Tost Perileri Neden Gece Gelir?

Yaşam Tarzı - 02 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

02 Ağustos, 2021

Tost Perileri Neden Gece Gelir?
Kredi: Pinterest

Kısa bir süre önce sosyal medyada gündem olan tost perilerinin neden gece geldiğini sizin için araştırdım. Gece gelen acıkmanın sebeplerini öğrenmek için yazımı okuyabilirsiniz. İyi okumalar dilerim.

Gece gelen anlık acıkmaya yani toplum dilinde tost perilerinin geldiği saat olarak adlandırılan vakitte neden acıktığınızı düşündünüz mü?

Bunun başlıca sebebi aslında gün içersinde vücudumuzun gerekli besin ihtiyacını karşılayamamızdan kaynaklanır. Sabah kahvaltısını veya ara öğünleri atlıyorsanız, gün içersinde çok fazla aç kalıyorsanız ya da öğünleri fast food ile geçiştiriyorsanız bu durum bedendeki yeme ihtiyacını geç bir vakitte ortaya çıkarır.

Gece atıştırmaları toplum genelinde normal olarak bilinen bir alışkanlık olsa da aslında bu alışkanlığın birkaç sebebi vardır. Bu sebepleri

Psikolojik

Fizyolojik / Hormonal 

Uyku düzensizliği

olarak üç başlığa ayırabiliriz 

Psikolojik sebeplerinden bahsedecek olursak şu örnekleri verebiliriz:

Gizli yeme alışkanlığı: Gün içersinde hiçbir şey yemeyip gece kimseye gözükmeden gizlice yemek

Duygusal boşluk, depresyon, kaygı bozukluğu da bu psikolojik sebeplerden bazılarıdır. Biz de bu psikolojik boşlukları seratonin salgılayan besinler tüketerek bu boşlukları doldurmaya çalışırız.

Gece gelen acıkma hissinin hormonal sebeplerine bakacak olursak:

Vücudumuzda açlık ve tokluk dengesini sağlayan bazı hormonlar vardır. Bu hormonlardan en önemlileri Ghrelin ve Leptin hormonlarıdır. Tokluk hormonu olarak adlandırılan Leptin yemek yeme ile başlayarak tokluk hissinin oluşmasına sebep olur. "Doydum bu kadar yeter!" dedirten ve yeme işlevini sonlandırmamıza yarayan hormondur. Büyük oranda vücuttaki yağ hücrelerinden az miktarda da kalp ve mide gibi organlardan salgılanır.

Leptin hormonu beynin hipotalamus bölgesinde aktiftir ve beynimize vücudumuzdaki yağ dengesi hakkında veri aktarır. Eğer vücutta açlık hissiyatı yoksa ve vücutta yağ yeter oranda varsa beynimiz iştahı keser.

Eğer vücuttaki yağ oranında azalma varsa kandaki Leptin oranı düşer ve beyin bunu iştah artışı olarak algılar.

Ghrelin ise açlık hormonu olarak bilinir. Yemek öncesi mideden salgılanarak iştah ve açlık hissiyle beraber yemek yeme arzusu oluşturur. Beyin üzerinde etkilidir, iştahı arttırır ve yemek yeme arzusunu tetikler.

Son olarak uyku düzensizliğinin etkisine bakacak olursak:

Çeşitli psikolojik nedenlerden ötürü daha çok, güncel hayatı stresli geçen kişilerde uykuya geçmeden ya da uyku arasında kişi kendini rahatlatacak karbonhidrat oranı yüksek ve şekerli besinler tüketmek ister. Gece yeme sendromu yaşayan kişilerin beyninin hareketle ilgili kısmı aktif ve diğer kısmı uykuda olduğu için gece ne yediklerini de hatırlamayabilirler.

İşte tost perilerinin gece bizi ziyarete gelmelerinin sebepleri bu şekilde. Başka yazılarda görüşmek üzere!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.