Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

Bilim ve Teknoloji - 07 Haziran, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

07 Haziran, 2021

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri
Kredi: Tüv Austria Sıla Kalite

Doğaya verdiğimiz zarar yüzünden susuzlukla, doğal afetlerle ve hastalıklarla sınanıyoruz. Derinleşen kriz, tüm dünyayı etkilemeye başladı. Bu yazıda, gezegenimizi korumayı ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamayı amaçlayan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ni inceleyeceğim.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ

Dünya yaratıldıktan milyarlarca yıl sonra ortaya çıkan insanoğlu, kendini diğer varlıklardan ayıran ve üstün kılan zekâsı sayesinde, kısa zamanda doğadaki kontrolü eline aldı ve imkânsız denebilecek başarılara imza attı. Fakat doymak bilmez ihtiyaçlarını, isteklerini, hayallerini engelleyemedi. Sınırsız sanılan kaynakları gelişigüzel harcadı, yarınların ne olacağını düşünmeyerek doğaya geri döndürülemez bir zarar verdi. Sadece 19. ve 20. yüzyıldaki teknolojik gelişmeler yüzünden yüzbinlerce tür bitkinin ve hayvanın nesli tükendi, onlarcasının da nesli risk altında. Şimdiden önümüzdeki 50 yılın enerji ve hammadde kaynağını da tükettik. Şimdi de iklim krizi ile yüzleşiyoruz. Değişen mevsimler, yükselen sıcaklar, artan deniz seviyesi, çok da uzak olmayan bir zamanda büyük bir krizin bizi beklediğini bize gösterdi. Artık doğanın sert tarafının da tadına bakan insanlar, sınırlı hammaddenin korunması, doğal felaketlerin önlenmesi ve kendi neslinin devamı için, doğayla barışmak istiyor. Bu amaç doğrultusunda, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ortaya çıktı. 

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

BU PLANIN AMACI NEDİR?

18. yüzyılda ortaya çıkan Sanayi Devrimiyle, ekonomik ve teknolojik alanlardaki yeni buluşlar sayesinde insanlığın durdurulamaz yükselişi de başladı. Hızla artan nüfusun ihtiyaçlarına yetişmek kolay değildi. Talebi karşılamak için devamlı üretim yapılıyor, daha çok hammadde kullanılıyor, kaynaklar sınırsız gibi davranılıyordu. Ürünlerin bolluğu ve hayatın kolaylaşması, doğaya verilen zararı görmezden gelmek için yetiyordu.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

Yaşadığımız yüzyıla geldiğimizde, artık görmezden gelinen problemler açık açık kendini belli etmeye başladı. Kirlenen hava ve yetersiz gıda yüzünden ölen milyonlarca insan, enerji kaynaklarının yaklaşık 50 yıl kalan ömrü, sera gazının neden olduğu küresel ısınmayla anormalleşen mevsimler, deniz seviyesinin yükselmesi ve yerleşim alanlarının sular altında kalması artık harekete geçme zamanının geldiğini gösterdi bizlere. Bu amaçla yürütülen projelerden biri de Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’dır. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), diğer bir deyişle Küresel Amaçlar, yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için evrensel eylem çağrısıdır. Bu 17 Amaç, Binyıl Kalkınma Hedeflerinin başarılarının üzerine inşa edilmekte; bir yandan da diğer önceliklerin yanı sıra iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlik, yenilikçilik, sürdürülebilir tüketim, barış ve adalet gibi yeni alanları içeriyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ NELERDİR?

Hedef 1: Yoksulluğa Son

Hedef 2: Açlığa Son

Hedef 3: Sağlıklı Bireyler

Hedef 4: Nitelikli Eğitim

Hedef 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Hedef 6: Temiz Su ve Sıhhi Koşullar

Hedef 7: Erişilebilir ve Temiz Enerji

Hedef 8: İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme

Hedef 9: Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı

Hedef 10: Eşitsizliklerin Azaltılması

Hedef 11: Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları

Hedef 12: Sorumlu Tüketim ve Sorumlu Üretim

Hedef 13: İklim Eylemi

Hedef 14: Sudaki Yaşam

Hedef 15: Karadaki Yaşam

Hedef 16: Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar

Hedef 17: Hedefler İçin Ortaklıklar

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.