Bu Yazıdan Sonra Plastiklerden Kaçacaksınız!

Yaşam Tarzı - 08 Şubat, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.

08 Şubat, 2021

Bu Yazıdan Sonra Plastiklerden Kaçacaksınız!
Kredi: Bu Yazıdan Sonra Plastiklerden Kaçacaksınız !

Herkesin bildiği üzere plastikler sağlığa zararlı ve çevre için tehdit oluşturuyor. İşte hepimizi harekete geçirecek plastikler hakkında hiç bilmediğiniz gerçekleri öğrenmeye ne dersiniz?

Duyduğunuz Sıradan Terimleri Unutun!

Sürekli olarak gelişen ve değişen dünyamızda insan, tabiat ve çevre gibi pek çok şeyi hükmü altına almaya başladı. Yeni bir anlayış ve yaşayış tarzı üretti. Sürekli koşuşturma içerisinde olduğumuz hayat, paketlenmiş hazır gıda tüketimini artırdı ve bunun sonucu olarak yiyecek ve türevlerinin saklama ve paketleme ihtiyacı doğdu. Peki neden her alanda plastik var ve neden bağımlısı olduk ?

Bu Yazıdan Sonra Plastiklerden Kaçacaksınız!

 Müzikleri kaydetmeye plastik sayesinde başladık! 19. yüzyılın ortalarına kadar insanlar yalnızca canlı müzik dinleyebiliyorlardı. Balmumundan yapılan ilk silindirler, sesin kaydedilmesini ve dinlenebilmesini sağladı. Plastiğe geçişle dayanıklılıkları artınca, ses kayıtlarının raf ömründe büyük uzama sağlandı. Daha sonrasında vinil kayıtlar, kasetler ve CD'lerle plastik sayesinde müzik dinleyicilerle buluştu. Plastik sayesinde filmler eskisinden daha iyi şekilde kaydedildi! İlk filmler kağıttan yapılsa da selüloit sayesinde sinema sektörü pratikleşti ve Hollywood filmlerinin dağıtılabilmesini sağladı. 2. Dünya Savaşı'nı bile derinden etkileyen plastik, içinde polietilenin bulunduğu farklı plastik türleri keşfedildi. Polietilen uzun elektrik hatlarının yalıtımından, gemilere kadar büyük fayda sağladı. O zamanlar kullanılan paraşütlerde ipeğin yerini naylon aldı. Uçakların taretinde bulunan metal miğferin yerini yine plastik miğfer aldı. Hayatı bu kadar kolaylaştırırken ve hayatın her yerindeyken neden uzak durmamız gerekiyor. Eğer bu söylenenlerin abartıdan ibaret olduğunu düşünüyorsanız gelin insan sağlığına ne tür zararları var yakından inceleyelim.

 

Plastikler Neden Sağlığa Zararlıdır ?

 Bir plastik bardak içerisine konulan 70-90 derece sıcaklığındaki içeceğin, içinde bulunduğu plastik malzemeyi ısı etkisiyle çözüp monomerlerine ayırır. Bu monomerler tehlikeli kanserojen malzemelerdir. Plastik bardaktan içtiğimizde ağız yoluyla toksit maddeyi vücudumuza almış oluruz. Bir plastik bardaktan alınan toksitten ne olur diyenlere, Prof. David Melzer tarafından yürütülen araştırmada, plastik kaplarda bulunan Bisfenol ABPA adlı maddenin kalp hastalıklarını arttırdığı gerçeğini ortaya çıkarmış olduğunun altını çizmek isterim. Bu bilgiyi destekleyen bir başka araştırma da Amerikalı ve İngiliz bilim insanları tarafından 2006 yılında Amerikan hükümetinin yaptığı araştırmada, idrarda yüksek oranda bulunan BPA’nın kalp kriziyle ilişkili olduğu gerçeğini de ortaya koymuştur. Ayrıca BPA adlı kimyasal kısırlıktan prostat kanserine pek çok hormonal bozukluğa da sebep olur.

Ortalama bir insanın bir yılda yaklaşık 70.000 mikroplastikten daha fazla yediği tahmin ediliyor! Bilinenin aksine çözünen plastiklerin birçoğu doğada tamamen yok olmaz ve milyonlarca mikroplastiğe dönüşürler. İnsan gözüyle görülemeyen bu mikroplastikler suya ve toprağa karışır. Dolayısıyla aslında yediğimiz ve içtiğimiz birçok şeyde mikroplastik vardır.

Bu Yazıdan Sonra Plastiklerden Kaçacaksınız!

 

Peki Ya Çevre ?

Kendi hayatlarımızı gitgide baside indirgerken çevreye verdiğimiz büyük zararlardan birinin doğrudan sebebi plastiktir. Bu konuda yapılan bir araştırmadaki korkunç gerçek şu ki "2050 yılında denizdeki plastik sayısı balık sayısından fazla olacak!". Günümüzdeki üretim ve kullanım oranı hesaplandığında, 2050 yılına kadar dünya okyanuslarındaki toplam plastik ağırlığının (sadece okyanusta bulunan kısmı) dünyadaki balıkların ağırlığından daha fazla olacağı tahmin ediliyor. 

Bu Yazıdan Sonra Plastiklerden Kaçacaksınız!

Ucuz, tek kullanımlık plastik paketlemeye aşırı bağımlılığımız ve malzemenin dayanıklılığı özellikle okyanuslara ulaştığında, onlarca yıl bozulmadan kalabiliyor. Ayrıca bilinenin aksine plastikler 5000 yılda bile tam anlamıyla doğada çözülmüyor. Plastiklerin kullanımı o kadar akıl almaz bir noktaya geldi ki denizlerin ve okyanusların ortasında çöp adalar oluşmaya başladı. Pasifik'te 7. Kıta adı verilen plastikten oluşan ada hakkında okuyacağınız şeyler sizi epey şaşırtacak.

 Bu Yazıdan Sonra Plastiklerden Kaçacaksınız!    Bu Yazıdan Sonra Plastiklerden Kaçacaksınız!    Bu Yazıdan Sonra Plastiklerden Kaçacaksınız!

 

Plastikler Hakkında İlginç Bilgiler

  • Birkaç yıllık verilere göre dünyadan yılda ortalama 100 milyon ton plastik üretiliyor.
  • Plajlardaki çöplerin %73’ü plastiklerden oluşur.
  • Dünya üzerinde her bir dakikada 1 milyondan fazla plastik şişe kullanılmak üzere alınıyor.
  • Üretilen tüm plastiklerin sadece % 9’u geri dönüştürülebildi.
  • Ortalama bir plastik poşetin kullanım süresi 12 dakikadır. Ancak bir plastik poşetin doğada yol olması tam 1000 yıl sürer.
  • Dünyadaki petrolün %8’i plastik üretmek için kullanılıyor.
  • Dünya genelinde günde 500 milyon plastik pipet kullanılıyor.

Tüm bu bilgileri öğrenmek şaşırtabilir ve yıkıcı bir etki yaratabilir ancak önemli olan bu bilgilerin bıraktığı etkiyle harekete geçirebilme gücüdür!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.