Endüstriyel Tasarım Hakkında Merak Edilenler

Kampüsten Haberler - 16 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

16 Ağustos, 2021

Endüstriyel Tasarım Hakkında Merak Edilenler
Kredi: https://www.freepik.com/vectors/design

Endüstriyel Tasarım Bölümü dendiğinde aklınıza ilk “Çizim yeteneği gerekiyor mu?“ sorusu geliyorsa cevabını bu yazımda bulabilirsiniz. Ayrıca bölüm maliyeti, proje dersi, jürilerin nasıl geçtiği gibi bir çok konuyu da birinci ağızdan yazılmış bu yazıda saklı. Keyifli okumalar.

Endüstriyel Tasarım Bölümüyle alakalı internette türkçe çok fazla bir bilgi yok varsa da daha yeni yeni oluşuyor. Yazımda bu yıl üniversite tercihlerinde bu bölümü yazmayı düşünenlere 4. sınıfa geçmiş biri olarak tecrübelerimden bahsedeceğim. Aklınızdaki soruların cevaplanması dileğiyle.

Çizim yeteneğinin değil el becerisinin önemini fark ediceksiniz.

Klasikleşmiş bir soruyu cevaplayalım. Çizim yeteneği gerekli mi? Yetenek değil ama biraz el becerisi biraz da istek sizin işinize yarayabilir. Okulda temel çizim eğitimi veriliyor. Ancak çizme işi uzun bir süreç olduğunu için ne kadar çok çizim yaparsanız, üstüne giderseniz eliniz o kadar çabuk alışır ve artık çizmekten keyif alır hale gelirsiniz. Ayrıca bilgisayar derslerinde öğretilen çizim programlarıyla 3 boyutlu düşünmeyi ve çizmeyi pekiştirisiniz. Çizimde amaç aklınızdakini başkasının zihninde 3 boyutlu bir şekilde canladırabilmek.

Endüstriyel Tasarım Hakkında Merak Edilenler

Harçlığınızı okul malzemelerine harcamaya hazır olun!

Bölümle beraber kullanmaya başlayacağınız markerlar, T cetvel, pistole, kağıtlar, straforlar, yapıştırıcılar gibi malzemelerle maket yapmaya başlayacaksınız. Bir üst sınıfa geçtikçe maketler detaylanacak ve daha farklı malzemeler tanıyacaksınız. Mesela strafordan ütü maketi, seramik çamurunu şekillendirip alçıdan kalıp almak gibi şeylerde yaptığımız oluyor. Bunları yaparken hocalardan sık duyacağınız cümleler olacak. “Kalıptan çıkmaz”, "Sabunlama“ gibi. 

Proje dersi ve bitmek bilmeyen sancılı süreci yaşayacaksınız.

Dönem boyunca kısa süreli ve çok proje yaptığımızda oluyor, uzun süreli tek proje yaptığımızda. Proje dersinde tasarlama sürecini anlayacaksınız. Belirlenen konu üzerinde gözlemler, anketler yapacak kullanıcılardan aldığınız bilgilere göre problem belirleyeceksiniz. Çizimlerle form arayışı, problem için çözüm önerileri bulacaksınız. Prototip maketlerle 3 boyutlu bir şekilde yapıp ölçülerin doğru olup olmadığını kontrol edeceksiniz. Tabii burda ilk bulduğunuz fikre bağlanıp hocalarla anlaşamadığınız zamanlar da olacak. Merak etmeyin, zamanla tasarımcı gibi düşünmeye ve o penceden bakmaya alışacaksınız.

Jüriden önceki son gece sabahlamaları diye bir gerçek var. 

Yukarda bahsettiğim proje dersi sonunda pafta yapıp jüriye çıkacaksınız. Ürün senaryosu, kullanıcı ilişkisi, teknik ve perspektif çizimler, malzeme detayları gösteren paftada o uzun süreci özetleyeceksiniz. Ayrıca ürün maketinide o güne yetiştirmeye çalışacaksınız. Jüri önünde projenizin arkasına saklanmak yerine yanında olacaksınız. Jüriden sonra derin bir iç çekip “oh bitti ” diyerek rahatlayacaksınız.

Son olarak gururla “Bunu ben tasarladım” diyeceksiniz.

Derslerin sonunda, geri dönüp baktığınızda kendinizi ne kadar çok geliştirdiğinizi fark edeceksiniz. Yaptığınız projeler, maketler bir yerlerde karşınıza çıkacak ve eski günleri hatırlayacaksınız. Onun için yaptığınız şeyleri arşivlemeyi unutmayın çünkü portfolyo hazırlarken ihtiyacınız olacak.

 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.