Işınlanmanın Bir Alt Versiyonu: Hologram Teknolojisi - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 08 Kasım, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

08 Kasım, 2021

Işınlanmanın Bir Alt Versiyonu: Hologram Teknolojisi - TeknoCase

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz ve bilim kurgu filmlerinde de çokça gördüğümüz hologram teknolojisi nedir? Kullanım alanları nelerdir? Öğrenmek isteyenler buyurun yazıma!

  Yunanca bir sözcük olan hologram iki ayrı kelimenin birleşmesiyle oluşmuştur. Bu kelimelerden holos tam görüntü anlamına gelirken gram kelimesi yazılı anlamına gelmektedir. Kelime anlamından sonra bir de teknik anlamına bakacak olursak. Hologram lazer ışınları sayesinde kamera veya gözlük gibi herhangi bir özel ekipman kullanılmadan görülebilen üç boyutlu görüntüler oluşturur. Bilim insanlarının da “ışınlanmanın bir alt versiyonu” olarak tanımladığı bu teknolojinin son yıllarda hızla geliştiğini ama halen gelişmekte olduğunu söyleyebiliriz.

Her açıdan izlenebilen hareketli ve gerçekçi görüntüler oluşturan hologramın en çok etkilediği ve etkileyeceği alanları da gelin beraber inceleyelim.

Işınlanmanın Bir Alt Versiyonu: Hologram Teknolojisi - TeknoCase

Eğlence, Oyun ve Sanat Sektörü

 Hologramın en öne çıkan örnekleri sirkler, konserler ve performans sanatları. Hologramlar sayesinde artık hayatta olmayan sanatçılar canlandırılabiliyor. Müzisyenlerin fiziksel olarak bulunmadığı konserler gerçekleştiriliyor. Takvimler 2014 yılını gösterdiğinde, ölümünden tam altı yıl sonra, Michael Jackson Billboard Müzik Ödülleri’nde tüm dünyanın önünde yine moonwalk yapmıştır. 2016 yılında ise Selami Şahin 20 yıl önce hayatını kaybeden Zeki Müren ile beraber sahneye çıkıp düet yapmıştır.

Havacılık

  Uçaklarda pilotların hem gökyüzünü hem de yükseklik, havanın hızı gibi göstergeleri aynı anda izleyebilmesi oldukça zordur. Hologrofi tekniği sayesinde bu bilgileri ön camdan gösteren ekranlar yapılmış ve sorun giderilmiştir.

Işınlanmanın Bir Alt Versiyonu: Hologram Teknolojisi - TeknoCase

Eğitim Sektörü

  Hologramın en heyecan verici uygulamalarından birisi eğitim alanında kullanılmasıdır. Öğrenciler zorlandığı derslerde holografik üç boyutlu görüntüleri, etkileşime girerek inceleyebilecek. Örneğin biyoloji dersindeki bir öğrenci, incelenmesi zor olan hücre bölünmesini üç boyutlu olarak gözlemleyebilecek.

Sağlık Sektörü

  Hologram, tıpta devrim yaratacak bir teknoloji olduğu düşünülüyor. MRI taramaları gibi modern görüntüleme yöntemlerini hekimler normalde bilgisayarlarından iki boyutlu olarak görüntülemekte. Fakat hologram teknolojisi sayesinde veriler artık 3 boyutlu bir şekilde de görselleştirilebilecek. Zorlu tıp eğitiminde öğrencilerin en çok zorlandığı derslerden birisi olan anatomi dersi de artık maketler ve kadavra üzerinde değil de hologram görüntüleriyle üç boyutlu olarak işlenebilecek.

Işınlanmanın Bir Alt Versiyonu: Hologram Teknolojisi - TeknoCase

  Yazımı Oxford Üniversitesi’nde çalışan İsveçli bilim insanı Nick Bostrom’un bir sözüyle bitirmek istiyorum “Dünyanın büyük bölümü, 21’inci yüzyılda yaşanacak en büyük olayların farkında bile değil. Bir zeka patlaması ihtimalinin öncesinde biz insanlar, bir bombayla oynayan çocuklar gibiyiz. Patlamanın ne zaman olacağı konusunda en ufak fikrimiz yok ama bombayı kulağımıza dayarsak inceden bir ‘tik tak’ sesi duyuyoruz.”

Siz de duyuyor musunuz?

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.