Dünya Çapında En Yaygın CV (Özgeçmiş) Formatları

Kariyer - 29 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.

29 Mart, 2021

Dünya Çapında En Yaygın CV (Özgeçmiş) Formatları

Günümüzde çoğu insan artık yaşadığı yerlerin dışına çıkarak farklı konumlarda çalışmak istiyor. Bunun baş sebebi ise öncelikli olarak daha iyi bir eğitim hayatı ve iş imkanı. Bu durum da dünyada birbirinden farklı CV formatları ortaya koyuyor. Peki, başka bir ülkeye CV gönderirken nelere dikkat etmeliyiz?

Her ülkenin kendisine özgü bir CV formatı olabiliyor. Bazıları Türkiye’deki CV formatlarına benzerken bazıları ise oldukça farklılıklar gösteriyor. Gelin, hep birlikte içlerinde en yaygın ve önemli olanlar hangi ülkeler öğrenelim.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşik Krallık ve Avustralya

  • Bu ülkeler, Türkiye’nin aksine sayfa sayısına takılmazlar. Yani özgeçmişini 1-2 sayfa yazmanda bir sakınca yoktur.
  • Özellikle ABD ve İngiltere, ırkçılık ve ayrımcılık yapmamak için CV’lerde asla fotoğraf istemezler. Hatta özel hayata olan saygı ve mahremiyetlerinden dolayı cinsiyetin, yaşın, dini inançların gibi kişisel bilgilerin sorulmaz ve istenmez. Yani iletişim bilgilerin senin kişisel bilgilerin olarak yeterli görülür.
  • CV’ne başlamadan önce Türkiye’deki CV formatının aksine kariyer hedefinden önce kendini tanıtmalısın.
  • Bir diğer önemli nokta ise eğitim hayatın ya da iş deneyimlerin gibi bölümleri belli bir sırayla yazmalısın. Örneğin iş deneyimlerin, eğitim hayatın, yetkinlik ile yeteneklerin ve son olarak hobilerin sırasıyla yer almalıdır.
  • Ayrıca bu ülkelerde CV ile birlikte “Cover Letter” yani “Ön Yazı” da göndermen gerekiyor. Ancak CV’nin aksine ön yazı 1 sayfadan fazla tutmamalıdır.

Eğer ABD’de bir lisans, lisansüstü eğitim veya iş imkânı arıyorsan ön yazı çok önemlidir. Bu yüzden ön yazını yazarken kendine şu soruları sorarak yazmalısın:

  • “Ben kimim?”
  • “Neden beni seçmeliler?”

Avrupa

  • Avrupa Kıtası'nda yer alan ülkelerin CV formatları Türkiye’deki CV formatına oldukça yakındır. Fotoğrafa oldukça önem verirler. Bu yüzden profesyonel bir fotoğraf özgeçmişin olmazsa olmazıdır.
  • Fotoğrafa önem verdikleri gibi senin kişisel bilgilerine de oldukça önem verirler. Ancak bu alanı eklemen zorunlu değildir.
  • Yabancı dil konusu Avrupa ülkelerinin en titizlikle ilgilendiği bölüm olabilir. Bunun nedeni Avrupa’nın tarihinde çok dilli olması etkeni vardır. Bildiğin dilleri hem sözlü hem de yazılı bir şekilde nasıl kullandığın çok önemlidir. Eğer sözlü olarak akıcı konuşuyorsan, yazmada kötü olabilirsin. Bundan dolayı uluslararası geçerliliği olan IELTS ya da TOEFL gibi yabancı dil sınavlarına girerek aldığın puanları dil seviyenle beraber yazmalısın. Yani ne kadar çok dil biliyorsan, senin için bir o kadar artı demektir özellikle de Almanca, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca.
  • Son olarak, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelere CV yazarken ülkelerin resmi dillerini kullanarak yazmaya dikkat etmelisin.

Avrupa’da yer alan Almanya, diğer Avrupa ülkelerine nazaran CV konusunda daha hassastır. Örneğin;

  • Senden sayfalar tutan bir CV bekleyebilirler.
  • Eğer bir referansın varsa bu da çok önemlidir. Referans olmayan özgeçmişleri genelde kabul etmezler.

Burada bilmen gereken en önemli noktalardan bir diğeri de şudur: Eğer Almanya veya Büyük Britanya’daki ülkelerden birindeki (İngiltere, Galler ve İskoçya) eğitim veya iş başvurularına CV göndereceksen özgeçmişinin başına adını soyadını değil, “Curriculum Vitae” yani “Özgeçmiş” yazmalısın.

ASYA

  • Asya’da standart bir CV profili yoktur. Ülkelere göre de oldukça değişiklik gösterir. Buna ek olarak Avrupa ülkelerinin aksine özgeçmişini hazırlarken İngilizceyi kullanarak yazabilirsin.

ÇİN

  • Çin’in CV formatı Türkiye’nin CV formatına biraz benzer. Ancak kişisel bilgilerini daha kapsamlı bir şekilde isterler. Örneğin medeni durumun, çocuk sahibi isen çocuklarının kişisel bilgileri, uyruğun, doğum yerin ve tarihin gibi.
  • Bazı işverenler ise önceki iş yerinden ayrılma sebebini özgeçmişinde isteyebilir. Ancak bunu belirtmek zorunda değilsin.

JAPONYA

  • Japonya, CV formatlarında en özgün olan ülkelerden biri diyebiliriz. Örneğin, el yazısı ile CV yazman gerekir. Bilgisayar üzerinden hazırlanmış özgeçmişleri kesinlikle kabul etmezler.
  • Japonya’daki özgeçmişlerin birbirinden farklı şablonları vardır. Hatta çoğu şablonu marketlerden bile satın alıp doldurabilirsin. Sadece market değil, internet üzerinden de çevrimiçi bir şekilde paylaşırlar.
  • Aynı Çin’de olduğu gibi kişisel bilgilerinin hepsini sorarlar. (Fotoğraf, doğum tarihi, cinsiyet, adres vb.)

 

Son olarak emin ol veya olma, özgeçmişini yazmadan önce ilgili yerlere mail atarak ulaşmalısın. Böylece onlardan aldığın bilgiler doğrultusunda daha iyi ve eksiksiz bir CV ile ön yazı elde edebilirsin.

Şimdiden bu yazımı okuyan okuyuculara başarılar diliyorum, umarım istediğiniz yerlere ulaşabilirsiniz!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.