Doktorlar ve Mühendisleri Bir Araya Getiren Girişim: Surgitate - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 17 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

17 Mayıs, 2021

Doktorlar ve Mühendisleri Bir Araya Getiren Girişim: Surgitate - TeknoCase

Dr. Özge Akbulut malzeme mühendisi ve aynı zamanda akademisyendir. Dr. Barkın Eldem ile birlikte kurduğu Surgitate şirketinde cerrahi eğitimlerde ve sağlık alanında birçok değişikliğe yol açacak buluşlar yapmaktadır. Bu yazımda sizlerle Surgitate'in kurucusunu ve kuruluş hikayesini paylaşıyorum.

Dr. Özge Akbulut Kimdir?

Mühendis, akademisyen, bilim insanı, girişimci, mucit...

Özge Akbulut 2004 yılında Sabancı Üniversitesi'nin Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. 2012'den bu yana Sabancı Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent olarak görev yapan Özge Akbulut, doktorasını 2009 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) yapmıştır. 2009-2011 yıllarında ise çalışmalarına Harvard Üniversitesi'nde devam etmiştir. Dr. Akbulut'un pek çok alanda icatları bulunmaktadır. 2014 yılında tıbbi ve cerrahi anlamda birçok yeniliğe yol açacak Surgitate şirketinin kurucusu olmuştur. Birçok ödüle layık görülerek başarısını gösteren Dr. Akbulut’un birden fazla uluslararası makalesi ve patenti de bulunmaktadır.

Birbirinden değerli başarıları ve girişimleriyle adından çokça bahsettiren Dr. Akbulut girişimcilik ve kurucusu olduğu Surgitate hakkında şunları söyledi:

Her zaman girişimci olacağımı biliyordum. Laboratuvarda yapılan her icat ürüne dönüşsün isterim. Tanı koyma ucuzlasın istiyoruz ama bir taraftan bakıyoruz ki tıp eğitimi çok pahalı. Tıp eğitiminin çok pahalı olması her türlü eşitsizliğe de yol açıyor. Ürün tasarımımızdan ürün üretimimize kadar veya bunun dağıtım kanallarına kadar ulaşılabilir olma bizim için her zaman çok önemli anahtar kelimelerimizden biri oldu.

 

Özge Akbulut'un TEDx konuşmasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Surgitate Hikayesi ve Hedefleri

Surgitate'in hikayesi 2014 yılında bir cerrahın Özge Akbulut'a sorduğu "Meme yapabilir misin?" sorusuyla başladı. Polimer alanında çalışan Dr. Akbulut yapabileceğini düşünerek göğüs cerrahı Dr. Barkın Eldem ve sanatçı Ece Polen Budak ile beraber işe koyuldu. Dr. Akbulut 2017'de Ayşe Arman ile yaptığı röportajda Surgitate'in kuruluş sürecini ve yapılan çalışmalar hakkındaki düşüncelerini şöyle dile getirdi:

Göğüs cerrahı Dr. Barkın Eldem, benden cerrahi eğitimlerde kullanılmak üzere meme modelleri istedi. Dünyadaki her sekiz kadından birinde meme kanseri görüldüğünü bildiğim için bu isteğine kayıtsız kalmadım. Cerrahlarla da yakın çalıştık, modelleri onların taleplerine göre geliştirdik. Test aşaması altı ay sürdü. 2014’te Doktor Barkın Eldem’le birlikte Surgitate şirketini kurduk. Şu an modellerimiz Avustralya, İngiltere ve Hindistan’da kullanılıyor. Amazon’da satışta olan cilt modelimiz de 20’den fazla ülkede rağbet görüyor.

Surgitate, cerrahi eğitimlerde kullanılmak üzere sentetik meme üreten bir şirket. Bu memeler, gerçeğini aratmayacak nitelikte olup içinden parça çıkartılabiliyor, kesilebiliyor ve dikilebiliyor. Buradaki amaç cerrahların el ve göz kabiliyetlerinin gerçek bir operasyona girmeden önce olabildiğince gelişmesini sağlamak. İlerleyen yıllarda yine cerrahi eğitimlerin kalitesini arttırmak amacıyla farklı sentetik doku ve organlar da üretmeyi planlıyorlar.  

Sentetik Meme Modeli

Surgitate'in kuruluşundan beri en temel hedefi dünyanın her yerine ulaşılabilir ve kaliteli eğitim materyali sağlayabilmek oldu. Bu doğrultuda sadece sentetik doku ve organlar üretmekle kalmayıp bir cerrahi simülasyon platformu geliştirmeyi planlıyorlar. Bu platform öğrenme takibinin yapılabileceği bir teknolojiye sahip olacak. Öğrenciler eğitim başında ve sonunda başarı seviyelerini görebilecek, bu sayede ne kadar geliştiklerini hesaplayabilecekler. Aynı zamanda bir cerrahın ya da tıp öğrencisinin cerrahi bir işlemi yaparken oluşan el ve göz hareketlerinin sayısına göre cerrahi işlemlerde ne kadar başarılı olduğu tespit edilebilecek.

 

#kendimdensorumluyum / #iamresponsible

"Kendimden Sorumluyum" günümüzde "her 8 kadından birinde" görülen erken teşhisin çok önemli olduğu meme kanseri adına düzenlenen bir meme kanseri farkındalık projesidir. Kendimden Sorumluyum projesi kadın çalışanlarının sağlığına değer veren şirketler için tasarlanmıştır ve proje kapsamında 40'a yakın "Farkında Şirket" bulunmaktadır. Bu sayede binlerce kadına ulaşan Kendimden Sorumluyum projesinin temel amacı kadınlara biraz da olsa korku hissi vererek erteledikleri ya da geri plana attıkları rutin kontrolleri bir an önce yaptırmaya teşvik etmektir.

Birçok kadının erken teşhisinde rol oynayan "Kendimden Sorumluyum" projesi, ilerleyen yıllarda Türk Kanser Derneği ile beraber binlerce kadına ulaşabilmeyi hedefliyor.

 

Kendimden Sorumluyum

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.