Etkili Sosyal Medya Kullanımı: Linked-in

Kariyer - 04 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 7 Dk.

04 Ocak, 2021

Etkili Sosyal Medya Kullanımı: Linked-in

Pandemide tüm hayatımızı eve sığdırmışken iş aramak, iş başvurusu yapmak, mülakata girmek için neden dışarı çıkalım ki? İşte iş hayatınızı sığdırabileceğiniz önemli bir platform: Linked-In

Pandeminin hayatımıza kattığı en önemli şeylerden biri tüm hayatımızı evimize sığdırmak oldu. Gün içinde oturduğumuz yerden kalkmadan birçok müze ziyaret edebiliyor, konsere gidebiliyor ve iş hayatımızı -belki de tam hayalimizdeki gibi- evden idare edebiliyoruz. Tüm bunların yanında artık iş aramak ve CV oluşturmak da sosyal medyaya taşınmış durumda. Sosyal medya, iş bulmak, işinizdeki üst ve astlarınızla olan saygın ilişkinizi korumak ve belki daha geniş bir network elde etmek adına önemli bir platform. Konumuz: LinkedIn. 

LinkedIn kafamızda oluşan sosyal medya kavramından biraz farklı aslında. Genellikle sosyal medya ağımız daha neşeli günlük mevzulardan oluşan bir yerken LinkedIn’de amaçlanan şey daha saygın bir konum. Bir nevi online CV gibi düşünün. Yaptığınız, katıldığınız, ürettiğiniz, işinize dair ne varsa paylaştığınız bir mecra. Üstelik yurtdışıyla olan bağlantınızı güçlendirmek için son derece uygun bir platform. Sizin de LinkedIn kullanmak için yeterince sebebiniz varsa, LinkedIn kullanmak istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum diyorsanız buyurun birlikte öğrenelim.


Kural 1: Profilinizi güncel tutun.

Profilinizdeki bilgileri özen göstererek düzenleyin ve değişiklik olması durumunda sık sık güncelleyin. Profil fotoğrafınız, sıfatınız, becerileriniz, nerede çalıştığınız, özetiniz insanların sizin profilinize girdiğinde ilk baktıkları şeylerden. Profil fotoğrafınız azımsanmayacak kadar önem taşır. Bu sayede insanların fotoğrafınıza tıklamasını, yani sizi yakından tanımak istemelerini sağlayabilirsiniz. Peki LinkedIn profil fotoğrafı nasıl olmalı? Öncelikle kesinlikle tek başınıza çekildiğiniz bir fotoğraf olmalı. Yüzünüzü ön plana çıkardığınız profesyonel olduğunuzu ifade edebildiğiniz bir fotoğraf olmalı. Bu fotoğrafla çok şey ifade edebilmelisiniz.

Güncel tutmakla birlikte aynı zamanda “çekici” kılmalısınız. İnsanlar sizin profilinize girdiğinde onlara neler yaptığınızı gösterebilecek kadar dikkat çekerseniz evinizde oturarak kendinizi bir kişiye daha tanıtmış olursunuz. Bu da ağınızın biraz daha genişlemesi demektir. Yeteneklerinizi, gönüllü çalışmalarınızı, başarılarınızı, lisans ve sertifikalarınızı doldurmak, profilinizi ziyaret edenlerin sizi tanımasına olanak sağlar. Aynı zamanda platformda aktif olmanız sizi daha görünür kılar. İş arama sürecindeyseniz profilinize “Open to Work” ibaresini koyabilir, işverenlerin sizi keşfetmesini sağlayabilirsiniz.
 

Kural 2: Bağlantı kurun.

Bağlantı bir nevi seninle tanışmak istiyorum demektir. Dilerseniz davetinizi kişiselleştirerek o  kişiyi nereden tanıdığınızı ya da neden tanımak istediğinizi belirtebilirsiniz. “Sizi X program sayesinde tanıdım. Bahsettikleriniz benim için çok faydalıydı. Sizden daha çok şey öğrenmek için bağlantı kurmak istedim” şeklinde bir giriş sizin için olumlu izlenimler oluşturabilir.

Yaptıklarınızdan haberdar olmasını istediğiniz insanları, iş arkadaşlarınızı bağlantı olarak ekleyebilirsiniz. LinkedIn’in algoritmasına göre 500 bağlantıdan fazla olması durumunda platform size daha uygun öneriler sunuyor. Bu yüzden alanınızla ilgili ve kendinizi göstermek istediğiniz insanlarla mutlaka bağlantı kurun. Bağlantılarınızın gönderilerinize verdiği tepkiler bu sayede daha çok insana görünür ve fark edilme ihtimaliniz artar.


Kural 3: Gönderi paylaşın.

Gönderi paylaşmak LinkedIn’de oldukça önemli. Gönderideki yazıların ciddiyeti sizi saygın bir konuma getirecek öncelikli şeyler arasında. Gönderinizi kısa bir giriş-gelişme-sonuç formunda yazabilirsiniz. Ya da bir iki cümlelik bir öz oluşturabilirsiniz. Gönderi paylaşmada asıl olan tepki almaktır. İnsanların beğenmesi, yorum yapması, karşılık vermesi sizin, bu etkileşimleri yapan kişinin ağında görünmenizi sağlar. Bu yüzden her gönderinizi aynı özenle düzenlemelisiniz. Elde ettiğiniz sertifikaları, lisansları, okuduğunuz makaleleri, başarıları ve deneyimleri gönderi sayesinde paylaşabilirsiniz.

Gönderinizde bahsedeceğiniz kişileri etiketlemek, o kişilerin sizi fark etmesini kolaylaştırır. Örneğin katıldığınız bir semineri paylaşırken 1300 karakter sınırında semineri düzenleyen şirketten ve semineri veren insanları etiketleyerek elde ettiğiniz kazanımları paylaşabilirsiniz. Gönderilerinizde aynı zamanda fotoğraf, video ve etkinliklere de yer verebilirsiniz. Bu sayede katıldığınız konferanstan fotoğraflarla sözlerinizi doğrulayabilir, kendinizi daha iyi ifade edebilirsiniz. Unutmayın! Fotoğraf içeren gönderiler, sadece yazı içerenlere oranla daha görünürdür. Hatta birden fazla fotoğraf içeren gönderiler LinkedIn algoritmasına göre daha ön plandayken, video içeren paylaşımlar fotoğraflı olanlardan da çok görünür kılınır.


Kural 4: Tepki verin.

Tepki vermek nedir? Bir gönderiyi beğenmek, yorum yapmak, paylaşmak tepkilerden bazılarıdır. Beğenme butonunun üzerine geldiğinizde bunun dışında gönderiyle çeşitli imgeler de bırakabilirsiniz. “Harika” “Destek” “Bilgi Verici” gibi işaretler sizin rastgele beğendiğiniz algısını ortadan kaldırır. Tepki vermek sizi oldukça ön plana çıkaracak eylemler arasında. Çünkü bu sayede fikirlerinizi açıkça ifade edip duygularınızı gösterme fırsatı elde edersiniz. Sizi etiketleyen birinin gönderisine yaptığınız küçük bir yorum, aktif biri olduğunuza işaret eder.

Yorum yapmak için sadece karşı tarafın sizden yorum beklemesine gerek yok. Aynı etkinliğe katıldığınız bir arkadaşınızın, bu etkinlikle ilgili gönderisine orada sizin de olduğunuzu belli eden ve programın işleyişine dair yapılan yorum oldukça çarpıcı olabilir. Bunun dışında, makale paylaşmış bir bağlantınızın makalesini okuduktan sonra yaptığınız yorum sizin duyarlı biri olduğunuzu ortaya koyabilir.


Kural 5: Harekete geçin.

Profilinizi tamamladınız, bağlantı kurduğunuz, çevre edindiniz ve artık harekete geçmeye hazırsınız. İş ilanları kısmından kendinize uygun gördüğünüz bir pozisyona başvurabilirsiniz. Belki de başvurduğunuz konumun insan kaynakları uzmanı çoktan bağlantılarınızın arasındadır ve sizi tanıyordur. Tanımıyor olsa bile tebrikler, artık ona göstermek istediğiniz her şeyi tek bir yerde topladınız.

Son olarak yetenek ve onaylar kısmının önemini unutmayın. Bu kısım sayesinde başka insanların iyi olduğundan bahsettiği herhangi bir yeteneğine onay verebilir ve onlardan karşılık bekleyebilirsiniz. Ayrıca çeşitli konularda LinkedIn’in özel olarak oluşturduğu testleri uygulayabilir ve bu sayede bahsettiğiniz yetenek hakkında “LinkedIn onayı” elde edebilirsiniz.   

Ayrıca LinkedIn Premium sayesinde profilinizi ziyaret eden herkesten haberdar olabilir, LinkedIn üzerinden yaptığınız bir başvuruya sizinle birlikte kimlerin başvurduğunu öğrenebilirsiniz. Unutmayın! Etkili bir şekilde kullandığınız her sosyal medya profili sizin karakterinize dair ipuçları barındırır. Sizi işe alabilecek kişilerin profillerinizi incelerken sizi daha iyi tanıyabilmesi için etkili kullanım önemlidir. Eğer isterseniz LinkedIn’de çalışan insan kaynakları uzmanlarının profillerini incelemek size katkı sağlayacaktır.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.