Dünya Emekçi Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

Kültür ve Sanat - 10 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

10 Mayıs, 2021

Dünya Emekçi Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?
Kredi: #Kadınlargünü

Hepimiz Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün 8 mart olduğunu biliyoruz. Peki neden başka bir zaman dilimi değil, hiç düşündünüz mü? Düşünmediyseniz sorun yok. Ben düşünüp araştırdım. İşte her mart kutladığımız o günün var olma sebebi.

Tarih 8 Mart 1857. Yer, Amerika’nın New York kenti. Eylem ise tekstil şirketinde çalışan yüzlerce kadının ağır şartlar altında çalıştırılıp ücretlerini alamamalarını protesto etmek amacıyla başlattıkları bir grev. Lakin grev esnasında çıkan yangın ve bununla birlikte fabrikanın önüne kurulan barikatlar nedeniyle kendilerini kurtaramayan yüzlerce can. Bu olay neticesinde kadın birlikteliği mücadelesinin gücü ve bununla birlikte elde edilen birçok kadın hakkı. Bu tarihin belirlenişi bile yüzlerce kadının can vermesi ile ortaya çıkmış anlayacağınız. Günümüzde hala can vermeye devam ediyoruz. Kimisi öldürülüyor, kimi şiddete maruz kalıyor, kimi tacize uğruyor, kimi psikolojik baskıya. Çocuğundan ailesinden mahrum bırakılanından, her gün ezilenine, konuşulmasına engel olunana. Bazılarını haberlerde görüyoruz bazılarından haberimiz bile yok. Umarım bu sisler bir an önce dağılır ve bu günü yüzlerce kadının öldüğü ve farkındalık amacı ile kutladığımız değil herkesin yaptıklarının bedelini ödeyeceğinden emin olduğumuz, herkesin her şeyin farkında olduğu gün bayram gibi kutlarız.

Bu günde sokaklarda karanfiller dağıtılıyor, herkes sosyal medyasında kadının değeri adlı konuşmalar paylaşıyor, bir günlüğüne her şey yolundaymış gibi davranıyoruz. Halbuki orda bir yerlerde bir kadın susturuluyor, ağlıyor, nice dertlerle mücadele ediyor. Bizim toplum olarak birleşmemiz ve bir şeyler yapmamız lazım. Bu gerek aile içi verilecek eğitimden, gerek cezaların caydırıcı olmasına kadar bir sürü alanda bize düşen görev. Kadınlar günü, kadınların nasıl ki birbirlerine olan desteklerinden birbirlerinden güç alıp adaletsizliğe baş kaldırı olarak ortaya çıkmış ise bizim de kadın olarak, insan olarak, toplum olarak büyük bir dayanışma içinde olmamız ve şu an dünyanın her neresinde olursak olalım adaletsizliğe dur dememiz ve haklarımızı sonuna kadar savunmamız gerekir. Umarım bundan sonrası için daha adaletli daha yaşanılır bir dünyaya uyanırız. Sözün özüne gelirsek aslında her tarihin belli bir amacı var bu tarihin belirlenişi de üzücü bir olay neticesinde gerçekleşmiş ama sonuçları ve getirileri de olmuş. Farkındalığı daha yüksek bir dünya oluşturmuş. Yeterli mi? Tabiki değil bizim sadece farkında olmamız yetmiyor. Daha yaşanılır bir dünya için bu farkındalığı çözüme kavuşturmamız gerekir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.