Yanlış Bilinen 8 Tarihi Gerçek
Kültür ve Sanat - 13 Mart, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.
13 Mart, 2023

Dilden dile dolaşan bazı klasikleşmiş tarihi bilgilerin hepsi doğru olmayabilir. Bunlar neymiş, nasılmış? Beraber inceleyelim, bazı kültleşmiş söylentilerin doğrusunu öğrenelim!
1. Kleopatra Mısırlıydı
Klepoatra esasında firuvunlar hanedanlığından gelmiyordu. İskenderiye’de doğan Kleopatra, Grek (yunan) Kökenli bir kraliçeydi. O dönemde Mısırlılara karşı egemen olan Yunanlar Mısırlılarla karışmamak için kendi soyundan gelenlerle evleniyorlardı.
2. Boğa Güreşi (Corrida) Roma’dan Gelmektedir
Roma sirk oyunları nadiren hayvanları içerirken daha çok kölelerin oyunlarından oluşurdu. Bu yüzden İspanyol tarihçiler bu bağı doğrulayacak yazılı belgeler olmadığı için boğa güreşinin Roma kökenli oluşunu reddetmişlerdir.
3. Mona Lisa Bir Tuval Resmidir
Mona Lisa bir tuvale yapılmamıştır. Kavak ağacı panel üzerine yağlı boya ile resmedilmiştir. Leonarda da Vinci tarafından ahşap üzerine yapılmıştır. Yapıldığı dönemde yani 16. Yüzyılın başında ahşap paneller yağlı boya resimler için en yaygın kullanılanıydı.
4. Tarih Öncesi İnsanlar Ateş Yakmak İçin İki Çakmaktaşını Birbirine Sürtüyordu
Ateş yakmak için bir parça çakmaktaşı gerekir. Bunu başka daha yumuşak olan bir taşa sürtersiniz. Bu yumuşak taş demir sülfür açısından zengin olmalıdır ki kıvılcımlar oluşabilsin.
5. Leonardo da Vinci Kral I. François’in Kollarında Öldü
Birçok alanda kendini geliştiren evrensel dahi Leonardo da Vinci, patronu I. François’in kollarında ölmemiştir. Bu yanılgının yayılmasının sebebi; biyografisinin yazarının, onun son anlarını bu şekilde betimlemesinden kaynaklanır. Esasında Leonardo da Vinci’nin ölümü sırasında Kral, kalesindeydi.
6. Rakamlar Arap Kökenlidir
Günümüzdeki rakamların (0,1,2,3,…) bilinen ortaya çıkışı Hindistan’dadır. Sonrasında Araplar tarafından işgal edilen bölgelerde bilimsel eserler tercüme ettirildi. İleriki tarihlerde ise Araplar tarafından Avrupa’ya tanıtıldı ve zamanla roma rakamlarının yerini aldı.
7. Neron Roma’yı ateşe vermiştir
Neron’un yeni bir Neropolis inşa etmek amacıyla kasıtlı olarak yangın çıkardığını bildirenler olmuştur. Ancak Bazı söylentiler de Neron’un o sırada orada olmadığını belirtir. Şimdiki tarihçiler ise M.S. 64 yılı yazında yangının sebebinin sıcaklardan dolayı tesadüfi biçimde olmuş olabileceğini vurgular.
8. Marie Antoinette: “Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler.”
Marie Antoinette, döneminde halktan kopuk bir prenses olarak meşhurdur. Bu söz, onun kibrinin ve şefkatsizliğinin sembolü olarak tarihe kazınmış olsa da, gerçekte kendisi böyle bir cümle kurmadı. Bu ifade zamanın bir mizah dergisi olan Les Guepes’te ortaya çıkmış ve ünlenmiştir.
Bu meşhur tarihi bilgilerin aslını sizlerle buluşturmaktan büyük keyif aldım. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.