Nedir Bu Fast Fashion?

- 23 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 4 Dk.

23 Aralık, 2020

Nedir Bu Fast Fashion?

Moda sektörünün dünyaya ne kadar zarar verdiğini hiç düşündünüz mü ? Hızlı modanın ne olduğundan tutun kaydırdığımız linklere kadar gelin beraber bakalım.

   Bu yazımda sizlere aktaracağım bilgiler, bilimsel değidir. Günümüzde popüler, ingilizcesi fast fashion olan hızlı moda akımı ile ilgili bilgilerdir. Eskiden markalar yılda 2 defa koleksiyon sunarlardı fakat şimdilerde bu durum pek böyle değil. Hatta çoğu gözde marka yılda ortalama 20 koleksiyonunu alıcılarıyla buluşturuyor. Sosyal medyanın sürekli satın alma içgüdümüzü tetiklemesi ile birlikte bizler de bu akıma ayak uydurmuş durumdayız. Instagram, Youtube, Twitter gibi mecralar üzerinden ilgimizi çekebilecek ürünlerin uygun fiyatlarla ve çeşitli pazarlama yöntemleri ile üzerimizde yarattığı psikolojinin,  bu sürekli tüketim israfının başlıca nedeni olduğunu düşünüyorum. Ben de dahil olmak üzere hangimiz o linkleri kaydırmıyoruz ki? Kısacası hızlı moda dediğimiz akım daha çok ürün, daha uygun fiyat ve daha çok alıcı demek.

   Hepimiz istiyoruz ki dolaplarımızda bir sürü kıyafet olsun, farklı farklı kombinler yapabilelim, aynı zamanda da herkes bütçesine göre ürün bulabilsin. Bu durum özellikle biz kadınların doğasında var, inkar etmem. Fakat sizden şunu düşünmenizi isterim; ''Uygun fiyata birçok ürüne sahip olabiliyoruz evet ama o ürünlerin üretimi sırasında dünyaya ne kadar zarar verdiğimizi düşünüyor muyuz?'' Peki istediğimiz an bizlerle buluşan o kıyafetlerin üretiminde kullanılan kumaşların sentetik olup olmadığını, çevreye vereceği zararın ne oranda olduğunu, o sektörde çalışan insanların hangi koşullarda çalıştığını, milyonlarca çocuk işçinin biz sürekli farklı kıyafetler giyebilelim diye kaç saat zorlu koşullarda çalıştığını biliyor muyuz? Biliyorsak bile, ne kadar önemsiyoruz? Bu sorulara dikkat çekmek adına üretim aşamaları hakkında bilgi vermek isterim.

   İlk olarak hammaddeden bahsetmeliyiz. Bir kıyafetin hammaddesi genellikle polyester ve pamuktur. Polyester ise petrolden üretilmektedir ve petrol üretimi dünyada en büyük kirletim oranına sahip olan endüstridir. Pamuk ise üretiminde en çok su kullanılan bitkilerdendir ve aynı zamanda birçok kimyasal madde de kullanılmaktadır. Daha sonra ise iplik üretimi, kumaş üretimi, boyama, dokuma gibi adımlar gelmektedir. Boyamada da tahmin edeceğimiz gibi çok fazla su tüketilmektedir. Ayrıca bu aşamalarda binlerce farklı kimyasal madde kullanılmaktadır. Peki bu kimyasal maddeleri su kaynaklarına vermeden önce arıtıyor muyuz? Çoğunlukla cevabımız hayır. En basitinden bir tişörtün üretiminde ortalama 2000 litre su kullanıldığını düşünürsek moda endüstrisinin en çok su harcanan endüstrilerden olduğunu da görmüş oluruz. Tüm bu sebepler göz önüne alındığında moda endüstrisinin son yıllarda dilimizden düşmeyen su sorununun en büyük sebeplerinden birisi olduğu da açıktır.

   Peki biz dünya için ne yapabiliriz? Almayalım demiyorum fakat gerçekten ihtiyacımız olanı alabiliriz. Uygun fiyata bir sürü kıyafet almak yerine daha kaliteli, daha uzun yıllar giyebileceğimiz ve her şeyle kombinleyebileceğimiz temel parçaları alalım. Bundan sonraki adımımız ise olabildiğince sürdürülebilir markalara yönelmek olabilir. Alım oranımızı azalttıktan sonra ise giymediğimiz kıyafetlerimizi çöpe atmak yerine son yıllarda popüler olan ikinci el kıyafet sitelerinde satışa sunabiliriz, ihtiyacı olanlarla paylaşabiliriz veya geri dönüştürebiliriz. Unutmayalım ki dünya sadece bize ait değil. Dünyamız için, gelecek nesil için hep beraber bir adım atıp hızlı moda akımına kapılmamaya ne dersiniz? Ben varım derim.

Kaynak: Link
Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.