Koronavirüs Şampiyonu: Zoom - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 17 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 6 Dk.

17 Mayıs, 2021

Koronavirüs Şampiyonu: Zoom - TeknoCase

Koronavirüsün sadece kaybettirdikleri mi oldu? Tabii ki hayır. Zoom, koronavirüsün kazananlarından biri. Zoom'un kurucusu ve Ceo'su Eric Yuan'ın, 10 saatlik uzun bir tren yolculuğuyla kız arkadaşının yanına giderken zihninde hayal ettiği, ona daha kolay ve hızlı nasıl ulaşabilirim fikrine, dolayısıyla Zoom'a yıllar sonra nasıl ulaştığını sizler için yazdım.

Aralık 2019’dan bu yana, neredeyse Dünya’nın dört bir yanını çepeçevre saran Koronavirüs karşısında, mağlup olunan pek çok alan oldu. Pek çoğumuz, yaşamımızda hedeflediklerimize ara vermek zorunda kaldık. Seyahatlerimizi, sosyal aktivitelerimizi, arkadaş çevremizi hatta ebeveynlerimizle görüşmelerimizi bile erteleme mecburiyetinde hissettik. Bunlar erteleyebildiklerimizdi, ya erteleyemediklerimiz? Eğitim, iş hayatı, ekonomi, sağlık ve daha fazlası... 

Eğitimi, ekonomiyi ya da iş hayatını bir kenara bırakıp daha sonra kaldığımız yerden devam ederiz diyemediğimiz gibi, böyle mühim alanların işlemeye devam edebilmesi için, hızlıca bir çözüm yolu bulmamız gerekliydi. Bu da bulunduğumuz teknoloji devrinde tabii ki teknoloji ile mümkün olacaktı. Aslında çözüm yolu daha öncelerden vardı: Video Web Konferansları. Fakat bu tür online konferansların kullanım alanları, Koronavirüs'den önce iş adamlarının dışına pek de çıkmıyordu, çıkamıyordu. Koronavirüs sonrasında ise devam etmesi gereken eğitim hayatımızda, sağlık alanında ve ekonomi alanında yapılan toplantılarda, iş mülakatlarında, en sıradan ikili görüşmelerimizde dahi video web konferanslarını kullandık. Bu alanda pek çok platform olmasına rağmen, içlerinde en fazla öne çıkan ve adını duyuran bir video web konferansı vardı: ERİC YUAN TARAFINDAN TASARLANAN "ZOOM".

Koronavirüs Şampiyonu: Zoom - TeknoCase

Yuan, öğrencilik yıllarında kız arkadaşını görebilmek için 10 saatlik bir tren yolculuğu yapıyordu. Yine aynı yolculuk esnasında, kız arkadaşını daha kolay ve ulaşılabilir bir şekilde nasıl görebileceğini düşündüğünü ve aslında Zoom fikrinin o yıllarda aklının bir köşesinde yer edindiğini söyler.

PEKİ ERİC YUAN'I ZOOM'A YÖNLENDİREN DİĞER SÜREÇLER NASIL İLERLEMİŞTİ?

1969 Çin doğumlu Zoom’un kurucusu ve Ceo’su Eric Yuan, matematik ve bilgisayar bilimlerinde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Eğitim hayatını tamamladıktan sonra Çin'de kalmak istemeyen Yuan'ın istediği, Silikon Vadisi'ne gitmekti. Nihayet, kendisine rol model aldığı Bill Gates’in Japonya’da vermiş olduğu bir eğitimde öğrendikleri, Yuan’ı Silikon Vadisi’ne gitmek için hızlıca harekete geçirdi. Fakat işler sandığı kadar hızlı ve kolay ilerlemedi. Tam 2 yıl boyunca ABD vizesi almaya uğraştı, 8 kez red cevabı aldı fakat yine de pes etmedi. 9.vize başvurusu kabul alınca Silikon Vadisi’ne gitmeye yola koyulmuştu. 

Yuan, yazılım bilgisinin de verdiği tecrübeyle video konferans yazılım şirketi olan WebEx’te çalışmaya başladı. Daha sonra WebEx Cisco’ya satıldı. Eric Yuan ise şirketin mühendislik başkan yardımcısı konumuna ulaştı ve maaşı 6 haneli sayılara yükseldi. Fakat Yuan, şirkette bir şeylerin yolunda gitmediğini ya da en azından kendi istediği gibi gitmediğini biliyordu. Bunu şöyle açıklıyor: “Hiçbir sabah, uyandığımda kendimi mutlu hissetmiyordum. Ofise giderken ayaklarım çoğu kez geri geri gidiyordu.” 

Cisco’nun ürününü bulut platformlarına geçirmek istememesi, müşterilere kurulum esnasında zorluklar çıkartıyordu. Bu bağlamda video konferans ürünü yetersiz kalıyordu ve müşteriler mutlu değildi. Yuan, Cisco yönetimi ile video konferans ürününün eksilerini artılarını konuştu, eksilerine çözüm de buldu ve yeni bir ürün tasarlanması gerektiğini belirtti. Fakat Yuan’ın fikirleri, böyle bir maddi yük ve risk alamayacağını söyleyen Cisco tarafından kabul edilmedi. 

Koronavirüs Şampiyonu: Zoom - TeknoCase

8 KEZ RED CEVABI ALMASI GİBİ 6 HANELİ MAAŞA SAHİP OLMASI DA HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMESİNE ENGEL OLMAMIŞTI.

Yuan’ın, Cisco’da planladığı ve tasarladığı projenin kabul edilmemesi Cisco ile yollarını ayırmasına sebep oldu. Çünkü Yuan için önemli olan müşterilerin mutluluğu, bu doğrultuda kendinin mutluluğuydu ve hayallerini gerçekleştirmekti. Genç yaşlarında bir tren yolculuğu esnasında aklının bir köşesinde yer edinen proje fikri onun gerçek bir hayaliydi ve Yuan bunu gerçekleştirebilmek için kendine fırsat yaratmaya çalışıyordu.

Ve nihayet... 2011’de yeni bir projeye adım atmak için ekibini oluşturmaya başlayan Yuan için çalışmalar başlıyordu. Biz böyle kolay yazabilsek de Yuan, zorlu süreçlerden geçtiğini belirtmiştir. Örneğin eşini bu proje için ikna etmek kolay olmamış, çalıştığı şartlar lüks değilmiş. Eski bir ofiste, projesinin temellerini atmaya çalışmış. Fakat ne olursa olsun projeye devam edeceğini, aksine bunu gerçekleştirmezse pişman olacağını söylemiştir. 

Eşinin desteği ve ekibindeki insanlarla, gece gündüz demeden çalışarak hayallerini gerçekleştiren Yuan, yeni bir video konferans platformunu 2013’te yayımladı. Eskiden GoToMeeting’de çalışan, şu an Zoom’un müşteri hizmetleri temsilcisi Jim Mercer, Zoom’u merak edip deneyimlediği anları şu şekilde anlatıyor:

Tek tıklama ile platformu kullanmaya başladık ve bir anda 25 kişi bir arada konuşabildik, inanılmazdı.

Zoom gerçekten rakiplerini geride bırakmayı başardı. Hızı, kullanım kolaylığı, yavaş internet bağlantısıyla yüksek performans sağlayarak ve az pil tüketerek müşteri memnuniyetini yüksek oranda kazandı. 

Günden güne büyüyen platform, Koronavirüs ile birlikte daha da hızlı büyüyerek her alandan insana hitap etmeye başladı. Kısa sürede 10 milyondan, 300 milyon kullanıcıya ulaştı. Gelirini ise yüzde 458 arttırdı. Uzaktan eğitimlere, konferanslara, toplantılara alışan yeni normal düzeninde ise kullanımının daha da artacağını kolaylıkla öngörebiliriz. 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.