Yeşil Teknoloji ve Destekçi Markalar - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 23 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

23 Ağustos, 2021

Yeşil Teknoloji ve Destekçi Markalar - TeknoCase

Geçmişten günümüze doğru tüketimin hızla arttığını görmekteyiz. Sürekli tüketimin ortaya çıkardığı problemler sonucunda da dünya artık alarm vermiş durumda ve bizden bir şeyler yapmamızı istemektedir. Gelin hep beraber dünya markalarının gezegenimiz için yaptığı yeniliklere bir göz atalım!

Dünyamız artık geçmişteki huzurlu alanın dışına çıkıp ciddi tehlikelerle karşı karşıya olduğumuz bir yer haline gelmektedir. Depremler, müsilaj ve sel felaketlerinden sonra ele alınması gereken bir diğer konu ‘’küresel ısınma‘’ olmaktadır. 1900’lü yıllardan bu yana dünya o kadar çok ısındı ki bilim adamları artık yalnızca 0.5 derece daha ısınmasının kabul edilebileceğini, fazlasının büyük tehlikeler getireceğini belirtmekteler.

Tam olarak bu aşamada ortaya çıkan Green IT (yeşil teknoloji) kullandığımız tüm teknolojik ürünlerin çevreye en az zararı vermesini amaçlamaktadır. Küresel ısınmanın engellenmesi neden bilgi teknolojilerinin sorumluluğuna verildi diye düşünüyor olabilirsiniz. Bunun cevabı tek kelimeyle ‘’elektrik’’ olarak verilebilir. Kullandığımız teknolojik ürünler elektrik tüketimine neden olur ve elektrik kullanımıyla karbon salınımı meydana gelir. Dolayısıyla karbon salınımının yoğunluğu küresel ısınmayla doğru orantılıdır. İşte bu yüzden bilgi teknolojilerine çok büyük görevler düşmektedir ve bu farkındalıkla Yeşil Teknoloji ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Devletler de yaklaşan bu tehlikenin farkındadırlar ve çok geç olmadan bir şeyler yapabilmek adına Yeşil Teknoloji farkındalığına önem vermektedirler. Green IT destekçisi devletlerin başında: Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Almanya, Hindistan, Kenya ve ABD gelmektedir.

Devletlerin yanı sıra birçok marka da kayıtsız kalmayarak Yeşil Teknoloji destekçisi olmuştur. Hepsinin projelerini tek tek inceleyemesek de başlıca markalar şunlardır:

GOOGLE:

Dünyaca ünlü arama motoru olan Google, dünyada birçok yerde bulunan ofislerinde doğa dostu, sürdürülebilir malzemeleri kullanarak yeşil teknolojinin en büyük destekçilerinden biri olmaktadır. Ayrıca milyonlarca dolar harcayarak kendi enerjisini kendi üretmesi bizlere hassasiyetlerini net şekilde göstermektedir.

APPLE:

Büyük şirket; Iphone, Ipad, Mac, Airpods gibi bir çok üründe kullandığı aliminyumun % 100 geri dönüştürülen materyalden elde ettiklerini açıkladı. Ayrıca ürünlerin montajı aşamasında çok büyük oranda su tasarrufu sağladıklarını ve sera gazı emisyonlarını azalttıklarını belirterek  Zero Waste to Landfill sertifikası aldıklarını belirttiler ve gren IT projesine verdikleri önemi bizlere gösterdiler.

MİCROSOFT:

Teknoloji devi Microsoft, yeşil teknolojinin bir parçası olmak için büyük şehirlerdeki sera gazlarının nasıl azaltılacağını incelemek adına Bill Clinton ile ortaklık kuran bir firmadır. İnşa edecekleri tesislerle karbon tüketimini azaltacaklarını yani karbonsuz elektrik kullanacaklarını belirtmektedirler. Aynı zamanda güç verimliliği esaslı kurulan bazı projelerin de ortaklığını yapmaktadırlar. Dev marka 2030 yılında karbon ayak izini %75’e kadar azaltmayı bizlere vaat etmektedir.

HP:

Sera gazı emisyonlarını azaltma hedefi olan ilk şirketlerden birisi de Hewlett Packart firmasıdır. HP, karbon ayak izini %33 oranında azalttıklarını belirtmiştir. Aynı zamanda kullandıkları plastiğin %30’unun geri dönüştürülmüş plastik olmasına dikkat ettiklerini vurgulamışlardır.

DELL:

Dünyanın en çevreci teknoloji firması olmayı amaçlayan Dell, Dell Outlet ile iade edilen ürünlerin yeniden kullanılmasını amaçlayarak geri dönüşümü en üst düzeyde kullanmaya çalışmaktadır. Çevreciliğin zirvesinde olmayı amaçlayan bu marka, iade edilen ürünlerin %90’ından fazlasını yeniler, test eder ve hiçbir performans sıkıntısı olmadığından emin olduktan sonra yeniden kullanıcılara satar. Geri kalan %10’luk kısmı ise parçalara ayırarak (metal, cam, plastik) tekrar satım için gerekli yerlere yönlendirir. Bu markanın çalışmalarına baktığımızda hedeflediği yolda emin adımlarla ilerlediğini görebilmekteyiz.

Buraya kadar yazmış olduğum kısma baktığımızda dönüştürülebilir teknoloji için devletlerin ve markaların ne büyük çaba harcadığını görebilmekteyiz. Doğayı korumak ve yeşili yaşatmak için gerçek bir emek ve çabaya ihtiyaç vardır. Aziz Nesin'in de dediği gibi :

Kirli çevre insanın ruhunu kirletir, kirli ruhlar çevreyi kirletir.

Temiz bir çevre ve temiz bir ruh ile yaşama temennisiyle!

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.