Yeşil Teknoloji - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 23 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

23 Ağustos, 2021

Yeşil Teknoloji - TeknoCase

Doğal kaynakların hızla tükenmesi, çevreye verilen onca zarar ve insanların umursamazlığı giderek artıyor. Eminim sende bu doğamız için oldukça endişelisin. Bunun için neler yapılabileceğini öğrenmek ister misin? Hadi o zaman harekete geçelim!

Doğayla savaş halindeyiz. Eğer kazanırsak, kaybedeceğiz. Yazıma Hubert Reeves’ın bu güzel ve derin bir anlam içeren sözüyle başlamak istedim. Reeves burada bize önemli bir mesaj vermek istiyor. Doğaya karşı olan savaşımızda galip gelirsek bunun sonuçlarına katlanacağımızı belirtiyor. İnsanlık açısından doğamızın, yaşam alanımızın önemini vurguluyor.

Doğamız büyük bir tehdit altında. Bu tehdidi azalmak ya da tamamen ortadan kaldırmak bizim elimizde. Peki bu mümkün mü? Bu konuda neler yapabiliriz? Yeşil teknolojiler ile bunu başarabiliriz. Doğamızın çeşitli tehditlerden korunması için yapılan yeşil teknolojileri ve faaliyetleri sizler için derledim.

Yeşil Teknoloji - TeknoCase

İçme Suyu Elde Edelim

Çağımızın sorunu temiz, kullanılabilir içme suyunun üretilebilmesidir. Artan dünya nüfusu ile içme suyu bir sorun haline gelmektedir. Bu konuda yapılan çalışmalarda denizden tuz ve mineraller çıkartılmış ve içme suyu elde edilemeye çalışılmıştır. Fakat bu çalışmanın iki sorunu bulunmaktadır. Çalışmanın ucuz olmaması ve fazla enerji kullanımı.  

Yeşil Teknoloji - TeknoCase

Hidrojenin Yakıt Olarak Kullanılması

Hidrojen ve oksijenin birleşmesi sonucunda su elde edilmektedir. Böylece elektrik enerjisi elde edilmektedir.

Günümüzde hidrojenin yakıt olarak kullanıldığı arabalar mevcuttur. Fakat pek yaygın olarak bulunmamaktadır. Bu duruma sebep olan etkenler üretim maliyetinin yüksek olması, altyapıda sorunların bulunması, enerji kaybı, tanıtımının yapılamaması ve sürdürülebilirliliğinin sağlanamamasıdır.

Hidrojenin yakıt olarak kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla 36 hidrojen yakıt istasyonu kurmuştur. Kaliforniya’da arttırılmaya çalışılmakta ve Japonya ve Avrupa devletleri de bu konuda çalışmaktadır.

Dünyada pazara sunulan ilk hidrojen yakıt hücreli otomobil Hyundai Tucson FCEV’dir. 2013 yılında kullanıma sunulmuştur. 2015 yılında da Toyota Mirai kullanıma sunulmuştur.

Yeşil Teknoloji - TeknoCase

Okyanus Termal Enerji Dönüşümü, Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC)

Okyanus termal enerji dönüşümü, sıcaklık farkını kullanarak enerji sağlamaktadır. Bu işlem yüzeydeki ve yüzeyin altındaki suyun sıcaklık farkıyla elektrik enerjisi elde edilmektedir.

OTEC sistemi açık çevrim, kapalı çevrim hibrit sistemlerinden meydana gelmektedir.

Oldukça temiz bir enerji kaynağının olmasının yanı sıra yenilenebilir, az miktarda karbondioksit açığa çıkarmakta ve denize kimyasal yaymamaktadır.

Sadece elektrik üretimiyle sınırlı kalmayıp temiz suyun üretilmesinde de kullanılmaktadır.

OTEC günümüzde pek yaygın kullanılamamaktadır. Bunun sebebi ise dünyada sadece oğlak ve yengeç dönenceleri arasında kullanılabilmesi ve oldukça pahalı olmasıdır.

Yeşil Teknoloji - TeknoCase

 Dronlarla Yangınlara Dur Diyelim

Çağımızın doğa sorunlarında biri de yangınlar. Sıcaklıklardan, kundaklama olaylarından ve çeşitli kazaların sonucunda ortaya çıkan yangınlar ormanlarımız için büyük bir tehdit unsurudur.

Yangınların durdurulması amacıyla devreye giren dronlar, oldukça hızlı ve yönlendirilmesi kolay araçlardır. Yangın esnasında itfaiye ekiplerinin ulaşamadığı noktalara müdahale etmektedir.

Dronlarda bir bölme bulunmakta ve bölme içerisinde ejderha yumurtası denilen toplar bulunmaktadır. Dronlar, yangın bölgesine ulaştıklarında bu bölmeyi açarak topları aşağıya bırakmaktadır. Bu sayede ateşin yayılımını önleyerek yangına son vermektedir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bazı eyaletlerde bulunan bu dronlar, can kaybını önlediği için itfaiyeciler tarafından oldukça beğeniliyor.

Umarım bu dronlar tüm dünyada yaygın hale gelir ve yangınlar kolayca söndürülür.

Yeşil Teknoloji - TeknoCase

 

Ooho Yenilebilir Su Kapsülü

Öyle şey olur mu canım dediğinizi duyar gibiyim. Yenilebilir su kapsülünü ilk duyduğumda bende çok şaşırmıştım. Oldukça kullanışlı olan bu kapsüller Skipping Rocks Lab adlı girişimciler tarafından ortaya çıkarılmıştır. Kapsülde hiçbir yapaylık bulunmamakta ve rahatlıkla ağzımıza atabileceğimiz şekilde tasarlanmıştır.  

Kapsülü yanınızda bulundurup istediğiniz zaman ağzınıza atabiliyorsunuz. Kapsül ağzınızda dağıldığı için çevreyi kirletmiyor ve çöp aramanıza gerek kalmıyor. Bence plastik atık sorunun çözümü için oldukça kullanışlı bir yöntem.

 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.