Yeni Bir Doğa Felaketi: Müsilaj

Kampüsten Haberler - 21 Haziran, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

21 Haziran, 2021

Yeni Bir Doğa Felaketi: Müsilaj

Marmara denizini etkisi altına alan deniz salyası (müsilaj) nedir? Ortaya çıkma sebepleri nelerdir? İklim değişikliklerinin mi, insanların denizleri hor kullanmasının etkisi mi? Deniz canlılarına etkisi peki neler? Denizin görünmeyen yüzü? Peki bunu kendi ellerimizle mi yaptık? Bütün bu soruların cevabı yazımda. İyi okumalar.

MÜSİLAJ NEDİR?

Çoğu bitki ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir madde. Halk arasında deniz salyası olarakta bilinmektedir. Denizin en üstünde beliren tabakalaşmış hali ise müsilajın son aşamasıdır. Kıyıda görünen sadece müsilajın bir kısmı fakat denizin altında daha büyük etkilerle bizi beklemekte. Deniz altından kıyılara çıktığında hemen hemen 10 cm kalınlığında oluşturduğu tabaka sayesinde deniz suyu ile atmosfer arasındaki bağlantıyı kesiyor ve denizi ısıtarak altındaki çözünmüş oksijenin bitmesini sağlıyor. Ve altındaki tüm deniz canlılarının ölmesine sebep oluyor. Görünenin aksine altında çok daha büyük bir felaket barınmakta.

Müsilaj

MÜSİLAJ NEDEN OLUŞUR?

Müsilajın oluşması için 3 faktörün bir araya gelmesi gerekiyor:

1) Deniz sıcaklığının ortalama sıcaklıkların üzerinde olması.

2) Denizdeki kirlilik oranının artması. Azot-fosfor yükünün yüksek olması gerekiyor.

3) Deniz şartlarının olağandan daha durağan olması.

MARMARA DENİZİNDE MÜSİLAJ YENİ Mİ OLUŞUYOR?

Müsilajı hem denizin dibinde hemde yüzeyinde görmemiz mümkündür fakat derinlerde yüzeye göre daha yoğun görülmektedir. Bir kısmı parçalanarak yüzeye çıkarken bir kısmı da dibe çökmektedir.  Parçalanarak yüzeye çıkan kısmı oksijeni kullanır ve canlıların ekosistemi olumsuz etkilenir. Dibe çökenler ise dipteki yaşamı olumsuz etkilemektedir. Son zamanlarda  Marmara denizinin bu kadar yoğun tehdit altında olması kasım ayından beri ülkenin birçok yeri yoğun müsilajın etkisi altındadır. Müsilaj geçen yıllarda da oluyordu ancak en son bu yoğunluğun görüldüğü yıl 2007'ydi.

25 milyon insanın yaşadığı marmara denizi hem evsel hem endistriyel atıklar ya çok az arıtılarak ya da hiç arıtılmadan marmara denizine atılıyor. Ve deniz artık bu atıkları kaldıramıyor. Deniz aldığı tüm atıkları Müsilaj ile kusmakta. Tepki göstermekte. Müsilaj herhangi bir sebep olmadan denizin ürettiği bir kirlilik olmadı. Denizlerin hor görülmesi, yanlış atık temizleme politikaları sonucu ortaya çıktı.

Deniz ve doğa ölüyor. Bunun çaresi alışkanlıklarımızı değiştirmekte olabilir. Geleceğe daha temiz bir çevre bırakalım. 

Müsilaj akıntılarının yoğun olarak görüldüğü Erdek sahilinde dalış yaparak Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Profesör Mustafa Sarı'nın söylediklerine birlikte kulak verelim:

 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.