Yangınlara Teknolojiyle Dur De! - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 23 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 6 Dk.

23 Ağustos, 2021

Yangınlara Teknolojiyle Dur De! - TeknoCase

Ülkemizde son 5 yılda yangınlar nedeniyle zarar gören yeşil alanlar maalesef %76 artış gösterdi. Bu durum sadece ülkemizde değil tüm dünya genelinde 40 milyon hektarlık yeşil alan kaybına neden oldu. Bu durumları engellemek bizim ellerimizde. Nasıl önleyebileceğimize dair alternatifler yazımda!

Teknolojiden (Yapay Zekadan) Faydalanabiliriz!

Şüphesiz teknoloji birçok olumsuz durum karşısında bizlere yardımcı olmaya devam ediyor. Yapay zekâ insan elinin yetişemediği yerlerde sorunu algılıyor, çözüm üretiyor ve uyguluyor. Bu teknolojiler nelermiş bir göz atalım!

1-AKILLI ORMAN KAPSÜLLERİ

Tüm bu orman yangınlarına dur demek isteyen Türk Mühendislerimiz harekete geçti ve akıllı orman kapsüllerini ürettiler. Bu kapsüller yapay zekâ desteğiyle orman yangınlarının erken tespitini sağlıyor. Yapısında sensör bulunduran bu kapsüller yangın çıktığı anda birbirleriyle mesajlaşarak yangının çıktığı noktayı GPS koordinatları ile kontrol merkezine iletiyor. Peki bu kapsüllerin görevi sadece yangının bulunduğu konumu bildirmek mi? Elbette hayır. Kapsüller ayrıca CO₂ (karbondioksit), sıcaklık, duman ve rüzgâr sensörleri de bulunduruyor. Böylece gerçek zamanlı veriler sunarak yangın risk boyutunu ve yönünü de analiz ederek doğru şekilde müdahale edilmesini sağlıyor.

Detaylı incelemek isterseniz bu linkten ulaşabilirsiniz: https://detaysoft.com/tr-TR/orman-yanginlarina-karsi-akilli-orman-kapsulu-news-69

2-YANGIN ÖNLER YAPAY AĞAÇ

Bu proje henüz hayata geçmemiş olsa da yapılması ihtimaller dahilinde görülüyor. Tasarlanan yapay ağaca yerleştirilen GSM-GPRS modülüyle geliştirilmiş olan ihbar sistemi sayesinde yangın ihbarı hızla ulaştırılıyor. Buna ek olarak, herhangi bir yangın algılandığında ağaçta bulunan kanallar yardımıyla basınçla etrafına su püskürterek yangının yayılmasını engelliyor. Bir grup liseli genç girişimcinin, ülkemizde T3 Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali dahilinde ürettikleri proje ile yangınlara ilk müdahale yapılmış oluyor.

Detaylı incelemek isterseniz bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/orman-yanginlarina-itfaiye-agac-ile-erken-mudahale/1588048

3- YANGIN SÖNDÜRME ROBOTLARI

Orman yangınlarına ilk müdahaleden sonra insan gücü de devreye girdiği zaman bazı teknolojiler inanılmaz bir destek gücü sağlıyorlar. İtfaiye ekipleri yüksek ısıda koruyucu ekipman kullansalar da bazen bu yetersiz kalabiliyorlar. ABD ‘de Thermite adlı yangın söndürme robotları yüksek ısıya dayanıklılar ve önemli bir destek gücüne sahipler. Bu nedenle Los Angeles itfaiyesi, paletleri sayesinde engebeli arazileri tırmanabilen ve 2 bin 500 galon suyu yangına püskürtebilen Thermis’i kullanıyor.

4-DRONE TEKNOLOJİSİ

Eminim son zamanlarda dronelara epeyce aşina olduk. Artık eğlence için, kuş bakışı görüntüler için birçok alanda kullanıldığına şahit olmuşuzdur. Gel gelelim bu dronelar yangının tespitine ek olarak söndürme işlevine de sahip. Orman risk haritası hazırlanmasına katkı sağlayan bu dronelar İngiltere’de 2020 yılında çıkan yangınlarda kullandı ve başarılı sonuçlar elde edildi.

Bu gibi teknolojiler elbette orman yangınları için vazgeçilmez mahiyetteler. Fakat sadece teknoloji işe yarar mı? İnsanlar yaksın her yeri, teknoloji söndürsün öyle mi? Elbette hayır. Sizlere “orman yangınlarını nasıl önleriz” sorusu için çözümleri sıralamaya devam edeceğim. Fakat bu kısımdan sonrası teknolojiyi değil tam manasıyla biz insanları ilgilendiriyor olacak.

Farkındalık Oluşturalım!

Ne biliyoruz? Neyi nasıl yapacağımızı, sınırları, olması veya olmaması gerekenleri biliyor muyuz? Bu soruyu birçok insana sorabilirsiniz. Hatta şu an durun ve kendinize sorun.Orman yangınlarında veya insan kaynaklı herhangi bir doğa olayı için sorgulayın kendinizi. Bir cevap bulabildiniz mi? Kendinizden emin bir şekilde “evet, her şeyin farkındayım ve gerekenleri yapıyorum” mu diyorsunuz? Eminim bu soruları birçok kişiye sorduğunuz zaman sizin gibi cevaplar verecektir. 

Peki ormanların kaç bin hektar yanmasına kim yol veriyor?

Kastettiğim şey farkında ve dikkatli olduğunu zannedip küçük ihmallerle büyük zararların ortaya çıkarıldığı.

Kastettiğim şey, elinizden düşüp kırılan bir soda şişesinin parçalarından bir tanesinin bile yerde kalmayacağı şekilde toplama inceliğine sahip olabilmek.

Kastettiğim şey, söndürüldüğü zannedilen ama hafif de olsa yanmaya devam eden bir mangal közünün üstüne bir bardak da olsa su dökme hassasiyetine sahip olabilmek.

Ve yine kastettiğim şey, sergilediğimiz örnek davranışların yanı sıra bildiklerimizi erişebildiğimiz herkese anlatabilmek.

Yani sevgili okur, farkında olmak ama en çok da farkındalık oluşturmak!

Yangınlara Teknolojiyle Dur De! - TeknoCase

 

CAYDIRICI CEZALAR!

Peki herkes gerçekten eğitilebilir mi bu konuda? Bazıları özellikle bilmemek, öğrenmemek ve zarar vermek için hareket ediyor. Bu durumda, yani sevgi ve iyilik dili üzerinden anlaşılmadığı durumlarda cezalar gerekli hale gelmeli diye düşünüyorum. Kasten yakan veya ormandaki eylemlerin sorumluluğunu üzerine alma kabiliyetine sahip olmayan kişiler için para cezaları, yaktıkları alandaki yanan ağaç sayısınca fidan bağışı zorunluluğu gibi cezalar ihtimaller dahilinde olmalıdır diye düşünüyorum.

 

Yangınlara Teknolojiyle Dur De! - TeknoCase

EKİPLERİN EĞİTİMİ ÇOK ÖNEMLİ!

Yangınlara müdahalede bulunan ekiplerin eğitimi gerçekten çok önemli. Eğitim eksikliği hem yangınların durdurulabilmesine engel olur hem de ekipteki kişinin kendisinin zarar görmesine neden olabilir.

 

Yangınlara Teknolojiyle Dur De! - TeknoCase

YETERLİ SAYIDA TEÇHİZAT VE ARAÇ BULUNDURULMALI!

Müdahale ekiplerinin kullandığı teçhizatların kullanıma uygun, koruyuculuğu üst seviyede, bakımı ve gereksinimlerinin kolayca sağlanması gerekmektedir. Buna ek olarak, en başta bahsettiğimiz üzere, gerekli teknolojik ürünlerden yeterince bulundurulması ve faydalanılması gerekmektedir. Sonuç itibariyle bu mücadele ne sadece insanla ne de sadece teknolojiyle sağlanabilir. Ancak insan ve teknolojinin düzgün bir koordinasyonla birleşmesi ile tüm zorlukların üstesinden gelebiliriz.

 

Yangınlara Teknolojiyle Dur De! - TeknoCase

 

Daha bilinçli, daha dikkatli, bildiklerini uygulayabilen ve teknolojinin faydalarından yeterince yararlanıp daha az kayıp için umutla!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.