Sanatla Uğraşmanın Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Kültür ve Sanat - 09 Ocak, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.

09 Ocak, 2023

Sanatla Uğraşmanın Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Sanatla uğraşmanın insan psikolojisi üzerindeki etkileri hep merak edilmiş ve araştırılmıştır. Bu etkilerin insanda neleri değiştirdiğine gelin hep birlikte göz atalım!

Sanatla uğraşmak, kişinin içindeki tüm duyguları yansıtabilmesinin ve ifade edebilmesinin bir yoludur. Sanatla ister profesyonel ister amatörce ilgilenmek, insan psikolojisi üzerinde birtakım etkileri mevcuttur. Yakın geçmişe bakılacak olursa özellikle pandemi döneminde kendini çok fazla izole etmek durumunda kalan insanlar, sanatla ilgilenmeyi de tercih ederek bu dönemin mental etkilerinden uzaklaşmayı denediler. Sanatın insan psikolojisi üzerindeki etkileri genel olarak dinlendirici, rahatlatıcı ve kendini anlamaya sevk edici olarak nitelendirilebilir. Sanatla uğraşırken yaratıcı zeka kullanılarak ortaya somut bir şey çıkarılmaya çalışılır. Bu şekilde bir işleyiş, insanı daha yaratıcı olmaya ve hatta farklı detayları görebilmeye yöneltir. Bu açıdan değerlendirildiğinde oldukça besleyici bir mekanizmaya sahip olan sanat, kişiyi birçok açıdan gelişmeye teşvik eder. Enstrüman çalarken ya da resim yaparken aynı işlevsellik söz konusudur.Sanatla Uğraşmanın Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Sanatın İnsan Psikolojisine Faydaları Nelerdir?

Sanatsal üretim sürecinde birçok farklı durum ile karşı karşıya kalırız. Zihinsel olarak böyle bir gelişim sürecine maruz kalmak bizi oldukça faydalı geri dönüşler aldığımız bir yolculuğa çıkarır. Sanatın insan psikolojisine faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yapılan bazı araştırmalar sanatın özellikle genç yetişkinlerde stres seviyesini azaltıcı bir rol üstlendiği sonucunu ortaya koymuştur. Sanatla uğraşan genç yetişkinlerde stresle baş etmede sanatın etkili bir yol olduğundan bahsedebiliriz.
  • Beynimiz sağ ve sol olarak iki ayrı lobdan oluşur. Sağ kısım daha çok analitik düşünmeye hizmet ederken sol kısım sosyal ve sanatsal gelişime hizmet eder. Sanatla uğraşmak beynin sol tarafının çalışmasını sağlayarak yaratıcılığın gelişimine katkı sağlar. Bir enstrüman çalarken ya da resim yaparken kurulmaya çalışılan konsantrasyon sayesinde odaklanmanın gelişimine yardımcı olur. Aynı zamanda sağ beynin de gelişmesine katkıda bulunur.
  • Sanatın hafıza üzerinde güçlü bir etkisi vardır. Somut olarak edinilen tecrübelerin, kavramların hatırlama becerilerinin gelişimine olanak sağlar.
  • Sanatsal bir faaliyet yürütülürken ortaya somut bir şey çıkarılmaktadır. Böyle bir üretim sürecinde kişiler duygularını ifade etmek için sanat yapmayı tercih ettiklerinde duygusal olarak büyümeyi de gerçekleştirirler.
  • Sanatsal faaliyet içerisinde olmak, yaratıcılıktan faydalanmak ve kişinin kendini en iyi biçimde nasıl yansıtabileceğini düşünmesi başlı başına problem çözme yeteneğini geliştiren bir süreçtir. Sanatla uğraşan kişilerde, motor becerileri kullanarak kendi hayal dünyaları arasında köprü kurulması sırasında problem çözme yeteneğine başvurulur.

Sanatla Uğraşmanın Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.