Uzay Faresi Var mıdır?

Bilim ve Teknoloji - 06 Eylül, 2021 - Okuma Süresi: 2 Dk.

06 Eylül, 2021

Uzay Faresi Var mıdır?

6 yıl öncesinde dondurularak kurutulan ve uzayda uzun süre muhafaza edilen fare spermleri, yıllar sonra yeni uzaylı fare bebeklerin doğmasını sağladı. Radyasyon spermlere zarar vermiş midir? Doğan yavrularda değişiklik gözlenmiş midir? Uzay radyasyonu ve uzay fareleri hakkında bilgilenelim.

Uzay Faresi Var mıdır?

UZAY RADYASYONU

Bilim insanları tarafından yayımlanan bir makalede Uzay radyasyonunun sadece canlı organizmalar üzerinde değil, gelecek nesiller üzerinde de etkisinin araştırılması gerektiğini vurgulamışlardır.

Uzay radyasyonunun hücrelerde DNA hasarına neden olabileceği ve derin uzay araştırmalarından sonra yavrularda mutasyonların kalıtımıyla ilgili endişelere neden olabileceği belirtilmiştir.

Eğer insan spermi bölgede eşit derecede esnekse ve Dünya uzun vadede yaşanmaz hale gelirse, o zaman dondurularak kurutulmuş sperm muhtemelen bölge kolonilerinin yeniden popülasyonunda bir iş oynayabilir.

UZAY FARELERİ

Japonya’da Yamanashi Üniversitesi’nden bilim insanları, uzaydaki kozmik ışınların ve  radyasyonun biyolojik etkisini imgelemek için uzun süre içinde Uluslararası Uzay İstasyonu'nda  saklanan dondurularak kurutulmuş spermlerin üreme potansiyelini inceledi.

Bu Spermler, İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD Savunma Bakanlığı tarafından kan plazması ve penisilini ziyan vermeden uzak aralara taşımak için geliştirilen, dondurularak kurutulma yoluyla 2013 yılında uzaya götürüldü ve 2019 yılında Dünya’ya geri getirildi.

Bilim insanları Dünya’ya getirilen fare spermlerinden ‘uzay yavruları’ üretmeyi başardı. Uzay radyasyonunun sperm’e etkisi olmuş mudur?

Bilim insanları, sperm DNA’sının yahut doğurganlığının uzay radyasyonundan etkilenmeden genetik açıdan olağan fare yavruları elde ettiklerini açıklamıştır. Ayrıca spermin uzayda 200 yıldan fazla saklanabileceği de bildirilmiştir.

BU SPERMLERDEN SAĞLIKLI YAVRULAR OLUŞMUŞ MUDUR?

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan Dünya’ya gönderilen fare spermleri, dişi bir fareyi döllemek için kullanıldı. Bu dölleme sonucunda dişi farenin 8 sağlıklı yavrusu doğdu. Bilim  insanları yaptıkları açıklamalarda 6 yılını uzayda dondurularak kurutulmuş vaziyette geçiren spermin herhangi bir zarar görmediğini, doğan yavru farelerin de son derece sağlıklı olduğunu vurgulamıştır.

Bu tür araştırmalar bilim insanları tarafından oldukça önemli görülmektedir. Bunun nedeni ise memeli grubunun  uzay koşullarında üremesine yönelik araştırma çalışmalarına ön ayak olmasıdır. Ayrıca uzay koşullarında radyasyonun canlı hücreler üzerindeki etkisini öğrenmek ilerleyen zamanlarda yapılacak çalışmalar için ön bilgi sunacaktır.

İklim değişiklikleri vb. durumları düşünerek yeni gezegen arayışında olan insanoğlu zarar görmeden yaşayabileceği bir alan arayışındadır. Bu araştırmada radyasyonunun memelilerin ve farklı hayvanların DNA'sına zarar verip vermeyeceğini algılamaya çalışmışlardır.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.