Her Damak Zevkine Ayrı Bir Şarap

Yemek - 08 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 6 Dk.

08 Mart, 2021

Her Damak Zevkine Ayrı Bir Şarap

Şarap, içki kültürünün başında yer almaktadır. Kırmızı, beyaz ve roze olmak üzere üç çeşidi bulunmaktadır. Sizin için şarap çeşitlerini ve servisini detaylıca inceledim. Bir de beraber bakalım!

          Şarap, içki kültürünün atası sayılabilecek kadar kökleri eskiye dayanmaktadır. Kimi vakitler romantizmi simgelerken bir başka taraftan da sıcak bir aile ortamının kutlama yemeklerini mekan edinir.

          Bazı şaraplar vardır yıllandığı süre zarfınca lezzetlenir. Fakat bazıları da vardır ki 3 yıl içerisinde tüketilmelidir.

                                        Her Damak Zevkine Ayrı Bir Şarap

          

          Şarabın gün ışığından uzak bir yerde, yatık bir vaziyette olmasına oldukça dikkat edilir. Bunun nedeni mantarın nemli kalmasını istememizdir. Eğer ki mantar hava geçirmeye başlar ise şarabımıza oksijen girmesiyle oksitlenmeye başlayacaktır. Damağımızın bayram etmesini istiyorsak bu kurallara uymamız gerekmektedir.

          Şarabın yıllandırılmasında birkaç kriter mevcuttur. Bunlar; üzümün çeşidi, asmanın yaşı, bulunduğu bölge, olgunlaşma şekli, muhafaza etme koşulları ve üretim yılıdır. Şarap ışıksız bir yerde, nem oranın %70-80 olduğu ve son olarakta 12-20 derece ısıdaki ortamda saklanmalıdır.

      Her Damak Zevkine Ayrı Bir Şarap

          Rengine, tadına, içeriğine göre şarap çeşitleri bulunmaktadır. Hadi gelin bir de sizinle bunlara göz atalım.

          Şarapların en çok ayırdımı rengine göre yapılmaktadır. Bu yüzdendir ki renk başlıklarına göre ayırarak anlatmak istedim. Bu şarapları kırmızı, beyaz ve roze olmak üzere üçe ayırabiliriz:

 

               Kırmızı Şarap

  • Rengini üzümün suyu ve kabuğunun belli bir süre temas etmesi sonucunda alır.
  • Tadı beyaz şaraba göre biraz daha buruktur. Bunun nedeni ise çekirdekten şaraba geçen tanen maddesidir.
  • Alkol oranı %11 ile %13 arasında değişim göstermektedir.
  • Servis sıcaklığı 15-20 derece yani oda sıcaklığında olmalıdır.
  • Bazı işletmelerde kırmızı şaraplar karaflar içerisinde servis edilir. Bunun nedeni kırmızı şarabın renginin konuklar tarafından görülmesini sağlamaktır.

 

          Her Damak Zevkine Ayrı Bir Şarap

 

               Beyaz Şarap

  • Beyaz üzüm şırasından yapılmaktadır. Alkol derecesi %11 ile %12,5 arasında değişim göstemektedir. Servis sıcaklığı 5-10 derece olmalıdır. Beyaz şarap yeterince soğuk değilse içinde buz bulunan şarap kovası içinde tek tarafa doğru çevrilerek soğutulabilir.
  • Beyaz şaraplar kadehin 3/2 kadar doldurulur. Servis yapıldıktan sonra peçete ile sarılıp içinde buz bulunan kovaya dikey şekilde konulur.

    

          Her Damak Zevkine Ayrı Bir Şarap

      

               Roze Şarap

  • Pembe üzüm şırasından veya pembe, beyaz ve siyah üzümlerin birlikte işlenmesi ve fermantasyonu ile yapılır.
  • Alkol derecesi %11 ile %12,5 arasındadır.
  • Roze şarapların ise 12 derece sıcaklıkta içilmesi önerilir.
  • Roze şaraplar hem kırmızı hem de beyaz et ile tüketilebilmektedir.

 

  

          Her Damak Zevkine Ayrı Bir Şarap

 

          YEMEK VE ŞARAP UYUMU NASIL OLMALI?

     Herkesin tercihleri değişecek olsa da bazı püf noktalarımız bulunmaktadır. Eğer yemek- şarap uyumu arıyorsanız mutlaka yemeği ve şarabı birlikte çiğnemelisiniz. Aksi takdirde burada bir uyumdan söz etmek mümkün değildir. İkisinin buluşma noktası midedir. Bizim tat aldığımız yer ise damaktır. Bu yüzdendir ki damakta bir araya gelmek mecburiyetindedirler.

     Diğer bir durum ise yemek ile şarabın birbirini tamamlayıcı tatlarda olmasıdır. Yani bir dengeden söz edebilmeliyiz. Çok güçlü, tanenli bir şarabın yanında çok basit bir yemek seçilirse o tanen yemeği örtecektir. Veya tam tersi zarif bir şarapla çok acı, çok tatlı yemekler tercih edilirse de bu sefer yemek şarabı örtecektir. Daima amaç uyumu bulmak olduğu için bu durumu istemeyiz. En çok bilinen uyumlu çiftler neydi? Beyaz et beyaz şarap, kırmızı et kırmızı şarap. Gerçekliği var mı bu durumun diye soracak olursanız, tabii var. Fakat bunun bu şekilde biliniyor olmasının nedeni şudur: Kırmızı şarabı 15-20 derecede içiyor olduğunuzdan o yağın donma ihtimali yoktur. Eğer bu erimiş haldeki yağı, yani kırmızı etle soğutulmuş bir beyaz şarabı düşünün. Ağzınızda o yağ donacak ve kötü bir tat olacaktır. Yani yemek şarabı örtecektir. Fakat bazı et çeşitleri vardır ki bunlar; bresaola, kuzu boyun füme gibi zaten soğuk yenilir. Ben zaten eti soğuk yiyorum yanına neden soğuk bir şeyler içmeyeyim? Tabii tercih edilir. Mesela beyaz ya da roze soğuk bir şey içebilirim. Aslında aradığımız tek şey etin rengi değil, hangi sıcaklıkta servis edildiği de bir o kadar önemlidir.

 

Her Damak Zevkine Ayrı Bir Şarap

 

          PEKİ ŞARAP SERVİSİ NASIL OLMALIDIR?

    Misafir ilk olarak yemeğini seçer ve ardından şarap seçimine geçer. Garsonun da önerisiyle yemeğe yakışır bir şarap tercihi yapılır. Şarap, yemekten önce getirilip tadımı ve servisi yaptırılır. Ancak, çorba varsa tadım önce, servis sonra yapılmalıdır. Beyaz, roze ve köpüklü şaraplar soğuk servis edilir.

     Şarap, sol el ile altından sağ el ile boynundan tutularak etiket görünecek şekilde misafire gösterilir. Onay alındıktan sonra şarap servantın üzerinde tirbuşon ile açılır. Tırbuşon ile açarken mantarı kırmamaya özen gösterilmelidir. Aksi taktirde şaraba mantarın parçaları karışacaktır. 

     Bu işlemden sonra misafirin sağına geçerek şarabı tatması için ikram edilir. Sağ el ile şişenin arka kısmından tutulur ve etiket misafire dönük olacak şekilde, kadehe çok az şarap doldurulur. En önemli noktalar şarabı damlatmamak, sıçratmamak, kadehe çarptırmamak ve doğru miktardır.

     Tadım yapan misafirden onay alınırsa önce, kadın misafirden başlanır ardından erkek ve en son ev sahibine servis edilir.

     Hem beyaz şarap hem de kırmızı şarap kadehin yarısına kadar doldurulup servis edilir.

     Misafir beyaz şarap içiyorsa bitirmesi beklenir zira bitirmeden doldurulmaz. Çünkü şarap kadehte çok çabuk ısınır. Kırmızı şarap ise 15-20 derecede içildiğinden kadeh boşalmadan ekleme yapılabilmektedir.

     Şarap bittiği zaman, şişenin boşaldığı misafire gösterilir ve tekrardan bir şarap isteği olup olmadığı sorulur. Her ne kadar başka bir şarap içtiğinde tadını almak zor olacak olsa da bozuk bir şarap kendini belli edecektir.

       

     Her Damak Zevkine Ayrı Bir Şarap

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.