Mandela Etkisi

Yaşam Tarzı - 27 Eylül, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

27 Eylül, 2021

Mandela Etkisi

Bugün sizlere farklı bir konudan bahsedeceğim. Dünya genelinde herkes tarafından aynı kabul edilen olaylar dizisini örneklerle birlikte beraber inceleyeceğiz.

MANDELA ETKİSİ

Mandela etkisi hayatımıza yeni giren bir kavramdır. Konuyu genel olarak baktığımızda geçmişte yaşanan bir olayı, durumu veya gördüğünüz bir imajı, duyduğunuz bir sesi, yani aklınıza gelebilecek herhangi bir şeyi yanlış hatırlamak olarak diyebiliriz. "Bunda ne var? Herkes bir şeyleri yanlış hatırlayabilir." diyebilirsiniz. Burada ilginç olan olay ise benzer durumları pek çok kişinin benzer bir şekilde yanlış hatırlıyor olmasıdır. Bu kavrama Mandela Etkisi deniliyor olmasının asıl sebebi ise pek çok kişinin 2013 yılında hayatını kaybeden Nelson Mandela'nın aslında çok önceden hapiste öldüğünü zannettiğinin fark edilmesiyle başlamış olmasıdır. İnsanlar 2013 yılında ölen Mandela’nın ölüm haberiyle aynı anda '‘Aaa bir dakika yaa Mandela 80’lerde hapishanede ölmemiş miydi?'’ sorusuyla kafa karışıklığı yaşıyor. Sonrasında ise bu gibi toplu akıl yitimlerine Mandela Etkisi adı verilmiştir.

Mandela etkisini gelin örneklerle görelim

ÖRNEKLER

1.Mickey Mouse’un pantolon askısı:Mandela Etkisi

Birçok insan Mickey Mouse’un pantolon askılarının olduğunu sanır ama durum hiçte öyle değildir. Mickey Mouse’un pantolon askıları hiç olmamıştır.

2.Pikachu’nun kuyruğu:Mandela Etkisi

Pika pika Pikachu’nun kuyruğunda siyahlık olduğuna yemin edebilecek birçok kişi vardır. Ancak gelin görün ki o kuyruk her zaman sarıydı, hiç siyah olmadı.

3.La vache qui rit’in maskotu ineği:Mandela Etkisi

 La vache qui rit marka peynirin maskot ineğinin burnunda halka olduğu sanır ancak çoğu insanın hafızasında yer etmiş olan bu görüntü yanlıştır. O halka hiç olmamıştır.

Mandela Etkisi

                                           

4.Volkswagen logosu

Volkswagen logosu da tartışmalar arasındadır. Volkswagen logosunda aslında “v” ile “w” harflerini birbirinden ayıran bir detaya vardır. Diğer örneklerde olduğu gibi bu örnektede bir yanılsama var. Volkswagen logosunu çoğu kişi tek parçadan oluştuğunu savunuyor.

Mandela etkisinin örnekleri kadar, onun etkisiyle birlikte ortaya çıkan komplo teorileri de bir o kadar ilginç.

En popüler olan ilk teori  zaman makinesi düşüncesidir. Bir yerlerde bir zaman makinesi üretildiği düşünülüyor ve herkes tarafından doğruluğuna inanılan gerçekleri değiştirerek “Böyle bir şey aslında hiç olmadı” diyerek tüm dünya ile dalga geçmekten zevk alan çılgın bir bilim insanı düşüncesi ortaya çıkıyor.

Diğer bir teori ise reenkarnasyondur. Yani tüm bu hatırladıklarımızın önceki yaşamlarımızda zihnimizde yer edinmiş bir dejavu olduğu düşünülmektedir. Fakat “Aa, ben bu anı yaşamıştım” şeklinde değil de “Bu durum tamamen farklıydı” gibi bir ters hatırlama durumunun olacağı belirtilmektedir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.