Video Konferanslarda Yapay Zeka Dönemi: Bilgisayarla Görü ve Doğal Dil İşleme

Bilim ve Teknoloji - 29 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 2 Dk.

29 Aralık, 2020

Video Konferanslarda Yapay Zeka Dönemi: Bilgisayarla Görü ve Doğal Dil İşleme
Kredi: Makine Ögrenme Blog

Pandemiyle birlikte video konferans uygulamalarının kullanım oranlarının ciddi seviyede artış gösterdiğinin hepimiz farkındayız. Peki bu yapay zeka odaklı uygulamalarda hangi teknolojiler kullanılıyor? Detaylar yazımda.

Online görüşme platformu Zoom'un ücretsiz kayıtlı kullanıcı sayısı Nisan 2020'de Ocak ayına göre 139 kat artış gösterirken Google G-Suite, araçlarının merkezine Meet'i ekleyerek Google Workspace adını aldı. Headroom adlı uygulama ise video konferans uygulamalarına yepyeni bir soluk üretip bu araçları yapay zeka teknolojisi ile buluşturuyor. Bunu yaparken de bilgisayarla görme ve doğal dil işlemeden faydalanıyor. Headroom'un amacı bu teknolojiler ile video konferans deneyimini daha ileriye taşımak. Uygulamanın getirmek istediği özellikler arasında video konferansın yazılı metine çevrilmesi, önemli başlıkların öne çıkarıldığı toplantı özetleri, jest tanıma ve video kalitesini artırmak yer alıyor. Şimdilik ürününü kullanıcılara açmayan girişim bekleme listesiyle demo sürecine dahil olmaya imkan tanıyor.

Bilgisayarla görü nedir?

Bilgisayarla görü, temel olarak bir insanın yapabileceği görevleri veya işlevleri bilgisayar sistemli ortamlarda yapmaya çalışmaktır. Djital görüntülerden veya video görüntüleri üzerinden insanın karar verebileceği bir şekilde sonuçlar ortaya çıkarıp alınan yanıta göre sistemin kararlar almasıdır. 

Bu teknoloji görüntü üzerinde sayısal veya sembolik olarak bilgi üretmek için sayısal görüntüyü oluşturma, işleme, analiz etme ve anlamlı hale getirme yöntemlerine başvurmaktadır. Medikal, askeri, otonom araç, duygu analizi gibi alanlar kullanım alanlarının birkaçını oluşturmaktadır.

Video Konferanslarda Yapay Zeka Dönemi: Bilgisayarla Görü ve Doğal Dil İşleme

Yapay Zeka - Bilgisayarla Görü İlişkisi

Makinelere görüntüleri beynimizin halihazırda yaptığı gibi yorumlamaları ve bu görüntüleri yapabileceğimizden çok daha kapsamlı bir şekilde analiz etmeleri öğretilebilir. Yapay zeka (AI), bilgisayarla görüde uygulandığında halka açık yerlerde güvenliği sağlamak, görüntüler ve videolardaki nesneleri ve kalıpları tespit etmek, ayrıca yüz tanıma ve kimlik doğrulama işlevini güçlendirebilir veya kolaylaştırabilir. 

Doğal Dil İşleme nedir?

Doğal Dil İşleme, yaygın olarak NLP (Natural Language Processing) olarak bilinen, yapay zeka ve dilbilim alt kategorisidir. En geniş tanımıyla doğal dil işleme; Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca gibi doğal dillerdeki metinlerin, ses dalgalarının bilgisayar tarafından algılanarak yazılım programında çözümlenmesi ve bilgisayar ortamına aktarılmasıdır.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.