CV'nizi Doldurun: Online Sertifika Programları

Kariyer - 04 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 10 Dk.

04 Ocak, 2021

CV'nizi Doldurun: Online Sertifika Programları

"Şimdi kampüsler açık olsa seminerden seminere, kurstan kursa koşturur sertifika toplardım" diyenlerden misiniz? Yoksa "Şu alanda bir eğitim alsam çok güzel olur, şu alanı da merak ediyorum aslında" diyenlerden mi? CV'nize ve Linked-in profilinize ekleyebileceğiniz online sertifika programlarını sizler için listeledik.

Artık internete her yerden erişmek mümkün, internete erişecek cihazı olmayan üniversite öğrencisi neredeyse yok. Aynı zamanda her üniversite öğrencisi de kendini gerek kişisel gelişim için gerekse kariyeri için eğitimlere katılıyor. Peki bunu neden online yapamayalım ki? Bu yazıda sizler için, sertifika veren sitelerden bahsettik.

 

İstanbul İşletme Enstitüsü

CV'nizi Doldurun: Online Sertifika Programları

İİE, günümüzde en yaygın kullanılan uzaktan sertifika sitelerinden birisi. Geniş bir yaş aralığında her türlü ilgi alanına hitap eden eğitimler bulunduruyor ve bu eğitimlere katılmak da sertifika almak da ücretsiz. Fakat ücretsiz olan dijital sertifika, eğer kağıda basılı sertifika isterseniz onun için belli bir ücret ödüyorsunuz.

Sitenin içeriğinden bahsetmem gerekirse, üyeliğiniz sonrasında 5 tane ücretsiz eğitime kayıt olma hakkınız bulunuyor. 22 gün süre zarfında eğitime kayıtlı kalıyorsunuz, kaydınız sonrasında siliniyor. Her eğitim dönem dönem tekrarlanıyor, bazı durumlarda ücretsiz kayıt olabilecek kişi sayısı aşılınca eğitim 30 TL gibi bir ücrete tabii tutulabiliyor fakat birkaç hafta beklerseniz aynı eğitime ücretsiz ulaşabilirsiniz. Peki eğitimin süreci nasıl? Eğitimler birer haftalık planlanmış. Hafta içi 5 gün eğitimin birer saatlik canlı dersleri oluyor. Sisteme de eğitimle ilgili materyaller yükleniyor. Kelime avı bulmacası, sunum, deneme sınavı gibi. Ek olarak hafta içerisinde ödev veriliyor, yapması zorunlu değil ama size puan getiriyor. Derslere katılım da aynı şekilde, zorunlu olmasa da puan getiriyor. Bu puanları da sertifika sınavından eksik puan alırsanız kullanıyorsunuz. Sınav demişken: Pazar günü ise sertifika sınavı yapılıyor. Sınavdan 70 ve üzeri alırsanız eğitimden geçmiş ve sertifikaya hak kazanmışsınız demektir. Sertifikanızın geçerliliği, aldığınız sertifikaların kodu ile site üzerinden doğrulama yapılarak teyit edilebiliyor.

 

 

Bilgeİş

CV'nizi Doldurun: Online Sertifika Programları

Bilgeİş, Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından geliştirilip yürütülen bir platform. İçinde 100 adet ücretsiz ve çok çeşitli konularda online dersler bulunuyor. Proje aynı zamanda AB destekli. Dersleri tamamlayan herkese ODTÜ Rektörü imzalı katılım sertifikası veriliyor. Portaldaki derslerden birini tamamladığınızda QR kodlu bir online sertifika alıyorsunuz, bunu da isterseniz çıktı alarak basılı hale getirebilirsiniz. Çünkü sistem size İİE'de olduğu gibi ücret karşılığı kağıda basılı sertifika göndermiyor.

Sistemdeki dersler canlı değil. Hazır materyallere derse kayıt oluşunuzla birlikte ulaşabiliyorsunuz ve müsaitliğinize göre tamamlayabiliyorsunuz. Dersler genel olarak 2-3 saat içerisinde bitecek uzunlukta. Fakat tamamlamanız gereken ödevlere bağlı olarak bu süre değişebilir. Ödevleriniz de genellikle 3 gün içerisinde asistanlar tarafından okunup değerlendiriliyor. Yine Bilgeİş'te de geçme notumuz 70. Sınava da 3 kere katılım hakkımız var. Ders içeriklerini izleyip, ödevleriniz sonuçlandırılınca final sınavını da verdiğinizde ODTÜ Rektörü imzalı sertifikanızı gönül rahatlığıyla LinkedIn'e ekleyebilirsiniz!

Bilgeİş, aslında KOBİler için oluşturulmuş fakat herkesin kullanımına yönelik içerikler eklenen bir portal. O zaman öğrenci için kurulmuş bir siteden daha bahsetmeyelim mi? Buyrun;

 

 

Lost&Found Kariyer

CV'nizi Doldurun: Online Sertifika Programları

Lost&Found Kariyer, öğrenciler tarafından kurulmuş ve öğrencilere hitap eden bir platform.

Henüz gelişme aşamasında oldukları için ücretsiz eğitimleri sınırlı. Borusan Oto - 6 Sigma Eğitimi, Linkedin Eğitimi, Tedarik Zinciri 101 ve Satış 101 olmak üzere 4 adet eğitimi bulunuyor. Ek olarak konuşmacı olarak katıldıkları Start Up'20 Eskişehir programına katılan katılımcıların sertifikalarını da buradan vermişler. Ayrıca eklenecek olan eğitimlerin de tamamen ücretsiz olacağını belirtiyorlar.

E peki neden bu listede yer alıyor ki? Çünkü bu platform aynı şu an bulunduğumuz Kampüste Ne Var gibi, öğrenci yanlısı ve öğrenciyi anlayan bir platform. Her öğrenciye eğitim ulaşması adına tamamen ücretsiz olma vizyonu belirlemişler. Son Gelişmeler başlığı altında güncel haberler yayınlıyorlar. Mikrofon Sende başlığı altında ise kendi staj deneyimlerini, yurtdışı maceralarını ve gelişim programındaki yolculuklarını aktaran bizim gibi öğrencilerin videoları haftalık olarak paylaşılıyor. Amfide de küçük bir sosyal medyaymış gibi öğrenciler kendi arasında paylaşım yapabiliyor.

Platformun kurucularından Belen Bakar, bu girişimi şöyle anlatıyor; "Bundan 1 yıl önce peer advisor’ım ile boş bir oditoryumun sahnesinde oturuyorduk. Dokunsa ağlayacaktım. Çaresiz bir şekilde hem kariyer hem akademik anlamda kaybolmuş hissettiğimi anlatıyordum. Kendisi çok güzel yerlerde staj yapmış ve insanın yüzünü güldüren başarılar elde etmiş biriydi, dışarıdan bakılınca bu sorunları çoktan aştığını düşünürdünüz. Bu olaydan tam 7 ay sonra bunun hiç de böyle olmadığını gördüm. İyi yerlerde staj yapan yapmayan herkesin aslında yolunu bulma mücadelesi içinde olduğunu farkettim. “Bizim gibi kaybolmuş hissedenler için bir fikrim var” dedi ve Lost&Found’un tohumlarını attık. Görüşme ihtimalimizin bile hayal olduğu insanlara fikrimizi anlatırken bir yandan da çok beğenilip desteklendiğini gördükçe artan motivasyonumuzla çalışmaya devam ettik."

Kısacası Lost&Found Kariyer de öğrenciler için keşfedilmesi gereken siteler arasında yer alıyor.

 

 

Google Dijital Atölye

CV'nizi Doldurun: Online Sertifika Programları

Sıra geldi dijital pazarlama ile ilgilenenleri sevindirmeye! Google Dijital Atölye, sertifikasyon içeren "Dijital Pazarlamanın Temelleri" eğitimi ile girişimci bütün ruhlara hitap eden bir kurs sunuyor. 

Bu kurs nasıl işliyor? 26 modülden oluşan ve tamamen ücretsiz bir kursumuz var. her modülde değişmekle birlikte 3-6 arası ders bulunuyor. Her dersin 5 dakika civarında bir videosu bulunuyor ve ardından size bir alıştırma veriliyor. Alıştırmayı doğru yaptığınız zaman bir sonraki derse geçebiliyorsunuz. Tüm dersleri tamamladığınızda ise sizi bir "konu değerlendirme testi" karşılıyor. Burada tüm sorulara doğru cevap verene kadar modülü tamamlayamıyorsunuz. Şunu da eklemeliyiz ki, her modül öncesinde bir kerelik konu değerlendirme testine atlama şansınız bulunuyor fakat tüm soruları doğru cevaplamadığınız taktirde dersleri tamamlamak durumunda kalıyorsunuz. 26 modülü tamamlamanız sonucunda Google tarafından adınıza verilen bir sertifika almaya hak kazanıyorsunuz.

Peki eğitimler bu kadar mı? Tabii ki hayır. Uzaktan Çalışma sekmesinin altında Google size farklı alanlarda da dersler sunuyor fakat bunlar için sertifika vermiyor. Bunlar arasında yine modül şeklinde ilerleyenler de var; Google tarafından hazırlanan yazılara sizi yönlendirenler de var. Siz yine de kendinize özellikler eklemek veya var olan özelliklerinizi güçlendirmek amacıyla bu dersleri de izleyebilir ve yazılara göz atabilirsiniz.

 

 

edX Courses

CV'nizi Doldurun: Online Sertifika Programları

Şimdiye kadar listemizde hep Türkçe içerikli siteleri paylaştık. "Ben İngilizce eğitim alıyorum, İngilizce kaynaklar arıyorum." veya "Benim amacım yurtdışı, bana farklı dilde kurslar gerekli" diyenleriniz olacaktır. Onlar için de birkaç site yazımızda yer alıyor. Bunların ilki İngilizce ve İspanyolca dilleri ile kurs veren edX.

edX, Harvard Üniversitesi ve MIT'in, 2012 yılında ortaklaşa başlattıkları bir projedir. Açık kaynaklı bir yazılım olarak planlandığı için farklı üniversitelerin de kurslar eklediği bu platform, maalesef tamamen ücretsiz değil. Fakat alacağınız kurslarda finansal yardım talebinde bulunabiliyorsunuz. Burada neden olarak artan döviz kurunu sunabilirsiniz. Kullanıcılar genelde taleplerinin onaylandığını ve %90 oranında indirim verildiğini söylüyor. Tüm bunlara rağmen edX, sertifika satan bir platform olarak değil gerçek bir online eğitim merkezi olarak karşımıza çıkıyor.

Genel olarak işleyişine gelirsek (bazı kurslarda bu durum farklılık gösterebilir), modül başına sizi Quize sokuyor. En sonunda ise 24 soruluk bir final sınavı uyguluyor. Sertifika alabilmek için tüm bunlardan %70 oranında başarı sağlamanız gerekiyor.

 

 

Coursera

,CV'nizi Doldurun: Online Sertifika Programları

Coursera, ismi geçmese "ayıp etmiş olacağımız" değerli bir platform. Neden diyecek olursanız; dünyanın en iyi eğitim kurumlarında görev alan eğitimcilerden ders alıyorsunuz. Kaldı ki buna ek olarak Google ve IBM gibi şirketlerin de onayladığı sertifikalar elde ediyorsunuz. Kuruluşu Stanford Üniversitesine dayanan bu platformun eğitim dili de genel olarak İngilizce. Fakat yer yer bazı kurslarda Türkçe altyazılara ulaşabileceksiniz. Sistemin işleyişinde ödevlendirmeye de yer veriliyor ve bu ödevleri, eğitimi alan diğer kişiler değerlendiriyor. Yani siz bir kişinin, o başkasının ödevini puanlandırıyor.

Coursera birçok üniversite ve şirket ile işbirliği içerisinde. Hatta Beylikdüzü Belediyesi ile bile! Belediye, 50 bin kişiye 3800 kursun verileceğini duyurdu. Ancak malesef ki başvuruları ekim ayı sonunda sona erdi. Hemen üzülmeyin, eğitime ulaşmanız için Turkcell imdadınıza koşacak. Turkcell Akademi sayfasından ve "Sertifika Programları" kategorisi altından bu eğitimlere ulaşabiliyorsunuz. Turkcell ve Coursera, bu bilgileri Türkçeleştirmek için işbirliği yapıyor ve Turkcell aracılığıyla eğitimlere altyazılı ulaşabiliyorsunuz. Unutmadan hatırlatalım, tarayıcınızın güncel olması gerekiyor.

Burada da edX'teki gibi eğitimler ücretsiz ancak sertifika ücretli. Ancak belirtmeden geçmeyelim ki Coursera da finansal destek veriyor. Başvurup sonuçlanmasını bekleyebilirsiniz. Çok büyük olasılıkla olumlu sonuçlanacaktır. Ek olarak öğrenci mailiniz ile kayıt olduğunuz zaman da belli bir süreliğine ücretsiz ulaşım hakkınız bulunuyor.

Listemizin sonuna geldik, bizden şimdilik bu kadar! Siz de şimdi çayınızı kahvenizi alıp bahsettiğimiz siteleri keşfedebilirsiniz.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.