Hareket Eden Tablolar: Yağlı Boya Tablolardan Dijital Tablolara

Bilim ve Teknoloji - 27 Eylül, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

27 Eylül, 2021

Hareket Eden Tablolar: Yağlı Boya Tablolardan Dijital Tablolara

Duvarınızdaki tablo sabit mi duruyor? Günümüzde sanat ve teknoloji birleşti. Refik Anadol gibi değerli sanatçılarla birlikte sanat dijitalleşip bizlerle buluşuyor. Bu dijital tablolar ''Eriyen Hatıralar'' sergisiyle gündeme gelmeye başladı. Gelin bu tablolara bir göz atalım!

Sanat sıkıcı mıdır? Ya da sanat sabit bir şey midir? Sanatın gelişime açık olduğu kesindir. Tabii ki kimileri için sanat sıkıcı olabilir. Sanatsal şeyler onların ilgisini çekmez ve bu alanla ilgilenenleri de kendilerince eleştirirler. Belki de sanat değişime uğradıkça daha fazla kişinin ilgisini çekmeye başlayabilir.

Yüzyıllar içinde sanatın ciddi bir değişim geçirdiğini görebiliyoruz. Peki ya şimdi? Artık boyut atlama zamanı geldi diyebiliriz. Teknoloji sanatla buluşmaya başladı. Bu buluşma sayesinde farklı deneyimler yaşamaya başlıyoruz. İşte bunlardan biri!

Önceki zamanlarda bir sergiye katıldığımızda çeşit çeşit yağlı boya tablolar görüyorduk. Tabii ki bunları görmeye devam edeceğiz fakat günümüzde bir sergiye katıldığınızda sizi daha büyük deneyimler de bekliyor oluyor. Önceden görmüş olduğumuz heykellere yeni bir yorum olarak hareket eden heykellerle karşılaşıyoruz. Klasik tablolar yerine yapay zekayla birleşmiş hareket halinde olan teknolojik ekranlar bizi karşılıyor oluyor.

Yurt dışında teknoloji ve sanatın buluşması çok yaygın olsa da ülkemizde de bunun öncülerinden pek çok kişi mevcut. Pek çok sanatçıya ve eserlerine küçük bir araştırma yaparak ulaşabilirsiniz. Fakat yapay zeka ve sanat birleşiminden bahsedildiyse Refik Anadol’a değinmeden olmaz. Anadol, veri birikimleri ile yapay zekayı halka açık olarak sanata aktaran öncüler arasında yer alıyor. İstanbul’da gerçekleşen ‘'Eriyen Hatıralar'’ sergisi şu ana kadar en çok ziyaret edilen sergi oldu. İnsanların, özellikle gençlerin ilgisini çekmeyi başaran bir sanatçı diyebiliriz. Eriyen hatıralar sergisindeki tüm eserlerin yapım aşamasına değinmek istiyorum. Kafasına sinirsel enerjisel verileri algılayabilen bir kask takan Anadol; eski, iyi veya kötü hatıralarını düşünmeye başlıyor. Düşündüğü esnadaki sinirsel iletileri kafasına taktığı alet sayesinde bilgisayar sistemine aktarıyor. Sonrasında geliştirdiği bir yazılım sayesinde bu verileri görselleştiyor. Pilevneli Galeri’de gerçekleştirilen bu sergi sosyal mecralarda da karşınıza çıkmış olabilir. Çünkü ziyaretçi akınına uğrayan bu sergi ile ilgili sayısız sosyal medya paylaşımı yapıldı. Sanırım teknoloji ile sanatın birleşimi sanatseverlerin sayısında ciddi bir artış sağlayacak.

Bir tablo alıyorsunuz ve duvarınıza asıyorsunuz. Geçen her saniye tablonuza tekrar baktığınızda görüntüsü değişmiş oluyor. Hareket halindeki bu tablo hem ruhunuza hem de bulunduğu ortama güzel bir deneyim yaşatmış oluyor. Kesinlikle muhteşem!

Ayrıntılı video ve daha fazla görsele ulaşmak için tarayıcınızda '‘Refik Anadol’' yazıp arama yapmanız yeterli olacaktır. Sanatla kalın!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.