Dünya Edebiyatının Eşsiz Mirası: Klasikler

Kültür ve Sanat - 12 Haziran, 2023 - Okuma Süresi: 6 Dk.

12 Haziran, 2023

Dünya Edebiyatının Eşsiz Mirası: Klasikler

Dünya klasiklerini okumaya başlamak istiyor fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bu içerik tam size göre. Bu yazımda kendi seviyenize göre okuyabileceğiniz klasik kitap önerilerini paylaştım. Keyifli okumalar!

Klasik kitapları okumaya başlamak, edebiyat dünyasının derinliklerine adım atmak anlamına gelir. Bu eserler, yüzyıllar boyunca okuyucuları etkileyen, düşündüren ve evrensel temaları ele alan eserlerdir. Dünya klasikleri, insan doğası, aşk, adalet, toplumsal yapı, felsefi sorular ve daha birçok konuyu işleyerek bize birer ayna tutarlar. Her biri kendi zamanlarının ruhunu yansıtan bu eserler, günümüzde de hala güncelliğini korumaktadır. Klasiklerin sayfaları arasında dolaşmak, büyüleyici bir yolculuğa çıkmak ve ölümsüz metinlerin dünyasında kaybolmak demektir. İşte size klasik kitapların büyülü dünyasına adım atmanız için bir davet!

BAŞLANGIÇ SEVİYESİ

Dünya klasiklerine başlamak istiyorsanız ilk önerim, önceliğinizin kalın kitaplar değil daha ince ve kısa sürede bitirebileceğiniz kitaplar olması. Rus Edebiyatı klasiklerinde betimlemeler fazla ve göz korkutucu olduğu için İngiliz Edebiyatı klasikleri iyi bir başlangıç olabilir. Başlangıç seviyesi için bir diğer alternatif de genel olarak olaylara hakim olduğunuz kitapları okumak olabilir. Örneğin; Küçük Kadınlar, Alice Harikalar Diyarında, Oliver Twist vb.

Dünya Edebiyatının Eşsiz Mirası: Klasikler

  • Gurur ve Önyargı - Jane Austen

Gurur ve Önyargı klasiklere başlamak için biçilmiş kaftandır. Jane Austen’ın kitapları genel olarak kurgu şeklinde olduğu için dili akıcı ve kolaydır. Kitabın konusunun romantizm olması ve dönemin özelliklerini sade bir dille anlatması kitabı sürükleyici kılar. Gurur ve Önyargı’yı okuduktan sonra Jane Austen’ın diğer kitaplarına da göz atabilirsiniz.

  • Bir İdam Mahkumunun Son Günü - Victor Hugo

Sayfa sayısı az ama etkileyiciliği fazla olan bir kitap arayışındaysanız Bir İdam Mahkumunun Son Günü’ne bakabilirsiniz. Kitabın dili akıcı ve tam bir ‘klasiklere başlangıç kitabı’ diyebilirim.

  • Satranç - Stefan Zweig

Stefan Zweig’ı duymayan yoktur. Kitaplarının sayfa sayıları oldukça az ve sürükleyicidir. Ben yazarın kitaplarını okumaya Satranç ile başlamanızı öneririm. Çünkü hem anlaşılır bir dile sahip hem de kitap boyunca merak ögesi hiç azalmıyor. Bu kitaptan sonra yazarın Korku kitabına da bakabilirsiniz.

ORTA SEVİYE

Orta seviye; betimlemelerin yoğunlaştığı, sayfa sayısının arttığı ve kurgudan çok düşünsel dünyaya önem verilen kitapların bulunduğu bir seviyedir.Dünya Edebiyatının Eşsiz Mirası: Klasikler

  • Dorian Gray’in Portresi - Oscar Wilde

Dorian Gray’in Portresi dönemini ve toplumu en iyi anlatan klasiklerden biridir. Kitap toplumsal eleştiri niteliğindedir. Yazarın kurguya önem vermesi kadar karakterlerin düşünce dünyalarına da önem vermesi bu kitabı orta seviyeye taşır.

  • Jane Eyre - Charlotte Bronte

Jane Eyre’yi orta seviyeye koymamın nedeni tamamen sayfa sayısından kaynaklanıyor. Kitap kurgusu ve karakterleri ile oldukça sürükleyici. Yazarın dili ağır değil fakat kalın bir kitap olması klasiklere yeni başlayanlar için göz korkutucu olabiliyor. Bu nedenle başlangıç-orta diyebiliriz.

  • Simyacı - Paulo Coelho

Eğer daha önce hiç klasik kitap okumamışsanız ve Simyacı ile başlarsanız, klasiklere olan bütün ilginizi kaybedebilirsiniz. Simyacı kurgu yönüyle okunması kolay olsa bile dilinin aynı kolaylıkta olmaması kitabı orta seviye yapmaya yetiyor.

İLERİ SEVİYE

İleri seviye artık kendi zevkinizin oluştuğu ve okuma listenize kendiniz karar verebilecek kadar yetkinleştiğiniz bir seviyedir. İleri seviye kitaplarda kurgu ve olaylar insanları düşünmeye itmek için vardır.Dünya Edebiyatının Eşsiz Mirası: Klasikler

  • Bulantı - Jean Paul Sartre

Kitap düşünce üzerine kurulu olduğu için ileri seviye kısmında kendine yer buldu. Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen varoluşçu felsefenin başyapıtları arasında yerini almıştır.

  • Dava - Franz Kafka

Franz Kafka’nın kitaplarının hepsinde olduğu gibi bu kitapta da olaydan çok düşünce ön plana çıkmıştır. Bu kitabı okumak için biraz daha okumaya elverişli olmanız gerekmekte.

  • Mrs. Dalloway - Virginia Woolf

Virginia Woolf’un en önemli ve popüler romanlarından biridir. Bu kitabı ileri seviyeye koymamın nedeni kitapta bilinç akışı tekniğinin kullanılmış olması. Bu teknikle yazılmış edebi eserlerde karakterler sürekli olarak düşünürler. Olaylar, düşünceler, duygular karakterlerin bakış açısından anlatılır. Dış dünyada gözlemlenen olaylar anlatımın yönünü değiştirir. Belirli bir sıraya, düzene, dil bilgisi kurallarına uymadan karakterlerin düşünceleri okura yansıtılır. Tüm bu nedenlerden dolayı Mrs. Dalloway okuması ve anlaşılması zor bir kitaptır.

Bahsi geçen kitaplar sadece birkaç örnektir ve elbette dünya klasikleri listesi daha da geniştir. Hangi döneme, türe veya yazarlara ilgi duyduğunuz konusunda bir fikriniz varsa, o yönde başlayabilirsiniz. Eserleri okumak için orijinal dilinde okuma imkanınız varsa, orijinal dilini tercih etmek de güzel bir seçenektir. Klasik eserler karmaşık olabilir, bu yüzden bazen eserin metnini ve temalarını daha iyi anlamak için yanınızda notlar tutmak veya ilgili akademik çalışmaları okumak faydalı olabilir. Edebiyat eleştirmenlerinin veya edebiyat tarihçilerinin yorumlarını da okuyarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Unutmayın, klasik eserler bireysel yorumlara açıktır ve her okuyucu için farklı bir deneyim sunabilir. Keyifli okumalar!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.