Doğanın Gizli Kahramanları - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 23 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

23 Ağustos, 2021

Doğanın Gizli Kahramanları - TeknoCase

Günümüzde kullanımı giderek artan teknoloji ve tüketim çılgınlığı nedeniyle dünyamız büyük zarara maruz kalıyor. Neyse ki teknolojinin her ne kadar olumsuz tarafı olsa da bizlere bu konuda yardımcı olabilecek olumlu tarafları da var! Gelin beraber inceleyelim.

Yeşil Teknoloji diye kategorize ettiğimiz bu kavram bilimi ve teknolojiyi çevre ve doğa için bir araya getiriyor. Bu yazımda dünyamız için 4 önemli teknolojik kahramanları bir araya getirdim. Hazırsanız en ilginciyle başlayalım!

1- 6'lı Yenilebilir Paket (Edible six pack rings) 

Çoğunuzun ilk kez duyduğunu düşündüğüm ve benim de şimdi öğrendiğim bu geri dönüştürülebilir ürün aslında içecek paketi ambalajı. Arpa ve buğdaydan yapılan bu ambalajla olan işiniz bittiğinde deniz canlıları için besine dönüştürebiliyorsunuz. Bu mükemmel fikrin sahibi Florida merkezli içecek üretici Saltwater Brevery! 

2- Hava kirliliğinden üretilen ilk mürekkep (Air Ink)

Artık tükenmez kalemler gerçekten tükenmiyor! Mühendis Anirudh Shermo ve öğrencisinin tesadüfen bulduğu bu icat hava kirliliğini azalırken bir yandan da kalemlerimizin ömrünü uzatıyor! Graviky Labs egzoz boruların uyarlanabilen evrensel bir cihazla kurum toplamak için artık parçacıklı malzemenin %95'ini tutabilen bir silindir olan Kaalink'i tasarladı. Kaalink yapılan testlerde başarılı oldu ve 1,6 trilyon litre ile havanın motor performansını etkilenmeden temizledi.

Ayrıca normal sıvı mürekkep üretmek, fosil yakıtlar kullanmak ve daha fazla kirlilik anlamına geliyorken, Air Ink diğerlerinden farklı olarak kirliliği pigmente dönüştürerek CO2'i doğru bir şekilde paketliyor. 1,6 Trilyon litre ile 770 litre sıvı mürekkep üretilebilir. Air Ink kalemler Hong Kong'da Tiger'ın sponsorluğunda gerçekleşen duvar boyama ve tablolarda çoktan kullanıldı bile! 

Doğanın Gizli Kahramanları - TeknoCaseDoğanın Gizli Kahramanları - TeknoCaseDoğanın Gizli Kahramanları - TeknoCaseDoğanın Gizli Kahramanları - TeknoCaseDoğanın Gizli Kahramanları - TeknoCase

3- Otomatik Çöp Kutusu (Seabin)

Avustralyalı 2 yakın sörfçü arkadaşın denizdeki çöplere daha geniş bir çözüm bulunması gerektiğiyle başlayan fikirlerini harekete geçirmeleriyle ortaya çıkan bu dönüştürülebilir cihaz suyun içinde hareket ederek (bir nevi yüzerek) içine çektiği çöpleri torbası dolana kadar topluyor. Değiştirilen torba temizlendikten sonr tekrar kullanılabiliyor. Ayrıca torba doğup değiştirilmese bile yüksek çekim gücünden dolayı ağzına kadar dolu torbadan etrafa dağılmıyor.

Projenin Bazı Hedefleri:

Deniz yüzeyinde ki kirlilik ve pislikten kurtulmak

Minimum karbon ayak izi bırakmak

İnsanları ve kültürleri daha az plastik kullanımı konusunda bilinçlendirmek

Okullarda eğitim programı uygulamak 

Seabin'leri  başka alanlarda da yeniden kullanabilmek 

En önemlisi de Seabin'lere ihtiyaç duyulmayacak temiz okyanuslar elde etmek! 

Doğanın Gizli Kahramanları - TeknoCase

4- Şişe Kırma Dispanseri

Bu teknoloji ise basitçe şu şekilde işliyor; atık cam şişelerini bir takım gerekli işlemlerden geçirerek kuma dönüştürüyor ve dönüştürülen şişeler (kuma dönmüş halleri)  plajları korumak için kullanılıyor. Her bir şişenin geri dönüşümünden 200 gram kum elde ediliyor.

Doğanın Gizli Kahramanları - TeknoCase

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.