Sneaker Kültürü ve Tarihçesi

Spor - 21 Mart, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.

21 Mart, 2022

Sneaker Kültürü ve Tarihçesi

Günümüzde popüler kültürün en güzel yansımalarından birisi olan spor ayakkabısı kategorisinin içerisinde bulunan ancak bu kategori dışında da nitelendirilebilen artık bir kültür haline gelmiş Sneaker marka ayakkabıları, tarihçelerini ve söz gelimi Sneaker kültürünü sizler için derledim.

Günümüzde alınan her sneaker sıradan bir spor ayakkabısından ziyade bir kültürü ve mesajı taşıyor. Nitekim giyim endüstrisi de kendi içerisinde kişilerin sadece giyinmek ve kullanmak için değil başka amaçlar neticesinde de kullanabileceği ürünleri barındırıyor. Sneaker kültürü ve sneaker marka ayakkabılarda tam olarak bu noktada devreye giriyor. Peki nedir bu Sneaker? Sneaker kültürü nasıl oluştu? Sneakerlerin tarihçesi nedir? gibi soruları sizler için cevaplayacağız. Keyifli okumalar dilerim.

Sneaker Kültürü ve Tarihçesi

SNEAKER KAVRAMI VE TARİHÇESİ - 1917 KEDS

Özellikle 1800'lü yıllarda suçluları sessizce yakalamak amacıyla üretilen birtakım ayakkabı türleri, 1917 yılında ingilizce de "sneak", türkçede ise "sessizce" anlamına gelen yeni bir ayakkabı türüyle kendine alan bulmuştur. Nitekim "sneak" kelimesi de türeyip ingilizce spor ayakkabı anlamına gelen "sneaker" halini almıştır. Bu ayakkabı türü ilk olarak KEDS markası içerisinde kendisini gösterse de Henry Nelson McKinney tarafından adı bulunmuştur.

Sneaker marka ayakkabılar ilk defa Converse marka Sneaker türü ile adını duyurmuştur. Özellikle 1923 yılında basketbolcu Chuck Taylor tarafından giyinilen Converse All-Star modeli sayesinde sneaker ayakkabı türü iyice yaygınlaşmıştır. Günümüzde ise Adidas, Nike gibi markalar bu misyonu yüklenmiştir. Özellikle Adidas'ın superstar modelini satışa sunması Adidas'ı bu yarışta daha üstün hale getirmiştir. 1924 yılında kurulan Adidas spor alanında atletizm ile uğraşan kimseler için en kaliteli ayakkabıları üretmekteydi. Amerikalı sinema oyuncusu James Dean'ın 1950 yılında Asi Gençlik filminde sneaker giymesi de sneaker kültürünün gelişimi için yadsınamaz bir gerçektir.

Sneaker Kültürü ve Tarihçesi

POPÜLER KÜLTÜR VE SNEAKER

Özellikle seksenli yıllarda müzik türleri arasında kendisini gösteren Hip-Hop müzik türü ve o türün içerisinde bulunan kimselerin sahneye eşofmanlarla ve sneaker'larla çıkmasıyla beraber sneaker'ların popüleritesi iyice artmıştır ki ilk defa bir marka bir müzik grubuna sponsor olmuştur. Gidişattan memnun olan Adidas, Run-DMC grubuna sponsor olmuştur. Günümüzde halen sıradan kimseler tarafından hip-hop gruplarının kullandığı converse marka ayakkabılar ve "superstar" türü tercih edilmektedir. Gelişen sneaker marka ayakkabı türünün Air Force, Pump gibi türlerle beraber basketbol, kaykay, bisiklet gibi spor alanları ile uğraşan kimselere yardımcı olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Basketbol oynayanlar için ayak bileğinde ve tabanında oluşturulan rahatlık örnek olarak gösterilebilir.

Sneaker Kültürü ve Tarihçesi

İKONİK MODELLER

Efsanevi Basketbolcu Michael Jordan

Günümüzde Air Jordan olarak satışa devam eden Micheal Jordan önderliğinde kendisine popülerite sağlayan bu sneaker türü Jordan'ın Chicago Bulls maçlarında giydiği kırmızı-siyah ayakkabılarının izleyenleri mest etmesiyle beraber popüleritesini tam anlamıyla kazanmıştır. NBA tarafından ayakkabıda yeterince beyaz bulunmadığı gerekçesiyle sürekli olarak para cezasına çarptırılsa da Jordan, Nike sponsorluğunda ayakkabılarını giymeye devam etmiştir. Nitekim Nike, NBA tarafından çarptırılan para cezasını her maç sonrasında ödemiştir.

Sneaker Kültürü ve Tarihçesi

Koşuların Vazgeçilmezi Nike Cortez

1972 yılında koşu ayakkabısı olarak imal edilen ve uzun bir süre koşuları alt üst eden bu şık ve rahat ayakkabı daha sonra dans pistlerinin vazgeçilmezi haline bürünmüştür. Her türlü kıyafet ve durumda kombinleri tamamlayan bu ayakkabı günümüzde de geçerliliğini sürdürmektedir.

Sneaker Kültürü ve Tarihçesi

Sneaker'lar artık eskisi gibi standart şekilde üretilmemektedir.Her sporda her alanda ve her bir birey için özel jeller, tabanlıklar ve ısı paletleri kullanılmaktadır nitekim bu konfor ve şıklık Türkiye'nin de dikkatini çekmiştir ve Türkiye'de de sneaker marka ayakkabıların kullanım alanları ve kullanan kişi sayıları artmıştır ve artmaya devam etmektedir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.