Ansızın İşitilen O Ses: Dik Dur - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 17 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 7 Dk.

17 Mayıs, 2021

Ansızın İşitilen O Ses: Dik Dur - TeknoCase

Şu an bu yazıyı okurken belki de kamburuz. Şimdi ani uyaranla silkildik ve dikiz ancak 5 dakika sonrası için aynı şey söylenemez. İşte size kısır bir döngü bu yüzden her daim ani bir uyarana ihtiyacımız var ‘’dik dur!’’

 ’’Dik dur’’ cümlesi hayatımızda belki de milyon kez duyduğumuz bir söz. Peki nasıl oluyor da hala duramıyoruz? İşin asıl akıl durduran kısmı da bu sanırım.Teknoloji sürekli gelişen bir süreçtir zaman ilerledikçe sanayi inkılabıyla kas gücünün yerini makineler almıştır. Bu elbette iyi bir şey ancak insanoğlunun hareketlerini sınırlandırmış olmasını saymazsak.

  Vücudumuz hareketlerimiz esnasında bağ dokuların desteği ile doğru duruşu elde eder. Gün içinde birçok kez farkında olmadan yanlış postürde oluruz. Biz değiliz ancak vücudumuz  bu yanlışlığın farkında. Aynı zamanda sağlığımızın kapısını çalıp bizde kötü izler bırakmakta. Omurgamızda şekil bozuluğu, baş-boyun-sırt stabilizasyonunda bozulma ve ağrı, göğüs kafesi zedelenmesi sonucu soluk alıp-vermede dengesizlik gibi pek çok iz... Peki kamburluk önlemede neler yapılabilir? Hepimizin aklına direkt korseler geliyor. Yapılan çalışmalara göre yararı var evet ama bölgede bulunan kasları zayıflatıp tembelleştirmesi sebebiyle dik durmak daha da zorlaşabiliyor. Batının teknoljisi ellerinde var olan imkanlar sayesinde hızlı ilerleyen bir süreç içerisinde. Peki bu süreç bizde neden olmasın.Tabi ki bunun başında her şeyden önce gelen bir kavram olan girişimcilik ruhuna ihtiyacımız var. Bu yazımızda teknoloji ve girişimciliği birleşitrerek ortaya çıkardığı ürün olan kod straight ile tanınmış isim olan Fatih Durmaz'dan bahsedelim.

Fatih Durmaz 28 yaşında Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği okumuş, 2015 yılında mezun olmuştur. Babası memur, annesi ev hanımı olan bir ailede yetişmiştir. Ailesinde hiç girişimci birey bulunmadığını belirtmiştir. Kendisi de bu ailenin bir ferdi olarak hem girişimci hem de teknolojiyi iyileştirme açısından faydalı fikirler üretmeye çalışmıştır. Üniversite eğitimine ek olarak insanların da kendilerini geliştirmelerinin, ortaya bir şeyler çıkarmalarının gerekli olduğunu vurgulamış. Bunun üzerine kendisi de bir öğrenci iken arkadaşıyla birlikte küçük bir şirket açmış yazılım ve kodlama merakıyla ve kendisini geliştirmenin farkındalığıyla birlikte üniversitenin bilgi işlem bölümünde çalışarak bilgi edinme, yaz aylarında oyun stüdyosunda gönüllü staj yaparak, tablette akıllı menüler üzerine bir uygulama geliştirerek kendini geliştirmiş. Üniversitenin teknokentinden yararlanarak açmış olduğu ufak çaplı şirketin deneyimsizlik ve acemilik sonucu batırılmasının kendisine yarar sağladığını bu oluşan zararla deneyim  ve tecrübe elde edildiğini ve bir şeyi batırmanın bir şeyi çıkartmaktan daha iyi bir şey olduğunu ifade etmiştir. Burada hataların görülmesinin,aşama aşama gözlenerek ders çıkarılıp tecrübe kazanılmasının insana nasıl yön verdiği konusu önem kazanmıştır. Başarısılzıktan sonra devam etmek insana başarı getiriyor. Başarısızlığın tecrübesini  ekmeğe yağ sürmek olarak benzetmemiz yanlış olmaz o halde.

   Yurt dışı çalışma prensibi merakı üzerine şirketlerle proje bazlı çalışmaya başlamıştır. Sera sistemlerine otomatik sulama yapabilen bir sistem yazılımı ve protez bacak –kol ayarlarını manuel uygulamadan ıoT bir cihazla otomatik hale getirme gibi çalışmalarda bulunmuştur. Bu çalışmalar sırasında araştırmalardan aldığı ilhamlarla, yurt dışı tecrübeleri sayesinde  kendisi de bir ürün ortaya koymayı hedeflemiş.

Ürün Nasıl Ortaya Çıktı ?

   Kendisi de biz gençlerin artık devasa bir problemi olan kamburluk durumuna muzdarip birisi olarak annesinini ‘’dik dur’’sözlerini sürekli işitmiştir. Sırtına tahta katmak, korse giymek, spor vb. çözümleri denemiş ancak kalıcı ve yararlı olmadığını görmüş. Ortaokul-lise yıllarında uzaktan kumandalı araba motorunu söküp kablolarla boynuna ve sırtına dolamış, piller cepte bir mekanizma oluşturmuş. Basitçe bakacak olursak vücut bükülünce kablo geriliyor, gerilen kablo motoru çekiyor pilden akım geçmeye başlayınca da motor çalışıyordu. Güzel bir çözüm ancak canlı bomba misali insanın her yerinin kablolarla dolanmasını saymazsak.

   Üniversitede problemin hala devam etmesi üzerine alternatif bir ürün aramaya çalışmış ama nafile. Benzer girişimini bu sefer helikopter motoru ile denemiş. Motorun arasına metal boru takıp 2 tarafından lastikle gerip yarabandıyla takmış. Lastik sayesinde kalibrasyon sağlandı, motor küçük olduğu için kullanılan piller de küçüktü, eğilme anında hemen titreyen mekanizma böylelikle minimalize bir hal almıştı. Ancak kalibrasyon yüzünden eğilm anlarında birtakım sıkıntılar, sırt ağrıları oluşturabiliyordu. Kısacası sık kullanıma pek elverişli değildi. Ortada zaten bir problemi vardı, aşağı yukarı mekanizmada belliydi tek yapılması gereken bunun icraate dökülmesiydi.

Nedir Bu Kodgem Straight ?

                                                                              Ansızın İşitilen O Ses: Dik Dur - TeknoCase

   Bu kadar sözlü uyarıya rağmen hala yanlış postürdeyiz bir günümüzü düşünelim belki defelarca uyarıldık ama tekrar tekrar eski halimize geri döndük. İşte burada anlıyoruz ki bize söz uçar yazı kalır misali bir uyaran lazım. Kodgem Straight...

    Kodgem Straight sözlü olarak aldığımız uyaranın yerine titreşim yoluyla vücudumuzla iletişimi sağlıyor. Vücut yanlış postüre geçtiği an sırtımızda titreyerek bizi uyarıyor ve dik duruşumuzu sağlıyor. Kullanım metodu ise oldukça basit. StraightApp uygulama ile eşleştirilir. Kırmızı ışık şarja ihtiyaç duyulduğunu, mavi ışık bağlanmaya çalıştığını yeşil ışık mobil uygulamaya bağlandığını gösterir. Yapıştırıcı ve koruma kartı sayesinde omurganın herhangi bir yerine yapıştırılarak kullanılır. Bantın beyaz yüzeyi çıkarılarak bant Straight’e yapıştırılır. Yapışan bantın da koruyucu katmanı çıkartılarak sırta yapıştırılır. Straight kullanılmayacaksa koruyucu bant mutlaka üzerine yapıştırılmalıdır.

                               Ansızın İşitilen O Ses: Dik Dur - TeknoCase

    Daha sonra rahat ve dik bir pozisyon ayarlanır, pozisyondan emin olunduğu an butona çift tıklanır. Duruş sekmesi ayarlarından adımların takip edilmesiyle postür ayarı sağlanır. Butona tek tıklama ile straight başlar, titreşimin aktif/pasif konum ayarı yapılır uzun tıklama ile ürün kapalı hale gelir. Uzun süreli stabil duruşlar için sabit metodu, orta düzey hareketler için standart mod ve hareketli ayarlar için aktif olmak üzere 3 adet mod bulunuyor. Titreşim olmadan önce postürümüzü ayarlamamız amaçlı süre tanıyan geciktirme modu da bize zaman tanır. Sanırım artık istesek de bu saatten sonra kambur duramayız.

    Buradan anlıyoruz ki bir ürünün,işin veya verilen hizmetin  var oluşu girişimci ruhun ekonomik fırsatların süzgecinden geçirilip, ortaya atılmış yaratıcı fikirleri sayesinde oluşur. Bu yüzden kendisini geliştiren her girişimci bireyin desteklenmesi toplumumuza  olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.