Geleceğin Meslekleri

Kariyer - 25 Nisan, 2022 - Okuma Süresi: 7 Dk.

25 Nisan, 2022

Geleceğin Meslekleri

Herkesin gelecek kaygısı vardır, özellikle de biz öğrencilerin. Çünkü henüz yolun başındayken yolu isteklerimize götürecek şekilde inşa etmeliyiz. Bu sebeple başlıktan anlayacağınız üzere gelin geleceğin mesleklerini ve gelecekte bize lazım olacak yetkinlikleri inceleyelim. İyi okumalar!

Bugünkü konumuz aslında her dönem popülerliğini korumuş bir konu. Zaten insanoğlu yapısı gereği geleceği her zaman merak etmiş ve edecektir de. Gerçekler ise geçmişe bakıldığında anlaşılmış ve bununla birlikte de geçmişe dönük pişmanlıkları beraberinde getirmiştir. Bugünü anlayarak kendini geleceğe hazırlayanlar ise isimlerini başarı listelerine yazdırmayı başarmışlardır.

Aslında ileriyi değil de günümüzü dahi anlasak yeterli olacakken çoğu kişi geçmişte de var olan; daha sağlam olduğunu düşündüğü, kendini kanıtlamış meslekler üzerinde ilerlemeyi tercih eder.

Geleceğin meslekleri, geleceğin meselelerinden ortaya çıkacağı için şu anda da bunu kesin olarak bilmemiz mümkün değildir. Bunu bildiğimizi varsaysak dahi geleceğin mesleği olduğu için şu an ne okulunu ne stajını yapabileceğiz. Ancak yine de bugünün yetkinliklerini ve tahminen gelecekte ihtiyaç duyulacak yetkinliklere sahip olmamız bu yolu bize kolaylaştıracaktır.

 Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum) yayınladığı “2020 Yılında Sahip Olunması Gereken En Önemli Yetkinlikler” raporuna göre günümüzde en çok gereksinim duyduğumuz yetkinliklerin %35’i değişecek. Bunları rapora göre sıralayacak olursak:

Rapora şu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.weforum.org/reports/the-future-of-jobs

1- Karmaşık Problem Çözme Becerisi

2- Analiz ve Kritik Düşünme Becerileri

3- Yaratıcılık

4- Yönetim Becerileri

5- Kişiler / Birimler Arası Koordinasyon Becerisi

6- Duygusal Zeka

7- Değerlendirme ve Karar Alma Becerisi

8- Hizmet Odaklılık

9- Müzakere Becerileri

10- Bilişsel Esneklik (Cognitive Flexibility)

Bu becerileri incelediğimizde daha çok teknoloji ile alakalı olduğunu göreceğiz. Belli bir alan veya meslek grubu yok olacak diyemeyiz belki ama o alan yeni düzene göre evrim geçirecek diyebiliriz. Bu sebeple asıl düşünmemiz gereken mesele o alanı veya meslek grubunu modern dünyaya nasıl entegre edebileceğimiz kısmıdır. Ve siz sevgili okurların düşünmesi gereken konu da şu: Siz bu bahsettiğimiz modern sistemin yeterliliklerine sahip misiniz?

Fark edeceksiniz ki yukarıda bahsedilen tüm beceriler modern dünyanın yeni ortaya çıkardığı beceriler değil. Örneğin yaratıcılık yüzyıllardır insanlara çok fayda sağlamış ve öyle görünüyor ki bir bu kadar daha bu yetkinliğe ihtiyaç duyacağız.

Geçmişe bakıldığında bu kadar gelişmişlik ve her şeye bu kadar kolay erişim imkanı yoktu. Ancak bir meslek grubu için bu kadar yetkinlik de aranmıyordu. Günümüze baktığımızda her şeye erişim kolaylaştı ve sürekli yenilik içerisinde olan bir dönem haline geldik. Bunun yanında getirdiği zorluklar da var. Bu imkanları kullanırken bu dönem sizden bu dönemin yetkinliklerine sahip olmanızı ve yeniliklere ayak uydurmanızı bekliyor. Kısacası çok yönlü olmanız bekleniyor. Aslında yaşam koşulları kolaylaşırken, o modern yaşamın parçası olabilmek de zorlaşıyor.

Şimdi gelelim gelecekte önemi artacağı tahmin edilen mesleklere:

1) Veri Bilimcisi


Bilgi odaklı keşifler yapabilen, bulunduğu ortamın mevcut durumunu tanımlayan, sınıflandırıcı ve durum hakkında gelecekle ilgili varsayımları yazılım kullanarak yapabilen kişidir. Farklı araçlar kullanarak elindeki veriyi betimler. Yapılan çalışmalar hakkında çıkarımlar yapar.

2) Yapay Zeka ve Robotik Mühendisi                                                                                                                               

Makineleri insan beyniymiş gibi çalışacak şekilde programlayan, makine öğrenme algoritmalarını tasarlayan kişilere yapay zeka mühendisi denir. Öyle görünüyor ki gelecekte birçok alanda kendisine yer bulabilecek başlıca mesleklerden birisi.

Geleceğin Meslekleri

3) Alternatif Enerji Danışmanı ve Teknisyeni


Klasik enerji kaynaklarına alternatif olarak sunulan güneş, rüzgâr ve jeotermal ile enerji üretimi aşamasında her türlü donanım ve elektronik tesislerin kurulması, çalıştırılması, bakım ve onarım işlerinde teknisyen ile mühendis arasında görev yapan kişidir. Bu alanın ileride daha fazla önem kazanacağını düşünmemizin sebebi de sonsuza kadar fosil yakıtları tüketerek hayatta kalamayacağımız için alternatif enerji kaynaklarına ihtiyaç duyacağız. Bunun yanında doğal dengenin bozulması sebebiyle rüzgar, güneş ve hidroelektrik gibi sürdürülebilir enerji kaynaklarına verilen önem de her geçen gün artıyor. 

4) Blockchain Geliştiricisi


Son zamanlarda oldukça popüler olan dijital para birimi Bitcoin ve Ethereum'u duymayan kalmadı. Peki bunu kullanabilmemizi sağlayan teknoloji hakkında ne kadar bilgimiz var? Blockchain, şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık bir veri kayıt sistemidir. Biraz anlaşılması zor olsa da, uzmanlara göre nihayetinde internet gibi dünyayı değiştirecek bir teknoloji olacağı söyleniyor. Bu nedenle gelecek senelerde blockchain uygulamalı hizmetleri ve ürünleri geliştiren profesyonellerin oldukça revaçta olması bekleniyor.

Blockcahin geliştiricisi (ETH)- TIME dergisi 2021'de en etkili 100 kişi arasında göstermiştir.

5) Tıbbi Danışmanlar

Gelecekte ameliyatları robotların -yukarıda bahsettiğimiz yapay zeka mühendislerinin üretmiş olduğu robotlar- yapmasına hazırlanılıyor. Dolayısıyla yapay zekanın tıp alanında kullanılmasının sonucu olarak karşımıza hem bu tür robotların üretim, bakım ve yenilemeleri konusunda hem de hasta işlerinden sorumlu olacak uzman iş gücüne ihtiyaç duyulması olası.

6) Çöp Mühendisi


Atık ve çöplerimiz nereye gidiyor? Çöp mühendisliği, dünya nüfusunun ve tüketimin artmasıyla birlikte ortaya çıkan atık sorunu ve bu atıkların doğru şekilde dönüştürülmesi üzerine geliştirilen bir meslek. İnsanlar her yıl 2 milyar tondan fazla atık üretiliyor. Peki, biz bu atıkları ne yapıyoruz? Düzenli olarak çöp depolama alanlarına gömüyoruz. Halbuki söz konusu bu miktar dünyadaki elektrik tüketiminin %10’unu karşılayabilecek potansiyeldeki 4,5 milyar varil petrol eşdeğeri enerji içeriyor. Üstelik bu miktarın gelecekte baş edilemez bir noktaya gelmesi söz konusu. Bu nedenle, atıkların doğru şekillerde dönüştürülmesi gerekiyor. 

 

 Elbette ki siz bu mesleklere göre gelişim sağlamaya çalışırken belki de gelecekte bu mesleklere hiç ihtiyaç duyulmayabilir veya o gerekli istihdam o zamana kadar sağlanmış olabilir. Bu işin biraz can sıkıcı kısmı çünkü gelecekteki ihtiyaçlar tahmin edilebilir ancak kesin olarak bilinemez. Bu sebeple sevgili okuyuculara bu raporlar doğrultusunda verebileceğim tavsiye 21. yy ihtiyaçlarını iyi anlayarak gerekli yetkinliklere sahip olmak. Bununla birlikte de kendi ilgi alanınızı modern dünyaya ayak uydurmaya çalışın. 

Son olarak şunu söylemek istiyorum: Tolstoy bisiklet sürmeyi öğrendiğinde tam 67 yaşındaydı. Bugün "Tolstoy'un Bisikleti" diye bir kavram vardır. Ve "hiçbir şey için geç değildir" anlamına gelir. O yüzden ne zaman bir şeyler için geç olduğunu düşünseniz Tolstoy'u aklınıza getirin.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.