Özgürlük Anıtı Neden Yeşildir?

Seyahat/Keşif - 27 Haziran, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

27 Haziran, 2022

Özgürlük Anıtı Neden Yeşildir?

Neredeyse tüm heykeller beyaz ya da gri renkteyken Özgürlük Heykeli'nin yeşil renkte olması hepimizin kafasını kurcalamıştır. Peki özgürlük heykeli neden yeşil renklidir? Gelin bu sorunun cevabını birlikte inceleyelim.

Amerika dendiğinde akla ilk gelen sembollerden biri olan Özgürlük Heykeli, 1884-1886 yılları arasında ABD’nin New York şehrine bağlı Özgürlük Adası’nda inşa edilmiştir. Anıt esasında Fransa tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nin 100. kuruluş yıldönümü için hediye edilmiştir. Anıt dendiğinde akla ilk gelenlerden biri Özgürlük Anıtı olmuştur. Heykel bir eliyle meşale tutar (meşale sık sık yıldırım çektiği için 1984’de yenilenmiş ve üzerine altından bir kaplama yapılmıştır), diğer elinde de Amerika Bağımsızlık Bildirgesi’nin tarihinin yani 4 Temmuz 1776’nın yer aldığı bir yazıt plakası (tabula ansata) vardır. Heykelin metal iskeleti Gustave Eiffel tarafından yapılmış olup Fransız heykeltıraş Frédéric Auguste Bartholdi tarafından tasarlanmıştır. Heykelde dikkat çeken bir diğer nokta ise başındaki taçtır. Tacında 7 sivri uç vardır. Bu sivri uçların 7 kıtayı simgelediği düşünülmektedir. Özgürlük Anıtı’nın altındaki kaidesiyle birlikte toplam yüksekliği 93 metredir.

Özgürlük Anıtı Neden Yeşildir?

Özgürlük Anıtı denildiğinde merak edilen noktalardan biri de ikonik mavi-yeşil rengi olmuştur. Heykellerin neredeyse hepsi gri-beyaz renkliyken Özgürlük Anıtı neden yeşildir?

Özgürlük Heykeli aslında birçoğumuzun sandığı gibi en başından beri yeşil renkte değildi. Okyanusun ötesine, bir kıtadan diğer kıtaya, Avrupa’dan Amerika’ya taşınacağı için çok ağır olmaması ama bir yandan da ülkeler arası bir hediye olduğundan büyük ve görkemli olması gerekiyordu. Bu düşünceyle heykelin içinin boş olması ve dış kaplamasının bakırdan yapılması planlandı. Bu düşünceyle Özgürlük Heykeli'nin Fransa’da yapımı 1884 yılında tamamlandı. 46 metre yüksekliğine ulaşan bakır heykelin kıtalar arası taşınması hiç de kolay olmayacaktı. Bu düşünceyle heykel tamamlandıktan sonra 350 parçaya bölündü ve 214 sandığa koyularak New York’a kadar taşındı. Burada, Özgürlük Adası’nda yapımı 1886 yılına kadar devam etti. Heykel tamamlandığında kahverengi-kızıla çalan tipik bir bakır rengindeydi. Fakat bildiğimiz üzere bakır sonsuza kadar bu rengini koruyamaz ve oksijenle temas ediyorsa yıllar geçtikçe oksitlenmeye başlar. Özgürlük Heykeli’ne de tam da bu oldu. İnşa edildiğinde bakır renginde olan bu görkemli anıt zaman içinde bakırın oksitlenmesi ile ikonik mavi-yeşil rengini aldı.

Özgürlük Anıtı Neden Yeşildir?

Dipnot: İsterseniz Özgürlük Adası’na gidip bu görkemli heykelin tepesine, meşalesine tırmanabilirsiniz. Evet deyim yerindeyse bu eylem tırmanmak oluyor çünkü maalesef sizi heykelin tepesine taşıyacak bir asansör bulunmuyor. New York manzarasını seyredebilmek için 354 basamağı tek tek tırmanmak zorundasınız.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.