Dünyanın En Akıllı Şehri: Songdo

Bilim ve Teknoloji - 18 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

18 Ocak, 2021

Dünyanın En Akıllı Şehri: Songdo

Şehirler akıllı olur mu, olursa ne gibi özellikleriyle olur? Tüm şehirlere örnek olan Songdo’nun hangi özellikleriyle dünyanın ilgi odağında olduğuna bakalım.

Günümüzde pek çok şehir en akıllı olmak için azimle çalışır. Peki nedir bu akıllı şehir? Teknolojik gelişmelerin ve turizmdeki rakip sayısının artmasıyla birlikte şehirler ilgi çekici ve sürdürülebilir olabilmek için yenilikçi adımlar atıyor. Bu yenilikler daha çok bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak gerçekleşiyor. Bu sayede destinasyonlar, rakiplerinden daha akıllı olma yolunda ilerliyorlar. Ancak şunu belirtmeliyim ki bir şehrin akıllı olabilmesi için birçok farklı nedeni içinde barındırması gerekir. Ulaşım, ekonomi, toplum ve çevre konuları bunlardan birkaç tanesidir. Türkiye’de de örneklerine rastladığımız  akıllı şehir projeleri mevcut. Örnek olarak, İstanbul özelinde olan iTaksi ve İBB Yol Gösteren uygulamalarını söyleyebilirim.

Türkiye’deki projelerle de işbirliği içerisinde olan Güney Kore, teknolojinin ve internet altyapısının gelişmişliğiyle tanınır. Ülke genelinde akıllı şehirler için oldukça fazla sayıda çalışmalar yürütülüyor. Seul’deki tüm açık veriye erişebilen merkezi sistem benim dikkatimi çekenlerden bir tanesi. Ancak bir şehri var ki özellikleriyle insanları hayran bırakıyor ve birçok ülkeye örnek teşkil ediyor. Songdo dünyadaki ilk özel ekonomi bölgesi olarak inşa edilmiş bir akıllı şehir. Hemen yanındaki lojistik bölgesi Yeongjong ve finans bölgesi Cheongna ile Incheon serbest ekonomik bölgesi bölgesini oluşturuyorlar.

Songdo akıllı şehrinin kontrol merkezi G-tower   

Şehrin tamamında bulunan mobeseler ile Big Brother gibi kontrol merkezi olan G-Tower şehri her an izliyor. Bina sıcaklıklarını ve  Songdo kontorol merkezi 'G-Tower' trafik akışını izlemesinin yanı sıra acil veya önemli durumlarda sistem otomatik olarak ilgili kurumları bilgilendiriyor. Örneğin, bir kaza anında sistem acil durum servislerini haberdar ediyor ve kazanın gerçekleştiği bölgeye ambulans gönderiliyor. Bu teknolojiyle birçok insanın hayatını kurtuluyor.

Tabi hedefleri sadece teknoloji önderliği değil aynı zamanda şehirde yaşayanların kaliteli bir yaşam sürmeleri. Bunu sağlamaya yönelik olarak şehrin %40’ını yeşil alanlar oluşturuyor. Çevreci faaliyetleri sonucunda 2020’de, %40 su ve %76 atık geri dönüşümü gerçekleşti. Atıklar çöp kutularına atılıp çöp arabası tarafından toplanmıyor. Bunun yerine şehrin yer altından tünel vasıtasıyla otomatik olarak geri dönüştürülebilir olanlar ve dönüştürülemeyenler olarak ayrılıyor. Ayrıca araba kullanımın az olduğu bu şehirde çoğunlukla toplu taşıma ya da bisikletle ulaşım sağlanıyor. Bunun için Sondo’da 25 km uzunluğunda bisiklet yolları bulunuyor.

Diğer bir açıdan bakmak gerekirse, bu kadar her adımın takip edildiği bir yerde insanın aklına şu soru geliyor. Şehirde yaşayanların verileri üçüncü kişilerle paylaşılmıyor mu? Şu an için böyle bir durum olmasa bile gerçekleşme ihtimali vatandaşlarını kızdırabilir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.