Uzayda Ölüm; Vücudumuzda Neler Olur?

Bilim ve Teknoloji - 17 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

17 Mayıs, 2021

Uzayda Ölüm; Vücudumuzda Neler Olur?

Bir insan uzayda ölürse vücuduna neler olur? Filmlerde gördüğümüz gibi vücudumuz paramparça mı olur yoksa buz mu tutar? Peki bozulmadan kalabilir mi?

Günümüzde turistik uzay seyahatlerinin konuşulmasıyla birlikte insanlar, uzayda yaşamın nasıl olacağının yanı sıra uzayda ölümün nasıl olacağını da merak etmeye başladılar. Bir insan uzayda ölürse vücuduna neler olur? Filmlerde gördüğümüz gibi vücudumuz paramparça mı olur yoksa buz mu tutar? Peki bozulmadan kalabilir mi? Gelin bu yazıda bu konu hakkında olası teorileri konuşalım.

Uzayda Ölüm; Vücudumuzda Neler Olur?

Uzay aracından dışarıda ölmeden önce yaklaşık 15 saniye ile 2 dakikaUzayda Ölüm; Vücudumuzda Neler Olur? arasında bir süremiz olur. Bu bilgiyleAstronot kıyafetiniz açılırsa hızla donmaya başlar ve ölürsünüz.” gibi bir yanılgıyı da açığa çıkarmış oluyoruz. Uzayda kıyafetlerimizin olmaması durumunda eğer gezegenin güneş alan tarafında bulunuyorsak derimiz haşlanmaya başlar ve vücudumuzda ciddi yanıklar oluşur. Bununla birlikte uzayda ısı aktarımı en yavaş yolla (ışıma) gerçekleştiğinden yanma zaman alır. Eğer gezegenin soğuk tarafında bulunuyorsak bu durumda sıcak kanlı canlılar olduğumuzdan aşırı soğuğa bir süre dayanabiliriz. Yine de bu sırada bilincimizi yitiririz ve vücut sıvılarımız donmaya başlar.

Ölüm nedenimiz olacak bir diğer husus da basınçtır. Uzayda basınç son derece düşüktür. Bu sebeple vücudumuzun iç basınç dengesinin ortadan kalkması ciddi değişimlere sebep olur. Sanılanın aksine bu değişim akciğerlerimizin patlamasıyla değil, vücut sıvılarımızın anında buharlaşmasıyla başlar. Akciğerlerimizin patlaması uzay boşluğunda nefesimizi tutmamız sonucu gerçekleşebilecek bir senaryodur. Konuştuğumuz tüm bu etkenler ölümü beraberinde getiriyor maalesef.


Uzayda Ölüm; Vücudumuzda Neler Olur?

Eğer ölüm dünyada gerçekleşseydi havadaki bakteriler vücudumuzda ayrışma sürecini başlatırdı. Ancak uzayda bakterilerin bunu yapabilmesi için gerekli oksijen olmadığından oksidasyon gerçekleşemez. Dünya'da, bu söz ettiğimiz ayrışmayı (çürümeyi) iki yolla engelleyebiliriz; dondurarak ya da mumyalayarak. Uzayda ise bu iki durum doğal olarak gerçekleşir. Donma, eğer bir ısı kaynağı söz konusu değilse; mumyalama, vücudun bütün sıvılarını kaybetmesi şeklinde meydana gelir. Sonuç olarak, vücudun başka bir kuvvetle teması olmadığı sürece uzay boşluğunda kalabileceğini söyleyebiliriz.

Ancak uzay giysisi içerisinde bu durum bu şekilde gerçekleşmez. Çünkü uzay giysisi içerisinde bakterilerin ayrışma fonksiyonunu yerine getirebilecekleri hem hava hem de ısı bulunur. Yani, uzay giysisi varlığında ölümün, Dünya’da ölmekten pek de farklı olmadığını söyleyebiliriz. Uzay giysisi içerisinde çürüyen vücut, bir süre sonra radyasyonla birlikte uzay giysisini parçalamaya başlar. Giysinin bozulması ve içerideki basıncın serbest kalması sebebiyle hava genişler ve küçük bir patlama gerçekleşebilir.

Uzay hakkında öğrendiğimiz her bilgi bizi burada konuştuğumuz gibi olası senaryolar oluşturmaya itiyor. Her ne kadar korkunç görünse de bilim her koşulda heyecan verici.

Bilimle kalın!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.