Pegan Diyeti Nedir?

Yaşam Tarzı - 31 Ocak, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

31 Ocak, 2022

Pegan Diyeti Nedir?
Kredi: Bize Göre Lezzetler Sitesi

Vegan, aralıklı oruç, akdeniz, ketojenik gibi diyet isimlerine artık hepimiz aşinayız. Peki "Pegan diyeti"ni hiç duymuş muydunuz? Haydi gelin birlikte bu diyeti ve nasıl yapıldığını inceleyelim!

Pegan İsmi Nereden Geliyor?

Pegan diyeti Dr. Mark Hyman tarafından vegan ve paleo beslenmenin birleştirilmesi ile oluşan bir diyet türüdür. Bu diyetin temel taşlarından olan vegan beslenmede, sadece et ürünleri değil iyi protein kaynaklarında yumurta, süt ve sütten üretilmiş gıdalar da tüketilmez. Paleo diyetinde ise çok eski dönemde yaşamış insanların beslenme biçiminden yola çıkılarak yüksek karbonhidrat ve işlenmiş gıdaların yerine yüksek protein ve lifli besinlerin bulunduğu bir sistem uygulanır. Ama bu pegan diyetinin kendine özgü özellikleri vardır. Bu diyet türünde amaç vücuttaki inflamasyonu azaltmak ve kan şekerini dengelemektir. 

 

Pegan Diyeti Nedir? Pegan Diyeti Nedir?

Pegan Diyetinde Neler Yenilebilir?

Pegan diyeti, her iki diyetin de en iyi taraflarını alarak en yararlı diyeti oluşturmayı hedeflemiştir. Diyet, tabağınızın %75’ini bitkisel besinler, %25’ini ise yağsız etlerle doldurmanızı önerir. Bu %75'lik kısımda tüketilen meyvelerin kan şekerini yükseltmeyen meyveler olması bu diyette önemli bir kuraldır. Geri kalan %25’lik kısmını ise et ile doldurmanız istenir. Ama tüketeceğiniz etin, içerisinde fazla porsiyonda et bulunduran etli ana yemekler yerine, küçük porsiyonlar şeklinde olması istenir ve tabağınızda bulunan sebzeyi desteklemek amacıyla tüketilmesi önerilmektedir. Ama bu et tüketiminde önemli birkaç husus vardır. Bunlardan biri eti yenilecek hayvanın sadece ot ile beslenmiş ve organik olarak büyütülmüş olmasıdır. Ayrıca balık tüketiminde de düşük cıva içeriği olanlar tercih edilmelidir.  

Pegan Diyetinde Neler Yenilemez?

Kan şekerini yükseltici etkisi olan besinlerden olan un ve şeker tüketimi yasaktır. Bunlara ek olarak şunlar da yasaktır:

  • Hazır gıdalar,
  • Süt ürünleri, 
  • İşlenmiş et ürünleri (salam, sucuk vs)
  • Mercimek dışındaki baklagiller (nişasta içeriğinden dolayı)
  • Avokado ve zeytinyağı dışındaki yağlar

Pegan diyetine daha fazla uyum sağlayabilmek için bunları yapabilirsiniz:

  • Nişasta miktarı az olan sebzeleri kısıtlamanıza gerek yoktur.
  • Sağlıklı yağları ve protein kaynaklarını günde 3-5 porsiyon yağ ve her öğün  protein kaynağı bir besin koyarak tüketebilirsiniz.
  • Yaklaşık günde 1 su bardağı kadar düşük glisemik indeksli meyve ve 2 porsiyon kadar nişastalı sebze tüketebilirsiniz.
  • Günlük yaklaşık ½ su bardağı glutensiz tahıl ve 1 su bardağı kadar baklagilleri diyetinize dahil edebilirsiniz.
  • Yemeklerinizi dilediğiniz baharatlarla hazırlayabilirsiniz.

Peki Pegan Diyeti Sağlık İçin İyi Mi?

Bu diyet hem vegan hem de paleo diyetine göre daha çok uyum sağlanabilen bir diyet türüdür. Bu diyet sayesinde kolesterol seviyesi ve kan şekeri dengede tutulur. Ancak tüketimi sınırlandırılan et, balık, yumurta, baklagiller gibi besinler sebebiyle vücutta bazı vitamin eksiklerine neden olmaktadır. Bu sebeple bu diyet türünü uygulayan kişilerin ek takviye alması önerilmektedir. 

Ama unutmayın ki her zaman her besini dengeli bir şekilde tüketmeliyiz. Bu yüzden öğünlerinizde tabağınızdaki besinlerin dengeli olduğundan emin olun. 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.