Grandfather Paradoks Nedir?

Bilim ve Teknoloji - 08 Kasım, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.

08 Kasım, 2021

Grandfather Paradoks Nedir?

Geçmişe gidip dedenizi öldürseydiniz ne olurdu? Varoluştan silineceğiniz için aslında hiç dedenizi hiç öldürmemişsiniz gibi mi olurdu yoksa varoluşunuz devam mı ederdi? Bu paradoksun içinden çıkmak için hadi araştırmalara bakalım.

Öncelikle merhaba. Hadi zihnimizi bir yolculuğa çıkaralım. Gözlerinizi kapayın, yıl 2100 ve zaman makinesi bulunmuş ama kullanmak son derece tehlikeli ve sadece belirli olaylar için kullanılıyor. Siz de bir şekilde zaman makinesini kullanmaya fırsat buldunuz ve o anki heyecan ile hep tanışmak istediğiniz büyükbabanızın gençliğine gitmeye karar verdiniz. Lokasyon ve zamanı ayarladıktan sonra BUM! İşte ordasınız karşınızda ta kendisi duruyor. Makineden iniyorsunuz kendisine yaklaşıyorsunuz. Gencecik delikanlı da korkudan ve sizin kim olduğunuzu bilmediğinden size saldırıyor. Girdiğiniz çekişmeli bir kavgadan sonra fark ediyorsunuz ki gencecik çocuğu orda öldürdünüz. Peki bundan sonra ne olacak ? Siz hiç var olmayacak mısınız? Yoksa sizin varlığınız devam edecek ve yanlışlıkla paralel bir evren mi oluşturdunuz ? Eğer siz hiç var olmuş olmazsanız büyükbabanız da ölmüş olmaz öyle değil mi ? E büyükbabanız ölmüş olmazsa siz doğarsınız ve aynı olayı tekrar yaparak yine büyükbabanızı öldürmüş olursunuz. Peki bu olayın sonucu ne olur ? Öncelikle bu olaya ''Grandfather Paradoks'' dendiğini bilmemiz lazım. Hadi bunu açıklığa kavuşturalım. Öncelikle paradoks ne demekmiş ona bakalım. 

                                                                                Grandfather Paradoks Nedir?

Paradoks kelime anlamı olarak düşünceler içinde bir netliğe kavuşmamış ve tartışmaya açık olan çelişki içeren kendi içinde tutumsuzlukları olan olaylara denir. Paradoksların insanı içinden çıkılmaz bir duruma düşürdüğü bir gerçek olsa da aslında bilim insanları paradoks tartışmalarını beyin jimnastiği yapmak ve olayları birden fazla şekilde düşünmek için kullanırlar. Şimdi gelelim biz kendi paradoksumuza. Bu sorunun cevabını birden fazla şekilde ele alabiliriz. Bilim insanları bu sorundan kurtulmak için birden fazla düşünce geliştirdi. Hadi hepsine bakalım : 

1) Geçmişe gidip büyükbabanızı öldürdüğünüzde sizin de varoluştan silindiğiniz düşünceye göre sonsuz bir paradoks yaratmış olursunuz. Zamanda sıfır noktası gibi bir nokta yaratıp zamanın sadece bu olay için aktığı bir evren oluşturmuş olurdunuz. Yani en basit şekilde tam olarak şöyle bir zaman çizelgesi yaratmış olurdunuz : 

                                                                     Grandfather Paradoks Nedir?

Bir zaman çizgisinin sadece sizin yarattığınız paradoks için döndüğünü ve bunun sonsuza kadar olduğunu düşünün. Siz bu olurken farkında olmasanız bile düşünmesi bile kötü. Geçmişe gittiğiniz zamandan sonrası yok ve asla da yaşanmayacak. Gelecekte umarım kimse denemez diyerek diğer cevabımıza geçelim. 

2) Bu soru için düşünülen bir başka çözüm de geçmişe gittiğiniz ilk anda paralel bir evren yaratmış olacağınız ve bu iki evrenin çakışarak aslında sizin hiç var olmadığınız ama varoluştan da silinmediğiniz bir evren yaratır. Bu evrende sizin hakkınızda hiçbir bilgi yoktur ve kimse sizi tanımaz. 0 dan başlayıp yeni bir hayat yaratmak için güzel bir çözüm gibi görünüyor 

3) Bu cevabı Marvel fanlarının iyi bildiğini düşünüyorum. Aslında bana da en mantıklı gelen cevap buydu ama tabii ki de denemeden görmek mümkün değil. Bu çözüme göre geçmişe gitme bulunmuş olsa bile asla kendi zamanımızın geçmişine gidemeyeceğimiz ve her geçmişe gitme aktivitemizde başka bir paralel evrene geçmemizdir. Aslında geçmişe gidip büyükbabanızı öldürmüş olsanız bile bu paralel bir evrende gerçekleşeceği için sizin hayatınızda herhangi bir şey değişmeyecektir. Geçmişe gittiğiniz tam o ana geri döndüğünüzde aslında sizin evreninizde büyükbabanız hala yaşıyor olacaktır. Yani maalesef bu çözüme göre ''Geleceğe Dönüş'' filmi de kendi içerisinde tutarsızlıklar barındıran bir filmdir. Her ne kadar hepimiz geçmişe gitme temasını bu filmdeki gibi ele alsak da bu paradoks bize aslında geçmişe gitmenin ne kadar büyük bir sorun olduğunu değiştirilen herhangi bir şeyin büyük sonucunun olacağını ya da zamanda kısır bir döngü yaratacağını gösteriyor. Bu cevap her ne kadar büyükbaba paradoksunun çözümü değil de bu sorundan kaçış olarak görülse de genel olarak en çok akla yatan cevap budur. 

Zamanda yolculuk yapmak kuantum fiziğine ve görelilik teorisine göre mümkün olsa da bu aktivitenin sonucunda ne olacağı daha tam olarak belli değildir. Bu sorunun cevabı için uzay-zaman, atom altı, atom gibi kavramların en iyi şekilde anlaşılıp varsayımlar üzerine yürünmesi gerektiğine inanılmaktadır. Sonuçta şu an verilen cevap ne olursa olsun bunun cevabını geçmişe gidip büyükbabamızı öldürmeden bilemeyeceğiz. 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.