Eczacılık 101

Kampüsten Haberler - 16 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

16 Ağustos, 2021

Eczacılık 101
Kredi: Google görseller

Tercih dönemlerinde öğrencilerin birçok meslek ve üniversite arasında kararsız kalma durumu vardır. Hangi meslek hangi alanlarda faaliyet gösterebilir merak edilen konular arasındadır. İşte bu yazıda eczacılık hakkında sizleri bilgilendireceğim.

Eczacılık mesleği, genellikle halk arasında serbest eczacı olarak bilinir. Hâlbuki eczacılık mesleği, çok fazla istihdam alanı olan ve birçok yerde faaliyet gösteren bir meslek grubudur. Önyargılardan arınmak ve tercih dönemindeki soru işaretlerini gidermen için yazım yeterli olacaktır.

Eczacının Çalışma Alanları

1) Serbest Eczane

5 yıllık lisans eğitimini tamamlayan eczacı adayları, 1 yıllık yardımcı eczacı (serbest eczane veya hastane eczanesi) olarak çalıştıktan sonra eczane açabilirler. Tabii ki eczane açmanın belirli şartları vardır. İlçe nüfusu, meslek katsayısı, metrekare, bulunduğu yer, kat gibi unsurlar başlıca sınırlayıcı etmenlerdir.
Eczacılık 101

2) Hastane Eczanesi

Her yıl belirli sayıda yapılan atamalar ile hastanenin kendi içerisinde bulunan eczanede çalışabilir ve hatta baş eczacı olabilirsiniz. Burada iletişiminiz genellikle doktor ve hemşireler ile olacaktır. Hastane eczanesinde nöbet sistemi de uygulanmaktadır. Ayrıca özel hastane eczanelerinde de çalışabilir, mesul müdür olabilirsiniz.
Eczacılık 101

3) İlaç / Kozmetik Sanayi

Bir diğer çalışma alanı ise firma olarak nitelendirdiğimiz sanayi alanıdır. Burada farklı departmanlarda (ar-ge, pazarlama, finans, üretim, kalite kontrol, medikal vs.) çalışabilirsiniz. Aynı zamanda kozmetik sanayiinde de eczacı olarak çalışabilirsiniz. Firma staj veya işe alımlarda en çok dikkat edilen unsur ise yabancı dil durmunuzdur.

Eczacılık 101

4) Akademi

Bir diğer çalışma alanı ise akademide yer almaktır. Burada yüksek lisans, doktora yaparak profesörlük unvanına kadar ilerleyebilirsiniz. Tabii ki burada yaptığınız yayınlar, çalışmalar, makaleler çok etkili olacaktır. Aynı zamanda fakültede araştırma görevlisi de olabilirsiniz.

Eczacılık 101

5) Klinik Eczacı

5 yıllık lisans eğitimi sonunda EUS'a ( Eczacılık Uzmanlık Sınavı) girerek klinik eczacı veya fototerapi alanlarında uzman olabilirsiniz. Teorik bilgilerin en iyi şekilde pratik yapıldığı eczacılık alanıdır. Şu anda tek olumsuz yanı kontenjanın çok az olmasıdır.

6) Ecza Deposu

İlaç depolarında çalışabilir veya mesul müdür olabilirsiniz.

7) Adli Tıp Kurumları

Lisans eğitimini tamamlayan kişiler adlı eczacı olarak adlı tıpta çalışabilir. Toksikolojik analizler üzerinde çalışabilirsiniz.

Eczacılık 101

8) Ecza Kooperatifleri

Ecza kooperatiflerinde çalışabilir hatta mesul müdür olabilirsiniz. (BEK, İSKOOP)
Eczacılık 101 Eczacılık 101

9) Ecza Odaları

İl ve ilçelerde bulunan ecza odalarında çalışabilirsiniz. Komisyonda yer alabilirsiniz.
 

10) Farmakovijilans sorumlusu

İlaçların güvenli kullanımından sorumlu ve advers etki bildirimi yapılan TÜFAM merkezinde Farmakovijilans sorumlusu olarak görev alabilirsiniz.
 
 
Sizlere bu yazımda eczacılık mesleğinin çalışma alanlarının ne kadar çeşitli olduğundan bahsettim. Tercih döneminde olan öğrenciler okuyarak meslek hakkında bilgi alabilirler. Unutmayın en yakın sağlık danışmanı eczacılardır. Keyifli okumalar dilerim 🎊

 

 
 

 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.