yılında hiçbir şekilde not verilmiyor. Hatta sekizinci sınıfın sonuna kadar not verme zorunluluğu yok. Finlandiyadaki öğrenciler ilk olarak 16 yaşına geldiklerinde ülke genelinde bir sınava giriyorlar. Günde 4 saat ders yapıyorlar ve ödev verilmiyor. Bunun nedeni öğrenmenin yerinin okul olduğuna inanmaları.


■ ÖĞRENCİLERE BİREY OLARAK DEĞER VERİYORLAR

Birbirinden Farklı Başarılı iki Eğitim Sistemi: Finlandiya Ve Güney Kore


Diyelim ki bir öğrenci iyi öğrenemiyor, okula uyum gösteremiyor, sıkılıyor ya da öğrenim durumu programın ilerisinde, öğretmenleri hemen durumu farkediyor ve çocuğun öğrenme programını onun bireysel ihtiyaçları doğrultusunda düzenliyor.


■ ÖZEL OKUL YOK


Evet, özel okul yok ve eğitim harcamalarının tümünü devlet destekliyor. Okullarda rekabet yok tam tersi dayanışma içerisindeler. Dolayısıyla okulların başarı düzeyleri birbirine oldukça yakın oluyor.


■ EŞİTLİK KAVRAMINA ÇOK DEĞER VERİYORLAR


Eğitim herkes için eşit imkanlar sağlamak demek diye düşünüyorlar bu yüzden eşitlik kavramına çok değer veriyorlar. Tüm çocuklar zeka ve becerileri ne olursa olsun aynı sınıfta okuyorlar. Okulu sınırlayan bahçe duvarı yok, öğrenciler kendi sorumluluklarını alacak şekilde yetiştiriliyorlar. (Örneğin okullarda hizmetli yok, tüm işler öğrenciler tarafından yapılıyor. Böylelikle sorumluluk duyguları gelişiyor)

 

 GÜNEY KORE 

■ TÜM GÜNLERİNİ EĞİTİME AYIRIYORLAR


Bu eğitim sistemi dayanıklılık ve çok çalışmaya dayanıyor. O kadar çok ki öğrenciler günde 12 ile 16 saat arasında ders çalışıyor, okuldan sonra gidilen ve 'hagwan' adı verilen özel derslerle birlikte zamanlarının tamamını eğitime ayırıyorlar.


■ 411 ÜNİVERSİTE BULUNUYOR

Birbirinden Farklı Başarılı iki Eğitim Sistemi: Finlandiya Ve Güney Kore


Güney Kore'de devlet ve vakıf olmak üzere toplam 411 üniversite bulunuyor. Dikkat çeken bir nokta var ki bunların birçoğu dünya sıralamalarında yer alıyor. Bunun nedeni yoğun ve disiplinli bir eğitim sistemine sahip olmalarından kaynaklanıyor.


■ OKURYAZARLIK ORANLARI %100'E ULAŞTI


"Koreliler temel olarak harika bir geleceğe sahip olmak için bu zorlu dönemi anlatmalıyım diye düşünüyor." diyor Andreas Schleicher. Ancak bu zorlu eğitim sisteminin başarısız olduğunu söylemek mümkün değil zira okuryazarlık oranı %100'e ulaştı, ayrıca uluslararası karşılaştırmalı başarı testlerinde en ön sıralarda yer alıyorlar. Yeteneği pek dikkate almıyorlar çünkü çok çalışmayla yeterince zeki olunabileceğine inanıyorlar.


■ KATI EĞİTİM SİSTEMİ İNTİHARA İTİYOR

Birbirinden Farklı Başarılı iki Eğitim Sistemi: Finlandiya Ve Güney Kore


Dünyanın en gelişmiş 30 ülkesi arasında gösterilen Güney Kore, 11-15 yaş aralığında en çok intihar vakası yaşanan ülke. İnsanlar bunun nedenini cok çalışmalarına ve baskıcı rekabete bağlıyor. 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.