Yapay Zeka Fal Bakabilir Mi? - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 17 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

17 Mayıs, 2021

Yapay Zeka Fal Bakabilir Mi? - TeknoCase

Çoğu insan, gelecek hakkında bilgi sahibi olmak ister. Buna kahve falı ya da tarot açılımı gibi yollarla ulaşmaya çalışır. Bugün hepimizin bildiği ve çoğumuzun da en az bir kere kullandığı Binnaz abla ve Faladdin uygulamalarının kurucularından Sertaç Taşdelen’in hikayesine göz atmaya ne dersiniz?

  İlk olarak girişimciliği tanımlayarak başlayalım. Girişimcilik, en basit tanımıyla, kar elde etmek için bazı riskler alarak iş kurmaktır. Genellikle girişimciler sundukları ürün/hizmetle mevcut bir çözüme alternatif yaratmaya çalışırlar. Sertaç Taşdelen de bu girişimcilerden biri.

  Binnaz abla ve Faladdin’in hikayesi 2010 yılında Taşdelen’in Dubai’de arkadaşlarıyla gittiği veda yemeğinde ortaya çıkıyor. Yemekten sonra kahveler içilip kapatılınca, daha önce de arkadaşlarına fal bakmış olan Sertaç Taşdelen’in annesi Binnaz Hanım’a fincanların fotoğrafını göndermeye karar veriyorlar. Binnaz Hanım da fallara bakıp küçük metinlerle geri dönüş yapıyor. Bu durum Taşdelen’in aklına ‘neden böyle bir uygulama yapmayalım?’ düşüncesini getiriyor.

  Tabi o sırada işinden ayrılıp, böyle bir işe girişmeye cesaret edemiyor. Zaten daha öncesinde de ufak da olsa başarısız girişimlerde bulunmuş ancak bu projeye bir adım atmaya karar veriyor.

  Singapur’a transferinden sonra işlerini devam ettirirken, bir yandan da yeni açtığı web sitesi binnazabla.com ile uğraşıyor. Annesi fallara yetişememeye başlayınca başka fal bakanları da ekibe eklemeye başlıyorlar. O sırada kurumsal hayattan bıkmış, dünyayı gezmek isteyen Taşdelen işinden istifa ediyor ve tamamen girişimci olma yoluna giriyor, kendini bu işe adıyor.

  İşler büyüdükçe daha fazla kişiye ulaşmak bir sorun haline geliyor. Taşdelen ve kurucu ortağı kafa kafaya verip bu sorunu çözmek için yapay zekayı kullanmaya karar veriyorlar. Ama bu teknolojiyi yeni bir uygulamada kullanmak istiyorlar ve böylece ‘Faladdin’ fikri ortaya çıkıyor.

  Faladdin girilen verileri ve fotoğrafları birleştirerek (kesinlikle başka bir veri kullanmıyor) tahminlerde bulunuyor ve bir metin oluşturuyor. Bu da kullanıcıları tatmin etmeye yetiyor. Şu an Faladdin günde dünyanın her yerinden gönderilen bir milyondan fazla fala bakıyor. Sertaç Taşdelen amacının sadece eğlence olmadığını da belirtmekte. Hedefi bir Türk start-up’ını insanların hayatında yeri olan bir yapay zeka konumuna ulaştırmak.

  Taşdelen bu projenin bu kadar başarılı ve global olmasının sebebini kendisinin ve ekibinin çok ama çok çalışması olarak görüyor.

  Anlattığım hikaye birçok girişimci hikayesinden sadece biri. Bu insanların hayat hikayelerinden ilham alıp kendi girişimcilik hikayemizi yazmamamız için hiçbir neden yok.

Yapay Zeka Fal Bakabilir Mi? - TeknoCase

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.